«Крім мізогінії і мізандрії є також українофобія»: Тетяна Микитенко висловилася щодо скандалу з Івановим і Петровим

«Крім мізогінії і мізандрії є також українофобія»: Тетяна Микитенко висловилася щодо скандалу з Івановим і Петровим

Авторка проєкту «Рагулі» у новому випуску розібрала скандал, пов'язаний з реперкою Альоною Альоною та ведучими каналу «Ісландія». Її реакція здивувала глядачів.
«Крім мізогінії і мізандрії є також українофобія»: Тетяна Микитенко висловилася щодо скандалу з Івановим і Петровим
«Крім мізогінії і мізандрії є також українофобія»: Тетяна Микитенко висловилася щодо скандалу з Івановим і Петровим
2 Лют 2024
0
479

Тетяна Микитенко показала уривок із програми, в якій чорний політтехнолог Володимир Петров та блогер Сергій Іванов передивлялися та коментували інтерв'ю реперки Альони Альони у Маші Єфросиніної. Там Альона Альона розповідає про бренди, які «не зовсім вийшли із Росії» («саме цей бренд вийшов, але офіційний здоровенний холдинг — ні»), не зникли з магазинів «Єва», проте якщо вона як блогерка береться їх рекламувати в інстаграмі, то її «клюють». Вона говорить, що на державному рівні «ніхто нічого не робить», і питає, чому вона має усе це моніторити. На її думку, є відповідні служби, які й мають цим займатися.

Після цього Петров говорить: «А я правильно розумію, що оця хабалка, яку ви весь час вважали реперкою, от проста під'їздна хабалка біля під'їзду з метро розповідає, що вона не хоче нічого змінювати? Тобто ви просто всі помилились вона проста хабалка. Вона жодного відношення до суспільства не має. Вона не є лідером громадської думки, ні».

Тетяна Микитенко коментує саме цей уривок: «По-перше, я не вважаю слово "хабалка" образливим, і я не вважаю, що це слово є мізогінним, якщо його вживати відповідно до жінки. Тому що до чоловіка можна теж сказати, що він кончений і так далі, що він неадекватний, що він перекладає відповідальність. Можна перейти на літературну мову, але мені здається, що слово "хабалка" в цьому контексті нормально звучить і підходить Альоні Альоні. Тому що Альона Альона в цьому інтерв'ю, стосовно якого вона говорить що Петров шото там висмикнув з контексту, насправді грала саме цю роль».

Далі Тетяна почала тлумачити це слово: «Якщо взяти інтернет і загуглити, то хабалка — це безглузда, груба, криклива, нахабна жінка вульгарної поведінки в артистичному світі, є такі амплуа у акторки, у співачки тощо, тощо, тощо».

Тетяна продовжила пояснювати, чому ж тепер не тільки Іванов і Петров, а й сама вона вважають реперку хабалкою: «Альона Альона перекладає відповідальність за себе як з людини, яка погоджується чи не погоджується рекламувати певний продукт, відштовхуючись від етичних питань, пов'язаних з цим продуктом. Говорить про те, що якщо цей продукт не вилучений державою України, то вона може його рекламувати. Ба більше, вона перекладає відповідальність на державу». Вона наголошує, що Альона Альона сама приймає рішення рекламувати чи не рекламувати етичний чи неетичний продукт і держава тут ні до чого.

Микитенко вважає, що Іванов усе зіпсував, запитавши, чи Петров посадив би Альону Альону на коліна. Але оцінка Петрова — заслужена.

«І ви знаєте, головною темою цього всього скандалу було те, що виявляється, у нашому суспільстві є мізогінія, і з мізогінією треба боротися. Я можу сказати, що крім мізогінії і мізандрії, які торкаються 50%, і 50% наших всіх українців, є також українофобія. І про цю тему ніхто не говорить, коли українцям постійно розповідають, що "они каки-то не такие", щоб Альона Альона думала про те, що вона рекламуватиме чи не рекламуватиме. Власне, монолог Петрова стосувався якраз цього», — додає Микитенко.

Авторка «Рагулів» уточнює, що може критикувати Володимира Петрова, але не бачить для себе простору для цього. Вона зазначає, що якби першою подивилася інтерв'ю Альони Альони в Єфросиніної, то воно з'явилося б на її каналі, і тоді Микитенко закидали б, що вона розпалює мізогінію.

Але Тетяна Микитенко прокоментувала вислів про сидіння на колінах: «Фраза "про каленки" прозвучала в останніх 10 секундах цього відео і я насправді вважаю, що всі дійсно підтягування за те, що ти ви*бав би не ви*бав би, яка вона зовнішньо і так далі — це дніще. І насправді викликає у мене огиду. І мені неприємно.

Тим більше, що, Володимире, я знаю, що ви дивитеся, хто мені казав про туалетну лексику багато разів. Я здивована. Нах*ра до*обуватися до Альони Альони через те, сяде вона вам на "коленки" чи ні, якщо до неї є про що до*батися. Якщо вони сидять з Машею і розмовляють про те, чому українцям так хочеться розкидати лайно. І чомусь після цього інтерв'ю не піднімається тема "давайте перестанемо говорити про українців, що вони якісь кончені", а піднімається тема "давайте перепинимо бути мізогінними».

Це і обурило людей, які підтримують Альону Альону: Петров і Іванов пройшлися не по фактах, пояснивши, чому вони незгодні з озвученою позицією співачки і чому, на їхню думку, так вважати неправильно, а ображали її через зовнішніть. «Хочу сказати, що мені дуже не подобається, коли комунікацію про кончених пересипають чорноротістю. Це знецінює серйозний дискурс про українофобію. Характеристиками "товста жінка", "їб*бельна — не їб*бельна", "вдув би — не вдув би", "кривонога" чи "крива", коса не така, тому що це, бл*ть, знецінює те, що Маша Єфросиніна постійно розпалює ворожнечу всередині України», — додала Микитенко.

Пізніше Тетяна говорить, що фраза про коліна — це «пробите дніщє» і що вона знецінює роботу Микитенко. Бо потім, на її думку, Єфросиніна зайде на Вікіпедію та прочитає, що в Тетяни 3% «Ісландії» і вона має стосунок до цього проєкту та «гавкає на замовлення Петрова». «По-перше, я ніколи не гавкала на замовлення Петрова, а по-друге, ми три роки вже не працюємо», — каже Микитенко. 

У коментарях під цим випуском «Рагулів» багато глядачів здивувалися позицією ведучої. Вони пишуть, що це було схоже на маніпуляцію і краще було промовчати.

До речі, промовчала і Емма Антонюк, про що у своєму відео розповіла блогерка Сонях. Чому не було реакції від Емми, яка є феміністкою, — відкрите питання. А тим часом Альона Альона разом із блогеркою Аліною Доротюк планує подавати до суду, і час покаже, чим закінчиться цей скандал.

Питання мізогінії ніяк не нівелюють питання українофобії. Ми не визначаємо, яка проблема пріоритетніша, адже й перша, і друга потребують розв'язання. У нас чимало роботи, тож лупаймо цю скалу.

Фото: скриншоти з каналу «Рагулі», «Ісландія»

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
855
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 367
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 107
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 363
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
478
Катерина Городнича
«Антоніна»
Хореограф дав інтерв’ю проєкту «Плюсів» «Наодинці», де пояснив, чому, живучи в Україні 18 років, досі не говорить українською.
11 Квіт 2024 22:20
737
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду