«Брудна бомба» українського ютубу, або Як Іванов і Петров ненавидять жінок

«Брудна бомба» українського ютубу, або Як Іванов і Петров ненавидять жінок

У новому випуску програми «Чорний розрив» блогер Сергій Іванов та політтехнолог Володимир Петров знову говорили про «страшних» жінок.
«Брудна бомба» українського ютубу, або Як Іванов і Петров ненавидять жінок
«Брудна бомба» українського ютубу, або Як Іванов і Петров ненавидять жінок
30 Січ 2024
0
5168

Про це написала журналістка Аліна Доротюк у своєму інстаграмі. І через це мені довелося подивитися цілий, майже 37-хвилинний випуск «Чорного розриву», борючися з нападами нудоти.

У цьому шоу Іванов і Петров переглядали уривки інтерв'ю нардепа Миколи Тищенка, інтерв'ю блогерки Люди з Голлівуду, яке вона дала  Доротюк, та відео психологині Наталії Холоденко. Ведучі їх обговорювали та намагалися жартувати. Виходило на любителя. А ще кепкували зі стендап-коміка Антона Тимошенка, який, на відміну від Іванова й Петрова, вигадує якраз-таки смішні жарти здорової людини.

Можливо, тут і криється проблема: Іванов і Петров хочуть бути дотепними, але вони не можуть вигадати нічого кращого, ніж образливі жарти на тему зовнішності чи сексу. Володимир говорить про Люду з Голлівуду: «Альона Альона придбала собі окуляри? У неї шось з зором чи що? Що трапилося?». Причому, сам Петров теж сидить в окулярах. Можливо, надів, щоб бути ще красивішим.  

Сергій переходить на Аліну Доротюк (якщо обсирати — то треба всіх і одразу): «А я так розумію, що оця ведуча — я весь час забуваю, як її звати — вона тупо спеціалізується по тупих, карочє, візаві». І в цьому моменті проявився ще один  талант Петрова — він як «брудна бомба» з минулого, що випадково закотилася у психологію жінок, пояснює своєму колезі: «А це ж старий прикол: знайди подружку страшнішу, ніж ти. Це ж стара жіноча хитрість».

Іванов не вгамовується: «Ну давайте відверто, в цьому випадку це важко зробити. Але те, що вона старається, треба визнати і заохотити її. Та давай, намагайся. Можна спробувати десь на теплотрасах пошукати. Там, я думаю, хтось гідний може знайтися». Тю, а чого Сергій і Володимир самі не хочуть сходити на теплотрасу? Могли би там записати спецвипуск «Чорний розрив теплотраси». Оце було би справді концептуально та гармонійно поєднувало зміст і форму їхнього шоу. 

В інтернетах здійнявся цілий скандал, і багато користувачів чомусь пишуть обурено-здивовані коментарі. Наче від цих двох персонажів можна було чекати чогось іншого. Вся ця токсичність є частиною образу Володимира Петрова — він багато років намагається бути поганим хлопцем і шокувати інших. Щоправда, раніше в нього виходило краще та гостріше. Із лайтового — розповідав про секс-працівниць  чи що нюхає кокаїн. Ну а мізогінія, імовірно, просто входить у стартовий пакет каналу «Ісландія» разом із Сергієм Івановим.

Після того, як блогерка Люда з Голлівуду розповідає, що рекламує бренд Gerber — виробника дитячого харчування, яке вживає її дитина, котрий однак не вийшов з Росії і продається в супермаркетах в Україні, — Сергій Іванов заводить пісню про матерів: «Я співчуваю дітям одразу. Ну, тому що це ж дуже небезпечно. Я бачу іноді дітей з тупими батьками. Так от прям жесть (...) Там мами, які, корочє, ходять з цими, блін, постійно, блін, з сигаретами...». Петров додає: «Це як злая бабуся, бл*ть, з першого поверху з маленькою гадкою собачкою».

«...сидять там з подругами, оце от там разговарівают вот вот ето вот всьо, і там і дитина така підбігає до неї: “Мам, скажи, а как лучше”. Блін, я розумію, що ця дитина приречена, ну серйозно. А з нею і багато... Ну це не для “Чорного розриву”, звісно, такий тейк, але з нею, от з цією дитиною приречено і багато інших дітей насправді, і це дуже-дуже-дуже сумно», — додає Іванов. А я співчуваю всім, хто досі підписаний на канал Петрова і дивиться їхні з Івановим відео. Думаю, вони шкодять здоров'ю не менше, ніж куріння.

Але це не єдині жінки у випуску, яких обговорювали через зовнішність або просто тому, що вони жінки. Психологині Наталії Холоденко теж дісталося. Про неї Іванов сказав: «Я думаю, що в неї є цей синдром. Вона завжди була, очевидно, некрасивою дівчинкою. Немає нічого поганого в тому, щоб бути некрасивою дівчинкою». Додам, що до пані Холоденко в нас теж є кілька питань, але вже з приводу її тіктоків, у яких вона постійно розводить зраду і просуває ідею «давайте вже здаватися, бо так важко жити». 

Ну а про маму Антона Тимошенка «жартували» на початку випуску: нібито вона попросила Антона запросити Петрова в гості для знайомства. А коли Володимир раптом починає запитувати про своє червоне лице — ні, на жаль, не від сорому, — Іванов каже: «Ну є трохи [червоного]. То засос, напевно. Напишіть мамі Антона Тимошенка, спитайте її, вона краще знає». Неперевершено.

Взагалі до Петрова є дуже багато питань, які чомусь досі не перевели його в статус фрика разом з Арестовичем і Тищенком. І не те, щоб його діяльність була таємницею — він спокійно собі далі займається чорними політтехнологіями і не приховує цього. Тобто його головне завдання — не просунути кандидата (чи взагалі замовника), а дискредитувати конкурентів. І якщо у 2013 році він був причетний до виникнення явища тітушок, імовірно, працював на Януковича (що сам заперечує); писав, що «я ваш Майдан в рот *бал»; а в 2016 році брав інтерв'ю у проросійського пропагандиста Грема Філіпса у своєму «Люмпен-шоу», то зараз він патріот України, націоналіст, гроза блогерів і жінок.

Петров обрав нехитру стратегію — висміювати всі згадки про цю свою діяльність, щоб цілком справедливі закиди здавалися банальними та кумедними. Або обігравати фразу «чорний політтехнолог». Випробувана класика, яка справді працює на його аудиторію.

Його запрошували бути ведучим телеканалу «Рада», але звільнили через його порівняння Ангели Меркель зі свинею. У 2023 році він погрожував шефредакторці «Детектора медіа» Наталії Лигачовій за її слова: «[Те], що Нацрада дала “Ісландії” ліцензію. Це — чорні політтехнологи, які працюють на Офіс президента, яким не місце ні в марафонах, ні в ютубі, ніде». «Лигачова — я зразу попереджаю — буде покарана», — відповів Петров.

Нині канал «Ісландія» має 519 тисяч підписників, а під випуском «Чорного розриву» на каналі DOSC безліч коментарів з подякою за контент. Іванов і Петров запрошують різних гостей — від військовослужбовців до діячів культури, до них у різні програми приходили, наприклад, політолог Микола Давидюк, співачка Юля Юріна, режисер Любомир Левицький тощо. Це легітимізує цей канал. Якщо наші діячі шоубізу не завжди розбираються в політичних перипетіях, продовжуючи жити у світі рожевих блискіток, то політологи вже точно розуміють, хто є хто.

Колись на інтерв'ю до Іванова приходили дівчата з «Палає» Яна Брензей та Емма Антонюк. Після цього вони отримали багато негативних реакцій і лиш тоді пішли вивчати, а до кого ж ходили. І це притому, що обидві — журналістки та мали б знати таких зашкварених персонажів.

Були під випуском «Чорного розриву» і критичні коментарі, і не тільки на ютубі. В інстаграмі під дописом Аліни Доротюк, яка наголосила, що «такі коментарі у публічній сфері ще більше легалізовують шеймінг жінок за зовнішність», її підтримало багато звичайних українців та медійних осіб.

Альона Альона пригадала й виклала старе відео, де Петров називає її «тупою хабалкою». Вона присоромила ведучих та написала серйозний текст про мізогінію, додавши в кінці: «Я ні в якому разі не закликаю до хейту чи травлі, бо це не мої методи протидії мізогінії». Хм, дуже стримано й по-доброму. Пропонуємо провести виховну розмову.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Альона (@alyona.alyona.official)

Але, може, варто було би таки закликати до серйознішої реакції, ніж махання пальчиком? Адже в цьому випадку погані хлопчики є такими не через паскудне виховання (що теж цілком може бути), а тому, що професія зобов'язує. Ось блогерка Саша Бо не дослухалась до Альони Альони й виклала сториз, у якій не стримувала своїх емоцій. Вона назвала Іванова й Петрова «довбо**бами» та написала, що їх треба кенселити.

Та попри всі плачі публічних людей на тему «Допоможіть, мене хейтять і кенселять!» ніякого суттєвого процесу кенселінгу в Україні немає. Є поодинокі випадки, коли люди після скандалів самі йдуть з медійного поля. Як, приміром, письменник Дорж Бату. Чи перетворюються на меми, як ті ж Арестович або Тищенко. І другий варіант нерідко є результатом якраз не конструктивної, спокійної критики, а саме чорних політтехнологій.

Вже після публікації цього матеріалу ми побачили, що Аліну та Альону Альону підтримав Павло Зібров.

Чомусь у багатьох така реакція пана Павла викликала водночас захват і здивування.

Можливо, не всі чекають прогресивної думки від мастодонтів та класиків нашої естради. Але, як бачимо, це все — просто стереотипи. Як-не-як Павло Зібров — багаторічний член партії шанувальників жінок. І кому як не йому вступатися за честь леді.

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Як ми могли пропустити такий чудовий розділ на сайті 24 Каналу? Love24 існує вже 10 місяців, і «ви не повірите», «це взірвало інтернет», «він у труні, а вона в білій сукні». Ми з Антоніною дуже любимо треш, тому весь день займалися читанням.
25 Квіт 2024 16:20
542
Марина Крижня
«Антоніна»
Здається, у Дмитра Гордона та пірамідок «Ю Шинсе» підростає конкурент.
25 Квіт 2024 14:50
330
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Називається фільм «Предатели», і через нього вже другий тиждень як пересралися всі російські «опозиціонери».
24 Квіт 2024 21:20
627
Катерина Городнича
«Антоніна»
Найвідоміший у Британії ведучий вечірніх новин, Г’ю Едвардс, після сексуального скандалу, який триває вже 10 місяців, був змушений звільнитися.
24 Квіт 2024 11:00
1 180
Марина Крижня
«Антоніна»
Три тижні тому канал СТБ випустив одинадцятий випуск «Супермами», який зараз обговорюють у соцмережах. Брат однієї з учасниць, яка родом з Луганщини, воював за росіян у 2016 році, але нібито цього сам не хотів. Вона ж, як вважають деякі користувачі соцмереж, розповіла свою версію подій, відмінну від правди.
22 Квіт 2024 17:00
379
Ольга Семенюк
«Антоніна»
Свята Галичина. Скільки праведного й мемасного в цьому словосполученні. Тілько ві Львові фраза «Де у вас тут найближча греко-католицька церква» – не жарт, а дійсність.
22 Квіт 2024 10:40
546
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду