«Я 12 років займаюся українською традиційною культурою»: Юля Юріна розповіла, що не може отримати громадянство України

«Я 12 років займаюся українською традиційною культурою»: Юля Юріна розповіла, що не може отримати громадянство України

Співачка Юля Юріна записала відеозвернення до українців та розплакалася через те, що досі не має українського паспорта.
«Я 12 років займаюся українською традиційною культурою»: Юля Юріна розповіла, що не може отримати громадянство України
«Я 12 років займаюся українською традиційною культурою»: Юля Юріна розповіла, що не може отримати громадянство України
24 Січ 2024
0
683

22 січня Юля Юріна звернулася до українців з проханням не писати їй, щоб вона почекала ще (на український паспорт), і що зараз це не на часі. Співачка вже багато років не може отримати громадянство України, проте робить усе для того, щоб розвивати українську культуру.

На відміну від російського публіциста та блогера Олександра Невзорова. Якщо ви забули, я вам напам'ятаю (як говорив четвертий президент, який ловив головою вінки). Весь червень 2022 року не вщухали розмови: росіянин Невзоров отримав українське громадянство. 7 червня секретар РНБО Олексій Данілов казав, що російський блогер ще не має українського громадянства.

А вже 22 червня блогер продемонстрував два українські паспорти на своєму ютуб-каналі в проєкті «Невзоровские среды». Він не показав, кому саме вони належать. Але галасу наробив чимало. А напередодні цієї події в інтерв'ю The Insider розповів, що рішення про надання йому громадянства було нібито спільним з українською владою.

Тоді ж у червні 2022 року співачка розповідала виданню «Музвар», як ставиться до того, що Олександр Невзоров та журналістка Марина Овсяннікова намагаються отримати українське громадянство. 

Юля Юріна народилася на Кубані, проте у 2012 році переїхала в Україну та вступила до Київського національного університету культури і мистецтв. Вся її діяльність була пов'язана з українським фольклором. Завдяки участі в проєкті «Голос країни» вони об'єдналися з музикантом Стасом Корольовим та створили гурт YUKO, де поєднали електронну музику та фольклор.

У сториз, опублікованих 22 січня, Юля розповіла, що через рік у неї закінчується термін дії російських документів, які вона не зможе поновити: «В рашці мене посадять за всю мою діяльність та висловлювання, що робити, коли скінчиться строк дії посвідки на постійне проживання? Як мені працювати далі, якщо юридично моя посвідка вже не рахується як документ?».

Можливо, її реакція пов'язана з тим, що саме 22 січня, у День Соборності, Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про множинне громадянство. У цьому законопроєкті визначили країни, громадяни яких можуть отримати український паспорт у спрощеному порядку. Росії в цьому переліку немає.

«Я склала державний мовний екзамен на знання та володіння українською мовою на 95 зі 100 та подалась на отримання українського громадянства.

Наразі моя особова справа перебуває у режимі очікування на зміну громадянства вже понад рік та чекає свого найкращого часу в Офісі Президента...

Деякі з моїх родичів максимально засуджують мою позицію та мої погляди. Під час чергової сварки, коли мені активно намагалися довести, що я живу серед “нацистів”, мені проговорилися зі словами “Твій дід з Дніпра, він воював проти фашистів, а ти!…”

Саме так я дізналася, що в мене остаточно є українське коріння.

Як звати того прадіда та отримати хоч якісь документи, мені здається неможливим, бо навряд чи мені підуть назустріч ті, хто підтримує геноцид, але ця новина вже трохи надає надію.

Я українка без українського громадянства.

Я просуваю традиційну українську культуру та співаю традиційні українські пісні, бо вважаю, що це вкрай необхідно.

Я мрію та хочу боротися за те, щоб бути частиною цієї країни не тільки серцем, а і за паспортом», — пише Юріна.

Що ж робити таким людям, як Юля? Які живуть і працюють багато років в Україні. У 2023 році вона стала переможницею Megogo Music Awards у номінації «Етнофольк-артистка року». Номінували її з програмою «Ґвара» — це live-альбом, до якого ввійшла 21 композиція, де поєднані електронна музика та фольклор: веснянки, колядки, традиційні українські пісні, інтерпретовані на сучасний лад.

А почалося все з того, що у вересні 2022 року Юля Юріна запустила власний курс вивчення фольклорних пісень України. Під час повномасштабного вторгнення разом із командою Masterskaya (лейбл Івана Дорна) створили волонтерський штаб.

Співачку підтримав Володимир Дантес та виклав відео в сториз у своєму інстаграмі, де закликав допомогти Юлі з бюрократичним пеклом.

Сподіваємось, Юля Юріна найближчим часом отримає українське громадянство, адже на відміну від інших росіян, вона на це справді заслужила своєю працею та позицією.

Фото: скриншоти з інстаграму Юлі Юріної, концерту «Ґвара»

«Детектор медіа»
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
На ютуб-каналі «У ліжку» Олег Скрипка вкотре прокоментував питання мобілізації та звинуватив журналістів у тому, що вони розганяють хейт. За словами музиканта, з інтерв'ю вирізають частини. Отож він — жертва ЗМІ.
22 Квіт 2024 20:30
670
Катерина Городнича
«Антоніна»
Музикант і телеведучий Мирослав Кувалдін спільно з «Культурним десантом» випустив музичне відео «Шо будемо дуть?»
16 Квіт 2024 18:20
1 048
Марина Крижня
«Антоніна»
У цьому проєкті співачка планує їздити на військові позиції та готувати разом з бійцями.
16 Квіт 2024 17:15
636
Марина Крижня
«Антоніна»
Якби не сториз Тіни Кароль і Меловіна, ми б і не знали, що сьогодні святкує свій день народження Алла Пугачова.
15 Квіт 2024 22:20
1 240
Катерина Городнича
«Антоніна»
Зростає список світових суперзірок, яким зняла музичне відео режисерка Таню Муїньо. В компанію до Гаррі Стайлса, Кеті Перрі, Сема Сміта, Джей Ло та інших додалась тепер і Дуа Ліпа.
12 Квіт 2024 18:00
712
Марина Крижня
«Детектор медіа»
Низка російських медіа повідомляє, що колишня українська телеведуча Регіна Тодоренко, батьки якої проживають в Одесі, отримала російський паспорт.
19 Бер 2024 21:00
9 157
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду