«Фільм, в якому відьма мочить русню». Film.ua Group розповіли про плани на 2024 рік

«Фільм, в якому відьма мочить русню». Film.ua Group розповіли про плани на 2024 рік

Відбулося це на Зимовому кіноринку від ОМКФ, який розпочався в Києві 22 січня.
«Фільм, в якому відьма мочить русню». Film.ua Group розповіли про плани на 2024 рік
«Фільм, в якому відьма мочить русню». Film.ua Group розповіли про плани на 2024 рік
23 Січ 2024
0
2189

На Зимовому кіноринку, що триває три дні, попереду у відвідувачів багато цікавих подій. Особисто я з нетерпінням чекаю на третій день, на якому відбудуться дві події з потенціалом на срач. Наприклад, панель із назвою «Єднання заради перемоги: День українського кінематографу в рамках Зимового кіноринку ОМКФ». Вестиме його Юрій Горбунов, актор, телеведучий, продюсер та член Ради з держпідтримки кіно. Раду, нагадаю, суд у листопаді визнав нелегітимною, але для остаточного розпуску лишилося пережити кілька процедур. 

Обговорюватимуть «нагальні питання української кіноіндустрії; способи об’єднання виробників та дистриб'юторів задля взаємопідтримки під час війни; способи зробити кінопроцеси в Україні більш ефективними». Планують також фахову дискусію щодо інформаційної політики та кіно. Ось програма. Оскільки кіноспільнота в нас нині справді роз’єднана, то чекаю та сподіваюся на палкі суперечки. 

Ще запланована дискусійна панель на тему «Кіно як частина інформаційної політики та патріотичного виховання». У ній про патріотизм говоритимуть зокрема ті, хто впродовж війни активно співпрацював з Росією (співзасновник Film.ua Group Сергій Созановський) або публічно захоплювався творами Бориса Акуніна вже після повномасштабного вторгнення. 

Але поки що повернімося до планів, зокрема і патріотичних, Film.ua Group, бо є купа цікавого. Як уже багатьом відомо, компанія готує цілу лінійку горорів. Серед них — «Конотопська відьма». Продюсерка Ірина Костюк описала його так: «Фільм, в якому Конотопська відьма мочить русню».

І додала, що на цей логлайн прийшло п’ять приватних інвесторів, і з них лише один профільний. Про можливості розвивати зараз в Україні кіно як бізнес представники компанії теж розповіли, але про це — пізніше. 

Тизер стрічки вже півроку лежить на ютубі. 

Там же можна подивитися відео, як російський військовий стріляє собі в голову. Впродовж трьох годин. 

Директорка прокату Film.ua Distribution Надія Коротушка описує «Конотопську відьму» дуже привабливо: «Все дуже гарно: руки, ноги відірвані». У росіян, звісно. Чекаємо у прокаті з нетерпінням. 

Не менш цікаві й інші плани компанії з дистрибуції на 2024 рік.

14 лютого чекаємо на «Уроки толерантності» від Аркадія Непиталюка. До речі, на другий день кіноринку запланований скринінг цього фільму — буду ділитися з вами враженнями. Його позиціонують як «український Sex Education», але для дорослих людей, поневолених стереотипами. Сім’я з гомофобними поглядами, щоб трохи заробити, бере участь у державній програмі з євроінтеграції «Уроки толерантності». Згідно з умовами, в них у квартирі селиться гомосексуал.

Цікава та оригінальна ідея. До речі, майже такий самий сюжет мав пропагандистський ролик, який закликав росіян іти на вибори, щоби підтримати зміни в конституцію РФ, у якому виборців лякали саме «геєм на пєрєдєжкє» в традиційних російських сім’ях — це, за задумом політтехнологів країни-агресора, мало статися, якщо росіяни не проголосують за оновлену конституцію (разом з обнуленням Путіна). Тож чекаємо з подвійним нетерпінням. 

7 березня вийде «Смак свободи» — ромком про дівчину, яка мріє бути крутою шефкухаркою, але поки працює у придорожньому кафе. І здійснювати мрію їй допомагає книга Ольги Франко та сама вона. Нагадаю, це дружина Петра Франка, сина Івана Франка, яка славилася своїми кулінарними вміннями та пропагуванням здорового харчування. Скринінг фільму був у перший день, тому враження вже є, але вони заслуговують на окремий текст. Якщо коротко, то фільм доволі милий і явно має глядацький потенціал. Водночас це — типова серіальна історія про Попелюшку, які так люблять наші телевізійники. Щоб до героїні прийшов успіх, але вона при цьому не сильно заморочувалася.

28 березня вийде «Залишайся онлайн», знятий у форматі скринлайф, тобто події відбуваються на екрані гаджета. Представник фільму (автор ідеї, сценарист і співпродюсер) Антон Скрипець повідомив про себе важливий «говорящий факт». Я, каже, не фанат авторського кіно. Не люблю розгадувати кросворди автора. Від себе скажу, що таку позицію регулярно люблять озвучувати творці нашого так званого масового кіно.

І, за моїми спостереженнями, творіння їхні зазвичай не вирізняються ознаками талановитості. Те саме можу сказати і про «Залишайся онлайн». Як на мене, це нашвидкуруч зроблена стрічка з карикатурною грою акторів, кепським сценарієм та надзвичайно спрощеною, серіальною картинкою життя загалом та цієї війни зокрема. Кросвордів, навіть найпростіших, розгадувати не доведеться. На рахунку в Антона — кілька режисерських робіт у серіалах нашої звичної якості.

Але хто я така, щоб критикувати чужі неймовірні здобутки, — дочекайтеся прокату. Зрештою, знаю людей, яким сподобалося. 

А от 18 квітня буде справді цікаво — у прокат вийде «Смерть Путіна». Не плутати з «Похоронами Путіна» з Арестовичем у головній ролі.

Це фільм успішного польського режисера Патрика Веги про становлення російського диктатора. Трейлер став доволі популярним, зважаючи на наявність дипфейкового Путіна.

На кіноринку показали невеликий уривок. Путін лежить, здається, у божевільні, і йому змінюють підгузок. До нього заходить якийсь високий чиновник і розповідає про ідею соціального ролика, в якому описується чудове життя людей із протезами. Цільова аудиторія — молоді чоловіки, яких потрібно зацікавити походом на війну. Путіну повідомляють, що Україну завоювали за три дні, але є нові виклики. Це знаки чорної магії, написані кров’ю, та загалом сатанізм. Тому необхідно провести демілітаризацію сатаністів в Україні. Мені сподобалося, чекаю.

25 квітня вийде «Крашанка», комедія зі Станіславом Бокланом, Олесею Жураківською, Дар’єю Легейдою та Володимиром Гладким. Продюсерка Алла Липовецька повідомила, що вони вже на стадії закінчення постпродакшену. І додала, що ідея настільки класна, що гроші на проєкт дали і Сергій Созановський, і Володимир Бородянський. Ну, це, я вважаю, успіх та справжнє єднання. 

Сімейна комедія розповідає про сім’ю Забіяк. Головний герой Іван Забіяка колись працював на поїзді №0, який слугував платформою для ядерної зброї.

Поїзд попиляли на метал, але лишився пульт. Тепер наш герой хоче за його допомогою пульнути по Москві. Водночас він з’ясовує свої складні стосунки з двома доньками та сином.

Очікується сцена Москви у полум’ї, принаймні пані Алла зауважила, що режисер постпродакшну сказав, що відмовляється від гонорару за цю сцену і робитиме її безкоштовно. Теж показували уривки. Мені здається, що буде цілком непогана комедія, з людськими жартами, хоч і в серіальному, а не кіношному стилі. 

16 травня очікуємо «Ти мене любиш?» Тоні Ноябрьової. Режисерка погодилася з модераторкою, що фільм вельми приємно дивитися. Я, напевне, приєднаюся.

Це доволі мила, частково автобіографічна, історія самої Тоні. Головна героїня, батьки якої розлучаються, переживає водночас і за них, і своє перетворення з дівчини на жінку. Як сказала режисерка, хоч події і відбуваються в 90-х, про які зараз так модно говорити, але трешака, чорнухи та бандитів там немає.

20 червня вийде «Кріпачка» — польський нашумілий мультик із багатьма відзнаками. Прикметно, що дублювали картину актори з українського серіалу «Кріпосна». Так, назви різні. Свого часу авторам серіалу були закидали, що назва в них тяжіє до російського варіанту. Хоча по правді там чорт ногу зломить, адже серіал знятий російською і оригінальна назва — «Крепостная». А далі перекладайте як кому подобається. Проте автори й справді тяжіли до варіанту «Кріпосна». Хай там як, але «Кріпачку» ми вже теж майже здобули. 

І ще трохи планів на рік від Film.ua Group. У 2024 вони збираються створити п’ять повнометражних стрічок, підкреслюючи, що це дуже багато.

Також оголосили про те, що запустять пітчинг — TroyStory. Звісно, від слова «троя», бо студія в них на Троєщині — і звідси їхні постійні мемасики та жарти. Конкурс створюється, щоби влити нову кров у виробництво, адже «компанії потрібне нове паливо». Одна з головних умов — високий глядацький потенціал. Щоб зняти, за рік окупитися і піти далі. 

Ну і про окупитися. У Film.ua кажуть, що це зробити на нашому ринку реально стрічці з бюджетом у 500 тисяч доларів. Звісно, за умови потрапляння в широку аудиторію та хорошу маркетингову кампанію, а це діло компанія робити точно вміє. А ще — дистрибуція на різних майданчиках (кінотеатри, телебачення, диджитал). Гроші мають повертатися впродовж року, і навіть 20% реально заробити. Тому, сказали представники Film.ua, кінобізнес може бути навіть прибутковішим, ніж нерухомість чи, приміром, облігації. 

А ще Film.ua планують долучатися до виробництва колег зі Східної Європи, що є загалом дуже поширеною практикою в регіоні, оскільки ринки невеликі і їм вигідніше об’єднуватися. Чудова ж схема, на яку можна було переходити ще на початку війни (у 2014 році), а не оце от усе.

Фото: Максим Поліщук, Film.ua

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Фільм уже в прокаті, а ми з вами розберемося, кому він може сподобатися.
25 Квіт 2024 17:00
2 565
Катерина Городнича
«Антоніна»
19-й пітчинг Держкіно стане історичним і особливим. Уперше за багато років тут не знайдеш прізвищ продюсерів чи режисерів, які останнім часом були візитівкою України на кінофестивалях світу.
17 Квіт 2024 20:30
6 562
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
В оригіналі вона так і називається — Civil War, але на фразу «Громадянська війна» у нас реагують якось не дуже позитивно. В прокат стрічку випускає компанія Green Light Films.
12 Квіт 2024 09:00
891
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Ну що, припиняємо обговорювати Булгакова та Оксану Линів та переходимо на новий рівень.
11 Квіт 2024 15:30
2 944
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Відповідь знайшлася, і доволі легко.
09 Квіт 2024 09:00
2 347
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Колись наші кінематографісти любили піарити свої стрічки фразою «перший український». Типу «перший український фільм жаху», «перша українська комедія», «перший український фільм з високим актором».
30 Бер 2024 14:20
3 389
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду