detector.media
11.06.2018 12:29
«Убивця» Аркадія Бабченка стверджує, що замовник планував до осені ліквідувати 60 людей
«Убивця» Аркадія Бабченка стверджує, що замовник планував до осені ліквідувати 60 людей
Олексій Цимбалюк, якого, за версією СБУ, найняли для вбивства російського журналіста Аркадія Бабченка, розповів, що список замовника в процесі переговорів зріс із 30 до 60 осіб

Про це Олексій Цимбалюк розповів у інтерв’ю журналістам BBC, оприлюдненому на сайті BBC Україна.

«У тій першій розмові він сказав мені: є список із 30 осіб, яких потрібно ліквідувати. Він одразу казав, що працювати потрібно дуже швидко, щоб встигнути до осені. Чому до осені – думаю, пізніше слідство розповість, – розповів Цимбалюк своїм співрозмовникам. - Він запитував, чи є можливість підключити інших людей, бо одному відпрацювати таку кількість людей – це, звичайно, нереально. Я сказав: все є, групи є, давай. Почалася гра».

Спершу йшлося, за його словами, саме про Бабченка.

«У WhatsApp він переслав мені фотографії Бабченка - таке враження, що витягнуті з паспортного столу, - дані на нього і запитав, чи мені було б цікаво відправити цю людину на зустріч до пророка… Він, мовляв, журналіст, він всім заважає, росіянин, ворог і так далі».

Відстежити київські контакти Бабченка, встановити місце його проживання тощо «кілер» мав самотужки. Спосіб убивства він теж міг обрати сам.

На запитання журналістів, чи не здалося надіслане досьє на Бабченка, розміщене на сайті СБУ, йому дивним, а також – як могла знадобитися фотографія 25-річної давнини, цитати з Facebook Бабченка та фотографія його московської квартири, Цимбалюк відповів запитанням: «А що ви хотіли, щоб мені прислали? Що було б не дивним з вашої точки зору?»

До того, як «вбивці» повідомили прізвище Аркадія Бабченка, Цимбалюк «абсолютно не знав, хто він такий».

«Саме після цього подивився його Facebook, і мені стало зрозуміло, наскільки ця людина налаштована антипутінськи», - сказав він.

Олексій Цимбалюк також розповів, як записував на диктофон розмови з Борисом Германом (підозрюється СБУ в організації замаху на Бабченка – ДМ) і як зустрічався з ним для передачі грошей на парковці торгового центру.

«Я сів у його автомобіль. Ми поїхали, на ходу розмовляли. Розмова стосувалася списку майбутніх жертв. Імена не називалися, але список, з його слів, на той час виріс з 30 до 60 цілей».

У кінці ланцюжка, яким мали заплатити за вбивство Аркадія Бабченка, на думку Цимбалюка, стояли спецслужби Росії.

«Якби це реально спрацювало, внутрішньополітична ситуація в країні була б дуже сильно розхитана. Це вигідно тільки путінській Росії», - каже він.

Олексій Цимбалюк також розповів, як інсценували «вбивство» Бабченка і ввели в оману поліцію.

Нагадаємо, 29 травня увечері стало відомо, що в Києві застрелили російського журналіста Аркадія Бабченка, який жив і працював в Україні. 30 травня на брифінгу голова Служби безпеки України Василь Грицак розповів, що Аркадій Бабченко живий, а його нібито вбивство насправді було спецоперацією СБУ.

31 травня до Шевченківського районного суду міста Києва надійшло клопотання щодо арешту Бориса Германа, якого Служба безпеки України підозрює в організації вбивства журналіста Аркадія Бабченка.  

Як стало відомо, підозрюваного в організації вбивства Бабченка захищає фірма адвоката Єфремова та Крисіна. Шевченківський районний суд міста Києва арештував пана Германа на два місяці без права внесення застави.

Пізніше волонтер та учасник бойових дій на Донбасі Олексій Цимбалюк заявив, що начебто саме він був «виконавцем вбивства» Аркадія Бабченка. СБУ та прокуратура підтвердила цю інформацію.

7 червня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Служба безпеки готує повідомлення про підозру ще одній особі у справі організації убивства журналіста Аркадія Бабченка.

У понеділок, 11 червня, адвокат Бориса Германа Євген Солодко планує озвучити прізвище людини зі спецслужби, до якої нібито звернувся його підзахисний після того, як отримав замовлення на вбивство від російського знайомого.

Фото: Facebook Олексія Цимбалюка

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY