detector.media
21.03.2018 15:40
Представництво ЄС пообіцяло і надалі стежити за справою журналіста Фікрета Гусейнлі
Представництво ЄС пообіцяло і надалі стежити за справою журналіста Фікрета Гусейнлі
У Києві дипломати Представництва ЄС зустрілися з журналістом Фікретом Гусейнлі, який переслідується владою Азербайджану та проходить екстрадиційну перевірку в Україні

На зустрічі також був присутній адвокат журналіста, повідомляє Представництво ЄС в Україні.

«Пан Гусейнлі розказав їм про справу щодо його можливої екстрадиції, яка триває від жовтня 2017 року, – йдеться в повідомленні. – Представництво ЄС і надалі слідкуватиме за цією справою».

На своїй сторінці у Facebook журналіст щодо зустрічі написав: «Дякую за прийом високого рівня».

Нагадаємо, Фікрет Гусейнлі залишив Азербайджан 10 років тому, після того, як його викрали і жорстоко побили. Викрадачів не досі знайдено. Як повідомляють колеги журналіста, Гусейнлі отримав громадянство Нідерландів і співпрацює із опозиційним телеканалом «Туран», що транслюється з-за кордону.

14 жовтня 2017 року азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнлі затримали в аеропорту «Бориспіль» у Києві. Згодом у Держприкордонслужбі підтвердили інформацію про затримання журналіста і зазначили, що передали його до Нацполіції. Причиною затримання називали те, що журналіст перебуває у базі Інтерполу.

17 жовтня Бориспільський міськрайонний суд обрав запобіжний захід журналісту, громадянину Нідерландів Фікрету Гусейнлі у вигляді 18 діб арешту. Адвокати журналіста оскаржили його арешт.

27 жовтня Шевченківський районний суд міста Києва відпустив арештованого опозиційного азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнова (Гусейнлі) на поруки народного депутата Миколи Княжицького і правозахисника Бориса Захарова.

13 лютого Прокуратура Київської області відмовилась від оскарження ухвали Шевченківського районного суду міста Києва щодо звільнення з-під варти журналіста азербайджанського телеканалу «Туран ТВ» Фікрата Гусейнлі на поруки депутата від «Народного фронту» Миколи Княжицького та керівника адвокаційного центру Української Гельсінської спілки з прав людини Бориса Захарова. Натомість прокуратура проситиме суд продовжити для журналіста підписку про невиїзд для подальшого проведення екстрадиційної перевірки.

5 березня особи в цивільному, що представилися співробітниками української поліції намагалися викрасти азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнлі з квартири, яку він орендує в Києві.

Після цього низка громадських організацій звернулися Генеральної прокуратури України з вимогою терміново завершити екстрадиційну перевірку журналіста Фікрета Гусейнлі і дати йому можливість безперешкодно повернутися до Нідерландів.

Також «Репортери без кордонів» просили ГПУ, МВС та АП дозволити Гусейнлі повернутися до Нідерландів та провести розслідування щодо спроби його викрадення.

15 березня у ГПУ відповіли на прохання розслідувати спробу викрадення журналіста Гусейнлі.

 Фото: Представництво ЄС в Україні

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY