Прес-показ другого сезону «Слуги народу»: несанкціонований мітинг та запитання, які краще не озвучувати

Прес-показ другого сезону «Слуги народу»: несанкціонований мітинг та запитання, які краще не озвучувати

17 Жовтня 2017
2942
17 Жовтня 2017
16:38

Прес-показ другого сезону «Слуги народу»: несанкціонований мітинг та запитання, які краще не озвучувати

2942
Не дивлячись на те, що сюжет, як і в першому сезоні «Слуги народу», розгортається здебільшого на тлі вигаданої політичної ситуації з відсиланнями до сучасних українських реалій, історія, принаймні в показаній журналістам частині серіалу, аж зовсім не схожа на політичний фейлетон.
Прес-показ другого сезону «Слуги народу»: несанкціонований мітинг та запитання, які краще не озвучувати
Прес-показ другого сезону «Слуги народу»: несанкціонований мітинг та запитання, які краще не озвучувати

Новий сезон серіалу виробництва студії «Квартал 95» «Слуга народу. Від любові до імпічменту» вже наступного понеділка, 23 жовтня, вийде в ефір «1+1». Прес-показ влаштували заздалегідь – у минулу п’ятницю, й режисер Олексій Кирющенко декілька разів попередив: версія для показу журналістам – робоча, тож дещо в ній ще не дофарбовано, щось не підзвучено, в деяких моментах недороблена графіка. Й титри ще не готові. «Але, зрештою, була б історія, а все інше, може, й непомітно буде», – зауважив Кирющенко. Мав рацію!

Перші дві серії, які показали на передпрем’єрному показі, об’єднали в одну. До речі, спареними будуть і наступні дві серії – третя та четверта. Далі вже на глядачів очікують окремі серії тривалістю близько 25 хвилин кожна. Тож перша година серіалу, дві серії – одна історія, що приємно, не зовсім політична, але й не зовсім комедійна. Сценаристи та режисер пробиралися в ній, сказати б, перефразовуючи знамениту фразу, «поміж жанрами» і навіть викликали зауваження після показу щодо того, що серіал більшою мірою драматичний та подекуди геть не смішний. Але й тут режисер Олексій Кирющенко зазначив, що «Слуга народу» – не чистої води комедія, команда зазіхнула на більш складні речі як-то трагіфарс, лірична комедія, сатирична комедія.

Хоча про політичну складову серіалу старанно нагадували «мітингувальники», які зібралися перед кінотеатром з лозунгами «Слуга народу понад усе!» та «Голобородько – наш президент».

Не дивлячись на те, що сюжет, як і в першому сезоні, розгортається здебільшого на тлі вигаданої політичної ситуації з відсиланнями до сучасних українських реалій, історія, принаймні в показаній частині серіалу, аж зовсім не схожа на політичний фейлетон. Вона, скоріше, про стосунки поміж людьми, про жорсткі жарти над друзями, про довіру, врешті-решт. Було б обманом сказати, що «Квартал 95» зрадив собі та жодного разу не «пройшовся» жартами по наболілому: тут вам і скарга на те, що усюди – діти-куми-свати тих, хто «при кормушці», й пародія на популістські, майже релігійно-проповідні виступи нардепів у Раді… Й навіть злободенний жарт «Я тобі громадянство дав, я його в тебе й заберу», який, як запевняє Володимир Зеленський, було написано й відзнято ще задовго до того, як історія з громадянством відомого політика постала настільки гостро – майже напророчили.

Сценаристи-провидці в центрі кадру - Юрій Микуленко та Юрій Костюк

Але все ж творці «Слуги народу», здається, пішли далі – недарма в очікуванні другого сезону майже у всіх інтерв’ю їх неодмінно запитували, чи витримає спокусу владою головний герой, президент з народу Василь Голобородько, чи не стане він «на бік зла». От і маємо – дивіться, що відбувається з людиною, цілком пристойною та порядною, яка потрапляє в політику. Сценаристи сконцентрувалися на конфлікті всередині героя, ось тому, шановні, вам подеколи зовсім не смішно, бо нічого доброго з людиною в такій ситуації не відбувається.

«Це не ситком, не скетчком, для нас було дуже важливо створити продукт, яким можна пишатися, – розповів Зеленський під час невеличкої конференції. – Ми хотіли зробити кіно не картонне” і не “штучне”. Все, що ви побачили на екрані, – справжнє. Глядачі бачать не павільйон, а реальні будинки, інтер'єри, кабінети – все натуральне. Думаю, сценарій, режисуру і гру акторів телеглядачі теж високо оцінять».

Оцінили. Ніде правди діти, актори студії «Квартал 95» дедалі органічніше «монтуються» в кадрі з кіно- та театральними акторами, в яких, звичайно, набагато більше досвіду роботи з подібним драматургічним матеріалом перед камерою. Декілька запитань щодо артикуляції, жестикуляції та інтонування виникає до Олени Кравець, але то вже дрібниці, які дійсно за плином сюжету можна й не роздивлятися так детально.

«Це дуже талановита команда! – поділилася з ДМ враженнями щодо партнерів на знімальному майданчику Наталія Сумська. – Мені було безмірно цікаво, комфортно й затишно з ними працювати. Особливо з виконавцем головної ролі, Володимиром Зеленським. Може, тому що я граю маму (сміється. – ДМ). Я отримала колосальне задоволення від самого Володі. Він надзвичайно талановита людина, і все в нього відбувається якось автоматично: він і танцюрист, й організатор, і ведучий, й кіноактор. От ще не актор театру хіба. Але ми якось розмовляли на цю тему – й Олена, й Володя виявляють бажання з’явитися на сцені театру, але я поки мало вірю в те, що скоро в них з’явиться на це час».

Що ж уже питати, чи буде в Зеленського час на реальну політичну кар’єру. Хоча це запитання, як не дивно, дедалі набирає великої популярності серед журналістів. Володимир обережно відповідає: «Найбільше щастя – займатися тією справою, яку любиш, якою володієш. Наш серіал – це не передвиборча кампанія». Здається, тема втручання в політику не дуже приємна для актора. А от у Олексія Кирющенко, як з’ясувалося під час конференції, є свої «болючі» теми, на які він не дуже охоче відповідає. Тож порада від режисера «Слуги народу» до журналістів: не питайте в режисера, які смішні ситуації траплялися на знімальному майданчику.

«Який там сміх! – розповідає Кирющенко. – От знімали сцену біля обриву, де герой Міки Фаталова заливає в рота Голобородька алкоголь. А там пляшка на замовлення зроблена й корок ексклюзивний. Він в першому дублі взяв і кинув той корок з обриву. А я ж розумію, що нам ще крупні плани тієї пляшки треба знімати! Думаєте, нам смішно було?».

Впевнена, що знімальній групі було не смішно. Як і в той момент, коли під час зйомок Володимира Зеленського ледь не переїхали орендованим під передвиборчу кампанію Голобородька автобусом; як і в ті декілька годин, коли він заради зйомок був із заклеєним ротом або висів догори ногами на дереві. Чи, приміром, кілька годин бігав лісом із прикріпленою до нього камерою вагою у 25 кілограмів. Смішного тут, мабуть, мало. Та й, може, вже досить так багато сміятися навіть над політикою? Саме на цьому зійшлися ми в думці з Володимиром Горянським, обговорюючи, чи мають такі серіали як «Слуга народу» колоти у болючі місця, чи навпаки – трохи розслабляти атмосферу.

«Я думаю, що вже час вколоти, а не розслаблятися, – зауважив актор, який виконує в серіалі роль одного з найголовніших олігархів країни. – Аби не було настільки сумно, як смішно. Тому що в суспільстві вже є певне звикання до того, до чого звикати аж ніяк не можна. Я думаю, такі серіали трохи розбурхують».

І тільки Станіслав Боклан, який у «Слузі народу» виконав одну з центральних для сюжетотворення ролей, майже нічого цього вечора не зауважив та не задекларував. В нього онука народилася! Тож про народження кіно в студії «Квартал 95» щасливий дідусь сказав тільки те, що він неймовірно вдячний працювати в цій команді. І що не хотів би в реальності потрапити у в’язницю, де знімали деякі сцени, – мовляв, там дуже гнітюча атмосфера.

Фото: Андрій Шматов

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2942
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду