«Українські новини» заявляють, що МВС досі не надало списки нагороджених зброєю

«Українські новини» заявляють, що МВС досі не надало списки нагороджених зброєю

Інформаційна агенція «Українські новини» вимагає від міністра внутрішніх справ Арсена Авакова належно виконати рішення суду і надати повні списки нагороджених іменною зброєю за наказом очільника МВС.
«Українські новини» заявляють, що МВС досі не надало списки нагороджених зброєю
«Українські новини» заявляють, що МВС досі не надало списки нагороджених зброєю
13 Січ 2017
0
2218

Про це йдеться у заяві інформагенції.

«Редакція запитувала у Арсена Авакова списки нагороджених ним вогнепальною зброєю у 2014-2015 роках. Суд першої інстанції визнав цю інформацію публічною і присудив Міністерству направити ці списки у редакцію. Згодом це рішення було підтверджено судами вищої юрисдикції. Останнім - на початку грудня - це рішення підтвердив Верховний суд України», - заявляють «Українські новини».

Як стверджує редакція, замість того, щоб належно виконати рішення суду, Міністерство внутрішніх справ надіслало до «Українських новин» часткові копії 49 наказів про нагородження вогнепальною зброєю із замальованими прізвищами та посадами нагороджених, та можливо - видаленою іншою інформацією.

Інформагенція заявляє, що це суперечить рішенню суду: «державна нагорода, в тому числі вогнепальною зброєю - це завжди публічний прояв заохочення громадянина державою, а тому інформація про нагороджених осіб за своєю природою публічна, і доступ до неї не може бути обмежено».

«Українські новини» також нагадують про публікацію «Української правди» про осіб, яких МВС нагородило зброєю в 2014-2015 роках, «Нагородний фронт. Кому Аваков подарував 400 стволів». При цьому видання посилається на власні джерела в правоохоронних структурах і наводить дані щодо кількості подарованої зброї, а також прізвища осіб, які її отримали.

«МВС надало нам частину приказів про нагородження, але видалили з них прізвища нагороджених осіб. Навіть така куца інформація змогла підтвердити інфу УП, і показати, що їх база не є повною», - заявляє інформагенція.

«Українські новини» вимагають від міністра Арсена Авакова належним чином виконати рішення суду і надати редакції повні списки осіб, які отримали відомчу відзнаку МВС «Вогнепальна зброя».

«Вогнепальна зброя - це державне майно, а не особиста власність Авакова. Тому платники податків мають право знати, яким чином він цим майном розпорядився. Кому саме надав і за які заслуги? Редакція чекає від міністра належного виконання рішень судів. Той, хто призначений захищати Закон, не може його порушувати! Нахабне відверте нехтування рішеннями судів і правом ЗМІ на публічну інформацію не може тривати вічно. Сподіваюсь, що міністр це зрозуміє», - наголосив директор інформаційного агентства «Українські новини» Денис Іванеско.

Нагадаємо, вперше інформаційне агентство «Українські новини» виграло в апеляційнному суді Києва справу у Міністерства внутрішніх справ стосовно оприлюднення інформації щодо нагородження іменною зброєю 4 жовтня 2016 року. Тоді суд зобов'язав МВС розкрити на запит «Українських новин» списки тих, хто отримав нагородну вогнепальну зброю від міністра Арсена Авакова.

У листопаді «Українські новини» знову виграли суд проти МВС. Зокрема, Вищий адміністративний суд України відхилив касацію Міністерства внутрішніх справ України на рішення українських судів за позовом «Українських новин», які визнали незаконним оголошення в МВС «секретною» інформацію про осіб, які отримали відзнаку «Вогнепальна зброя» від міністра МВС Арсена Авакова і відмову надавати цю інформацію на запит інформагентства.

У грудні 2016 року інформаційне агентство «Українські новини» знов намагалося змусити Міністерство внутрішніх справ України (МВС) виконати рішення суду і розкрити перелік осіб, нагороджених іменною зброєю міністром МВС Арсеном Аваковим. Агентство направило до міністерства відповідний лист.

На фото - Арсен Аваков

Фото: «Українські новини»

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Віталій Баранник
для «Детектора медіа»
Історія про те, як досвідчений кіно- й телеоператор став таксистом і масажистом із купою вдячних клієнтів.
15 Серп 2023 14:10
4 146
Юлія Лавришин
Дві журналістки видання будуть раз на два тижні обговорювати внутрішньополітичні проблеми України
12 Трав 2023 17:32
2 266
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Ще двоє телевізійників пішли на війну. Інколи такі повідомлення стають несподіваними навіть для колективу.
12 Трав 2023 14:47
3 267
Роман Мельник
«Детектор медіа»
Кліп розповідає про історію 14-річного Саші, який пережив 5 місяців окупації та втратив дім.
11 Трав 2023 15:21
1 973
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
Журналістка Тетяна Федоркова: Харківські журналісти, на жаль, звикли до хамства з боку міської влади — особливо у відповідь на питання, які викликають критику або резонанс.
10 Трав 2023 19:14
11 268
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду