Громадські організації просять Порошенка ветувати закон про зміни до е-декларування

Громадські організації просять Порошенка ветувати закон про зміни до е-декларування

14:20,
27 Березня 2017
2690

Громадські організації просять Порошенка ветувати закон про зміни до е-декларування

14:20,
27 Березня 2017
2690
Громадські організації просять Порошенка ветувати закон про зміни до е-декларування
Громадські організації просять Порошенка ветувати закон про зміни до е-декларування
Українська Гельсінська спілка з прав людини розмістила на своєму сайті відкрите звернення до президента Петра Порошенка, в якому просить голову держави накласти вето на Закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"», що сьогодні передано на підпис президенту

Відкрите звернення розміщено на сайті Спілки.

У ньому, зокрема йдеться про те, що «положення прийнятого законопроекту порушує принцип правової визначеності» і «поширює обов’язок декларування на всі неурядові організації та суб’єктів, які з ними співпрацюють».

«Ми переконані, що це положення прийняте з тим, щоб уможливити тиск на громадські об’єднання, ускладнити або унеможливити їх діяльність, зокрема, спрямовану на подолання корупції. – йдеться у зверненні . – Більше того, закон робить це навмисно у такій формі, щоб залишити простір для його довільного та вибіркового застосування, – що власне і створює плідний ґрунт для корупції. Ми впевнені, що це положення Закону є шкідливим як для розвитку громадянського суспільства, так і для запобігання корупції, на яке спрямований Закон в цілому».

Відкрите звернення створено Українською Гельсінською спілкою з правд людини, Харківським інститутом соціальних досліджень та Харківською правозахисною групою. Також звернення підписали представники: ГО «MART», ГО «Платформа прав людини», ГО «Мирний Берег», Угспл, ГО Центр «Соціальна Дія».

Громадські організації вимагають від Президента України скористатися його конституційним правом та накласти вето на  закон.

Як повідомляє «Українська правда», сьогодні, на 13:30 запланована зустріч президента з представниками громадських організацій.

Зазначимо, сьогодні, 27 березня, голова Верховної Ради України Андрій Парубій підписав і направив на підпис президенту Петру Порошенко ухвалений 23 березня закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"».

Нагадаємо, 23 березня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"». Відповідний законопроект № 6172 був внесений Президентом України як невідкладний і мав на меті вилучити з-під дії закону «Про запобігання корупції» військовослужбовців.

Але в результаті його підготовки до другого читання навпаки було розширено сферу дії закону. Так, 22 березня Комітет з питань запобігання та протидії корупції, розглянувши законопроект, рекомендував Верховній Раді прийняти поправку народної депутатки від «Народного фронту» Тетяни Чорновол, яка мала на меті зобов'язати керівників та засновників ЗМІ подавати електронні декларації.

Під час голосування 23 березня пані Чорновол відкликала свою поправку про вимогу декларування доходів редакторів і засновників ЗМІ, натомість закон було ухвалено з іншою її поправкою, яка зобов’язує до е-декларування громадські організації, що здійснюють антикорупційну діяльність, а також усіх контрагентів установ та організацій, що отримують кошти з програм міжнародної технічної допомоги, спрямованих на протидію корупції.

Виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк вважає, що закон торкнеться в тому числі й журналістів, тому що корупцію викривають і пишуть розслідування на цю тему журналісти, які працюють у громадських організаціях. Вона розцінює ухвалення такого закону як тиск на роботу медійників.

Виконавча директорка «Центру протидії корупції» Дар’я Каленюк звернула увагу на те, що відповідно до ухваленого закону декларувати свої статки доведеться також і підрядникам громадських організацій, що займаються антикорупційними проектами за рахунок донорів.

У Посольстві США в Україні критично оцінили зміни до закону, що зобов’язують представників громадських організацій подавати електронні декларації.

24 березня Верховна Рада спробувала скасувати результати голосування за закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"», але їй не вистачило голосів для скасування рішення.

Голова громадської організації «Детектор медіа» та шеф-редактор порталу «Детектор медіа» Наталія Лигачова вважає, що Президент України Петро Порошенко має ветувати ухвалений 23 березня закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"» та повернути його до Верховної Ради з його пропозиціями.

24 березня Єврокомісар з питань європейської політики сусідства і розширення Йоганнес Ган розкритикував зміни до закону про електронне декларування.

25 березня Коаліція провідних неурядових організацій «Реанімаційний пакет реформ» (РПР) звернулась до президента Петра Порошенка із закликом повернути до Верховної Ради ухвалений 23 березня закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"» для термінового повторного розгляду, включивши пропозиції виключити з нього норми, «які порушують права громадян і загрожують розвиткові демократії в Україні».

Фото: Аналитическая служба новостей

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Джу...
21:31 / 27.10.2017
А що? "антикорупціонерам" є що приховувати?
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду