Голі королі та королеви

Голі королі та королеви

Передбачувана велика кількість нових проектів на національних каналах, що на початку осені така же неминуча, як і політична криза, поки не поспішає доставляти насолоду витонченим глядачам та телекритикам. Грошей на телебаченні вже вистачає на т
Голі королі та королеви
Голі королі та королеви
9 Жов 2008
0
20345

Дуся, як дівчина грамотна та сумлінна, інколи дозволяє собі почитати свіжу пресу. Частіш за все вона обмежується журналом «Детектор медіа», що виробляється за сусідньою стінкою. Ну і, як щира людина, Дуся не змогла відмовити собі у задоволенні поділитися із своїми прихильниками тими текстами журналу, які здалися їй найбільш дотепними.

Вересневий рейтинг подій телеефіру. Вперше опубліковано у журналі "Детектор медіа" № 9 / 2008.

Передбачувана велика кількість нових проектів на національних каналах, що на початку осені така же неминуча, як і політична криза, поки не поспішає доставляти насолоду витонченим глядачам та телекритикам. Грошей на телебаченні вже вистачає на технічне оздоблення, а ось на оригінальні думки – напевно, що ні. А може, вони аудиторіям 18+ та 14–49 не дуже і потрібні, га?

НЕГАТИВ

Поки що гучно заявлений перехід Савіка Шустера на черговий канал (у новому сезоні це «Україна») не увінчався феєричним успіхом. У модерній студії щотижневого ток-шоу Шустера, яку творці називають «студією ХХІ століття», ми побачили все тих же політиків, що так само поливають один одного брудом у пошуку відповіді на всім обридле питання «Хто винуватий?», і за відсутності експертів та відповідної позиції ведучого так і продовжуючи ігнорувати питання «Що робити?». У щоденному «Шустер live» теми заявляються – але не розкриваються, гості студії зупиняються на півслові через невміння ведучого впоратися із хронометражем кожного із блоків, роль відібраної за соціологічною вибіркою аудиторії програми у залі – незрозуміла, політика знову підминає під себе будь-які інші теми. Французький формат «телевізійної тусовки», покликаної у легкому витонченому інфотейменті потеревенити на важливі теми дня, без резюме, але і не без моралі – безумовно, цікавий і перспективний. Але, на жаль, поки що реалізований він таким чином, що зовнішня помпезність і гламурність шоу лише підкреслюють його внутрішню порожнечу та хаотичну абсурдність. «Ну й що?» – от єдина фраза, яку можна сказати практично після кожного випуску щоденного «Шустер Live».

Новостворена програма «Тільки правда?» на Новому продемонструвала глухий кут, у якому цей канал опинився щодо змісту програм для тих, хто полюбляє жити «яскраво». Ведучий Андрій Доманський запрошує до себе в гості зірок шоу-бізнесу та питає їх про власні фізіологічні особливості та приватне життя, а зіркові відповіді перевіряє на достовірність детектор брехні. Насправді, важко сказати, який сенс має інформація про те, чи хотів би займатися Валід Арфуш сексом із своєю секретаркою або чи є целюліт у Влади Литовченко. Про цих та ще декількох публічних персон Україна знає, здається, вже усе, що хотіла та не хотіла. Та телепроекти з них смоктати продовжують – адже життя має бути яскраве, а зірок у кадрі – багато.

Висока мораль лютує. Національна експертна комісія із захисту суспільної моралі до нового сезону підготувалася та з новими силами взялася за пурифікацію інформаційного простору. 11 серпня, за сприяння Нацради з питань ТБ і РМ, порекомендувала прогноз погоди із Дашею Астаф’євою на М1 перенести з вечірнього ефіру на нічний, але канал так злякався, що програму взагалі зняв. А 2 вересня Комісія зробила висновок (у відповідь на запит із Київської міської державної адміністрації), група «Скрябін» із їхнім доволі придуркуватим шлягером «Мумітроль» не має права бути в радіоприймачі та телевізорі, адже текст пісні є таким, «що порушує етичні норми, правила поведінки, що склалися в суспільстві на основі традиційних духовних і культурних цінностей, уявлень про добро, честь, гідність, громадянський обов’язок, совість, справедливість».

Ми, можливо, й солідаризувалися б із тією точкою зору, що сучасну українську культуру взагалі треба винести за дужки. Але робити це чиновницькими директивами – моветон.

ПОЗИТИВ

Концерт гурту Queen із співаком Полом Роджерсом у Харкові, що був організований фондом Олени Франчук «АнтиСНІД» та транслювався Новим каналом 12 вересня – черговий приклад філантропії родини нашого любого екс-президента. Проведений під гаслом боротьби зі СНІДом виступ британських музикантів добряче струснув жителів Харкова та гостей міста, які у кількості 350 тисяч зібралися на площі імені Леніна. Навіть веселий харківський мер Добкін, кажуть, танцював, заполонений образами Фредді Мерк’юрі на екранах. До очевидців, як це водиться, за допомогою Нового приєдналися жителі в інших містах країни. Але шоу має продовжуватись, тому чекаємо від подружжя Пінчук–Франчук нових концертів: ще багато світових зірок, напевно, мріють потрапити в Україну та виступити поблизу пам’ятників комуністичної епохи.

Новий розважальний проект «Службовий романс» («Інтер»), що передбачає змагання вокально-танцювальних талантів працівників зоопарку, аеропорту, супермаркету та інших далеких від естради галузей життя, допомагає людям боротися з офісною рутиною та, до того ж, цілком може спричинити ментальні трансформації загальносуспільного масштабу. На тлі численних телезмагань «Службовий романс» – єдиний, де учасників заохочують виявляти на адресу своїх суперників симпатію та вміння радіти чужим успіхам. За піснями та костюмованими танцями ведучі Руслана Писанка та Володимир Зеленський ненав’язливо привчають аудиторію до поведінкової моделі, альтернативної національному принципу «Чим сусіду гірше, тим мені краще».

Q-TV – новий «чоловічій» канал, створений під егідою СТБ, можна вважати взірцем вітчизняного ТБ-брендінгу. Адже нашою рідною мовою назву каналу його творці воліють читати як «Куй-ТБ». Не знаємо, скільки мозків та грошей пішло на такий маркетинговий хід, але ці інвестиції себе вочевидь виправдали. Одразу ж зрозуміло, що канал будуть дивитися справжні самці, кмітливі та з добрим почуттям гумору. Маємо радісне відчуття, що назва «Куй-ТБ» на сто відсотків відповідатиме змісту не тільки цього каналу, а і всього українського телебачення загалом.

Фото Сергія Бечко, Яни Новоселової, надані прес-службами телеканалів, Фодом Олени Франчук «Анти СНІД»

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
ДУСЯ
Волну возмущения вызвал пост Владимира Зеленского в фейсбуке, в котором он высказался относительно возможного запрета на въезд пятистам российским деятелям культуры, анонсированного спикером МВД Антоном Геращенко. Я решила прояснить поз
11 Серп 2014 20:15
18 915
ДУСЯ
Детектор медіа № 9 Зеппінг Стереотипізація Эротизация Исаак Шалвович РОЗЕНБЛЮМ, для «Детектор медіа» Моя коллега по психиатрическим изысканиям Наталья Лигачева в этом номере журнала представила на суд неустрашимых читателей статью «Барбосиз
23 Жов 2008 15:19
10 465
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду