Панічний сексизм або ідеї Януковича живі

Панічний сексизм або ідеї Януковича живі

3 Вересня 2014
9919
3 Вересня 2014
19:41

Панічний сексизм або ідеї Януковича живі

9919
Якщо посадовець відступає від засадничого принципу недискримінації в демократичному суспільстві - слід міняти посадовця, а не принципи
Панічний сексизм або ідеї Януковича живі
Панічний сексизм або ідеї Януковича живі

Співавторка цього тексту щойно розмовляла з приятелькою-волонтеркою, яка добровільно вирушає у зону бойових дій. Жінка, яка чергувала й на барикадах на Майдані, тепер їде доброволицею - захищати Україну, надавати медичну допомогу.

 

Розмова була дуже чіткою, спокійною, як наче за списком, ставили галочки - з ким тримати зв'язок, контакти рідних, що брати/не брати, що ще зробити задля безпеки. Ніяких емоцій чи паніки.

 

Втім, під час кожної української кризи, у вирі пристрастей, розв'язані в паніці язики б'ють нові і нові рекорди хамства. Наприклад, вказують іншій статі її "місце". Незалежно від статі промовців(иць).

 

Віктор Янукович, відхиляючи запрошення на дебати з Юлією Тимошенко у 2010 році, озвучив таке:

- З жінкою марно сперечатися... Якщо вона жінка, то повинна йти на кухню.

 

А Юлія Тимошенко брала собі за звичку обвинувачувати чоловіків-політиків у корумпованості й "маніакальній боягузливості" - саме такими словами вона допікала Януковичу з Єхануровим у 2006 році.

 

У стенограмі засідання Верховної Ради за 4 липня 2013 року зафіксовано, як тодішній спікер Володимир Рибак спробував втихомирити шум у залі словами:

- Не стучіть. Дома жінці будете по голові стучати. Ідіть...

 

Звичка зверхньо висловлюватись про жінок у цілому була властива колишній владі.

 

Сексистська риторика і далі звучить та знаходить своїх прихильників навіть після "Революції гідності".

 

28 серпня 2014 року Зураб Аласанія, генеральний директор Національної телерадіокомпанії, на своїй публічній сторінці у Facebook звинуватив саме жінок у панікерстві:

- Вы (особенно милые и сердобольные дамы) - прекрасные волонтёры с огромными добрыми сердцами и щедрой самоотверженной душой. Вы очень, очень помогаете ребятам в армии, я знаю миллион таких фактов. Ваш вклад огромен, ваша забота бесценна. Ваша эмпатия к подопечным вырастает до небес - и тогда вы начинаете думать, что можете помочь солдату не только заботой о его быте. Тогда вы начинаете думать, что знаете, как правильно воевать. Тогда вы начинаете кричать во все доступные уши о том, куда срочно отправить танковую бригаду, и как немедленно атаковать такой-то населённый пункт, потому что именно там ваши подопечные, а "продажные генералы (цитата из любого вашего подопечного солдата) "бросили их на смерть". И тогда, простите, я вспоминаю о трех классических немецких "к".. Kinder, Küche, Kirche.

 

В цьому тексті від Аласанії, на думку співавтора колонки Юрія Шеляженка, відчувається панічний і навіть містичний страх перед мислячими жінками. Мовляв, не ваше то діло. Краще підіть зваріть борщ.

 

Ользі Веснянці тут згадуються всі відомі інтерв'ю чи допити, виступи льотчиці Надії Савченко, яку вже й вище керівництво країни називає героїнею. Чи вона панікує?

 

Вислів "Kinder, Küche, Kirche" або "три Ка" у перекладі з німецької означає "діти, кухня, церква". Це усталений німецькомовний вислів з гендерною дискримінацією жінок. Мається на увазі обмеження поля діяльності жінки лише трьома сферами: вихованням дітей, приготуванням їжі та відвідуванням церкви.

 

На жаль, сексистське "три Ка" у виконанні Зураба Аласанії виявилося популярним. Пост набрав більш ніж 3 тис. лайків і ще стільки ж репостів.

 

Через кілька годин, після численних обурених коментарів, медіа-менеджер, керівник чи не майже "громадського", "суспільного" телемовлення, відредагував свій запис. Дописав одне речення: "Это и к мужчинам относится". Ніякого каяття, ніяких вибачень - замітання слідів. Ще й порадив жінкам читати антифеміністичний текст про схильність жінок до істерики...

 

У пункті 2.5.1 Редакційного статуту Національної телекомпанії записано, що її співробітники виключають не тільки у своїй роботі, але й у повсякденному житті ідеї дискримінаційного ставлення до будь-кого за будь-якою ознакою. Але, навряд, навіть нагадування про цей пункт статуту змусить пана Аласанію публічно вибачитися за сексистське хамство на адресу жінок.

 

Ясно, що зараз про відставку не йдеться. Хоча в Європі, наприклад, вважається, що сексизм несумісний із високими державними посадами. Водночас, може це такий шлях трансформації суспільства. Перше призначення керівника Першого національного після Майдану, до речі, за підтримки багатьох розумниць медіа-менеджерок. Перший млинець глевкий?

 

Журналістка Керолайн Бьорд, яка вперше вжила слово "сексизм" у журнальній публікації в 1968 році, визначила сексизм як упереджене ставлення до людей в залежності від їх статі, коли стать насправді не має значення.

 

- Сексизм римується з расизмом. Обидва застосовуються для того, щоб залишити пануючі сили при владі, - зауважила вона.

 

Від появи слова "сексизм" до нинішнього часу ідея подолання стереотипів щодо чоловіків і жінок серйозно вплинула на громадсько-політичне життя розвинених країн. Кількість депутатів Європарламенту жіночої статі, наприклад, збільшилося із 16% у 1979 році до 37% у 2014 р., тобто більш ніж в два рази.

 

Представництво жінок серед депутатів, обраних до Європарламенту сусідками України, складає: від Румунії та Словаччини по 31%, від Польщі 24%, від Угорщини 19%. Для порівняння, серед депутатів(ок) Верховної Ради - близько 10% жінок.

 

Україна є однією з 189-ти країн, які схвалили Декларацію тисячоліття ООН під час сесії Глобальної асамблеї Організації Об'єднаних Націй у 2000 року. Серед 8-ми стратегічних Цілей тисячоліття для розвитку всього людства, які визнала і Україна, забезпечення гендерної рівності та прав і можливостей жінок посідає третє місце, поступаючись лиш цілям подолання крайньої бідності та голоду і забезпечення загального доступу до освіти.

 

Наприкінці липня президент Петро Порошенко наголосив на важливості ролі жінок, особливо політикинь, у реалізації свого мирного плану. Подивимося, як втілюватимуть правильні настанови глави держави при висуненні кандидатів від президентської партії на дострокових парламентських виборах - як списочників, так і мажоритарників.

 

Авторитарне патріархальне суспільство в Україні має поступитись місцем демократичному, гендерно збалансованому. Для цього треба відверте громадське обговорення існуючих гендерних стереотипів, їх розвінчання та спростування в освітній системі та у засобах масової інформації.

 

Кожна жінка має право змалку дізнаватися про численні можливості працювати разом з чоловіками в суспільному житті, створені для неї завдяки розвитку науки, економіки та права, завдяки новітнім технологіям.

 

Кожен чоловік повинен розуміти, що жінки нарівні з чоловіками мають право діяти, публічно висловлювати свою позицію, брати участь в ухваленні та реалізації стратегічних рішень та користуватися всіма доступними суспільними благами.

 

Коли замість виконання своїх просвітницьких обов'язків міністр освіти Дмитро Табачник розповідає, що привабливим дівчатам варто менше вчитися, а глава національної телекомпанії Аласанія звинувачує жінок у панікерстві та пропагує "три К", це може свідчити або про несумісність сексистів із займаними посадами, або про нерозуміння ними засад демократії.

 

І тут для громадянського суспільства не може бути "своїх" та "чужих". Якщо посадовець відступає від засадничого принципу недискримінації в демократичному суспільстві - слід міняти посадовця, а не принципи.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Веснянка, Юрій Шеляженко, Insider
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9919
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду