Порошенко впливає через соцмережі

9 Червня 2014
12841
9 Червня 2014
16:03

Порошенко впливає через соцмережі

12841
Порошенко впливає через соцмережі
П'ятий президент України Петро Порошенко є першим лідером держави, який активно користується соціальними мережами. Зокрема, на його сторінці у Facebook, окрім звітів про закордонні поїздки та постів на політичні теми, є також враження від фестивалю «Молодість», роздуми про Манделу і Лобановського та інші теми. Експерти вважають, що після перемоги на президентських виборах Порошенкові не варто згортати участь у соцмережах. Щоправда, частина фахівців радить новому господареві Банкової передовірити написання текстів для того ж Facebook прес-службі, а також ретельніше обирати теми для постів.
 
«Дякую за довіру» - таке повідомлення з'явилось на Facebook-сторінці Петра Порошенка після того, як ЦВК підрахувала усі бюлетені та оголосила про його перемогу на президентських виборах. Саме цією мережею український гарант користується найактивніше. Натомість його сторінка у Twitter майже не оновлюється: переважно там лише репости чужих записів, останній із яких опублікований чотири місяці тому. У російській соцмережі «ВКонтактє» у Петра Порошенка є лише фейкові акаунти: адміністрація не встигає видаляти всі «фейки», тож у мережі можна знайти кілька десятків «Петрів Порошенків».
 
На думку політтехнолога Сергія Гайдая, завдяки соцмережам Порошенко має змогу напряму, швидко і оперативно звертатися до пересічних людей. Експерт зазначає, що сторінка Порошенка у мережі Facebook зараз є кращим інструментом впливу на аудиторію, ніж «5 канал», довіра до якого порівняно менша.
 
«Громадяни бачать про що пише і що думає президент. Особливо це важливо зараз, тому що йому кредит довіри дали на дуже невеликий термін. Десь, спеціалісти кажуть, три місяці. І від того, як оперативно він особисто буде спілкуватися з українцями, багато чого залежить», - додає Сергій Гайдай.
 
А як вважає психолог Олена Ліщинська, молодь та люди середнього віку схвально сприймають повідомлення, написані політиками (або від їх імені) у соцмережах. На думку експерта, таким чином створюється ілюзія відкритості та підзвітності, а на це є запит в українському суспільстві. 

«Претензії були до попереднього уряду якраз про його закритість. Це були зовсім закриті й непередбачувані люди, які приймають непередбачувані та незрозумілі для людей рішення», - додала психолог.
 
Щоправда, деякі впливі діячі минулої влади мали свої акаунти у Facebook. Це, зокрема, стосується екс-прем'єра Миколи Азарова, колишнього глави Міністерства доходів та зборів Олександра Клименка, котрий досі активно постить у соцмережі.
 
А на сторінці Петра Порошенка у Facebook можна побачити як тексти, написані сухою мовою прес-служби, так і повідомлення, в яких вгадується авторський стиль нового президента. Зокрема, ще до інавгурації він писав пости про легендарного тренера київського «Динамо» Валерія Лобановського, пам'ятник якому опинився у епіцентрі протистояння Майдану на вулиці Грушевського.

Крім того, Петро Порошенко писав і про першого темношкірого президента Південноафриканської республіки Нельсона Манделу 
 

 
 
Також нинішній глава держави ділився з інтернет-аудиторією і своїми враженнями від кінофестивалю «Молодість» у Києві.

  
 
Проте експерт Анастасія Дайлідоніс переконана, що написання повідомлень для соцмереж краще доручити прес-службі. На її думку, саме спеціалісти, котрі знають специфіку мереж, можуть передавати ідеї та думки політика, проте у тій формі, що приверне увагу аудиторії. Водночас на думку експерта, є теми, які краще не порушувати політикам на своїх сторінках у соціальних мережах.

«Гумор чи особисте життя політиків, - не варто про це писати дуже відкрито. Краще використовувати свою сторінку у Facebook як майданчик для спілкування. Щоб можна було і людей вислухати і донести їм важливу інформацію», - резюмує Анастасія Дайлідоніс.

Петро Порошенко - перший український президент, який активно користується соціальними мережами. Натомість, його попередники Віктор Ющенко та Віктор Янукович практично не використовували їх ані як інформаційний канал, ані як ресурс для спілкування з виборцями.

А найпопулярнішим світовим лідером за кількістю фоловерів у соцмережах є американський президент Барак Обама. Зокрема, у мережі мікроблогів Twitter він має десятки мільйонів читачів. На другому місці за цим показником - Папа Римський Франциск, на третьому - президент Туреччини Абдулла Гюль. У списку акаунтів, які найкраще контактують зі своїми читачами, перше місце посідає міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт.

Яна Полянська, «Радіо Свобода»

Фото - http://www.radiosvoboda.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Яна Полянська, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12841
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду