Новий ведучий Свободи Слова дуже хоче познайомитися з Савіком Шустером

8 Серпня 2007
4746
8 Серпня 2007
10:59

Новий ведучий Свободи Слова дуже хоче познайомитися з Савіком Шустером

4746
У вівторок, 7 серпня, на сайті Корреспондент.net відбувся чат з новим ведучим ток-шоу Свобода слова н каналі ICTV. Андрій Куликов розповів про те, де знаходяться межі понять свобода слова, поділився журналістським досвідом и зізнався, що дуже хоче познайомитися з Савіком Шустером.
Новий ведучий Свободи Слова дуже хоче познайомитися з Савіком Шустером

У вівторок, 7 серпня, на сайті Корреспондент.net відбувся чат з новим ведучим ток-шоу Свобода слова н каналі ICTV. Андрій Куликов розповів про те, де знаходяться межі понять свобода слова, поділився журналістським досвідом и зізнався, що дуже хоче познайомитися з Савіком Шустером.


Доброго дня, Андрій, чому ви прийняли рішення піти з ВВС і працювати у Свободі Слова?

Давно хотів працювати в Україні знову і Свобода Слова мені здається дуже цікавим варіантом у багатьох аспектах. Поєднувати важко, та й роботодавці навряд чи цього б захотіли - от і результат: я пішов із ВВС.


Чи радилися Ви із Савіком, щоб уникнути провалу?

Ми не знайомі із Савіком. Крім того, я не вірю в провал.


Андрій, добрий день. За чутками, Савіку в "Свободі Слова" платили 50 тисяч доларів. Скільки запропонували вам? Або хоча б натякніть більше або менше.

Мені запропонували більше, ніж на BBC


Андрій, чи є у Вас діти?

Є донька, їй 28 років незабаром буде, і донька, якій 18


Що нове, особисто від Вас, з’явиться в "Свободі слова"?

Напевно Андрій Куликов. Та й він здебільшого - плід колективних зусиль, тому що програму роблять багато людей, це і режисери і продюсери й оператори. Перше - це, будемо намагатися її форматувати за часом, а також вводити в русло конструктивного обговорення проблеми, а не просто дискусія заради дискусії.


Андрій, якщо глядачі не сприймуть Вас, чим (зі спиртних напоїв) будете заспокоювати нерви?

З 92-року я абстинент, тобто алкоголю не вживаю.


Добрй день. Андрон, ви повністю ідете у Свободу слова чи будете продовжувати почату роботу? будете викладати в інституті журналістики та ІМК?

Дуже хочу продовжувати викладати в інституті журналістики і ІМК, і сподіваюся, час на це знайдеться також сподіваюся що в керівництва каналу заперечень немає.


Чи зміниться концепція Свободи слова з приходом нового ведучого?

Концепція не зміниться. Можливо, передача буде більш структурована. Свободу слова варто розуміти як Свободу, що не обмежує Свободу інших.


Кого б Вам не хотілося бачити в студії Свободи слова? Щиро.

Наразі я про це не думав. Можу сказати, кого б дуже хотілося, але це настільки довгий список... а от кого не хотілося - треба думати.


Хто обмежує Вашу особисту Свободу, Андрій?

Моя власна свідомість


Чи існує в Україні реальна свобода слова, як думаєте?

Я думаю, вона існує, більш того, реальна свобода слова існувала завжди, справа в тому, що межі свободи слова дуже часто можуть бути поширені не тільки на всю країну або платформу ЗМІ, вони можуть існувати в окремому виданні, каналі. За сьогоднішньої ситуації, свобода слова розсмикана по численних радіо, газетам, журналам. І замість того, щоб свобода слова здійснювалася в кожному виданні, кожному каналі, вона по сукупності здійснюється в цій безлічі.


Чи важко бути спадкоємцем Савіка Шустера?

Я не сприймаю себе спадкоємцем Саввка Шустера. Він мені передачу не передавав. Я сприймаю себе як людина, якого запросили на програму, люди, що її робили. Павлов, редактори Соколова, Литвиненко та інші. Однак визнаю, що йти за Савіком нелегко. Подивимося, що вийде.


Чим, на Вашу думку, українська журналістика принципово відрізняється від західної?

Принципово - нічим. У будь-якій журналістиці є високопрофесійні журналісти і ЗМІ, у будь-якій журналістиці є і непрофесійні. Найголовніше - співвідношення цього професіоналізму і непрофесіоналізму. У силу історії і ринку, пропорція непрофесіоналізму вища, ніж потрібно було б. Для нормального функціонування суспільства краще висока кількість професіоналізму. Нам довго нав’язували поетичний стиль журналістики, котрий я називаю Зоряні роси і барвисті світанки. Але це були психологічні причини. Напевно, це було навмисно. Узагалі немає так званих західних стандартів журналістики. Узяти ту ж Японію, у неї так званий західний стиль журналістики, але при цьому знаходиться на далекому-далекому сході.


Че ли боїтесь ви на тлі Шустера виглядати безглуздо? Чи не боїтесь ви жорсткої критике та порівнянь?

Жорсткої критики не боюсь, але не люблю.


Хто буде шеф-редактором Вашої прогами?

Мы зараз розглядаємо кандидатури, є дуже цікаві варіанти, але рішення ще не прийняте.


Що або кого пародіюєте у своїх пародійних оповідках?

Починалося з того, що пародіював українську сільську прозу, потім українську радянську робітничу оповідку. От такі замальовкм, які можна спробувати зробити в такому вигляді, начебто вони написані всерйоз. Але десь є маленький гачок, за який потягнеш, і виявиться, що все це не насправді.


На форумах пишуть, що після відходу Шустера програма стала нудною. Як Ви вважаєте, потрібно відновити колишню атмосферу або створити абсолютно нову і чому? Чи не втратить після цього програма значну частину своєї аудиторії?

Колишню атмосферу відновлювати не має сенсу. Мені дивно чути, що за дві програми без Шустера програма стала нудною. Тим більше, що перший вихід Богуцкого в ефір зібрав рейтинг вищий ніж середній. Чи втратить програма аудиторію - це неминуче. За будь-якої зміни програма втрачає частину аудиторії. Але що буде втрачено - буде надолужено.


До якої церкви ходите і як часто?

Рідко буваю в церкві. Хрестився в зрілому віці. Під омофором патріарха Константинопольського. А в Києві такий немає.


Свобода Слова тепер буде виходити одночасно з новою програмою Шустера. Як будете боротися за розподіл гостей?

Боротися не будемо, будемо змагатися. А ділити гостей - звичайно, доведеться. Можна очікувати, що гості будуть йти на Інтер, але в нас є два тижні фори наразі - спробуємо за цей час переконати потенційних гостей, що до нас теж варто ходити.


Де зараз живе ваша родина?

Моя дружина і донька живуть у Лондоні. Старша донька, тітонька, брат живуть у Києві.


Чи доводилося Вам залишати роботу або відмовлятися від підготовки матеріалу через тиск, щоб не йти на поступки з совістю?

Я думаю, доводилося. Свого часу мені довелося піти з телеканалу 1+1 саме з такої причини. Були деякі завдання або доручення, котрі я не брався виконувати, щоб не йти на поступки з совістю.


Ви самі дивилися Свободу Слова із Шустером?

Так. Я дивився Свободу Слова із Шустером у середині життя програми, на початку появи її в ефірі дивився мало. Також багато дивився наприкінці другого сезону.


А яка у Вас освіта?

За дипломом я фахівець з міжнародних відносин, референт-перекладач з англійської мови.


Скажіть, чи існують для вас авторитети у Вашій професії?

Їх багато. Наприклад, Алла Мазур, вона дуже добре подає новини. Олександр Ткаченко, котрий багато чому навчив мене на телебаченні. Авторитетів багато. Серед авторитетів багато журналістів Я свою професію розглядаю як професію журналіста.


Ви вважаєте себе патріотом?

Так


Андрій, хто вибирає тему для передачі?

Колективний розум працює. У кожного можуть з"явитися цікаві ідеї. Здебільшого ми орієнтуємося на події в країні. Те, що цікаво людям. І нам самим, якщо ми про це говоримо, то це може бути цікаво і глядачеві. Вибираємо я, редактор, генеральний продюсер. Далі вирішуємо, наскільки цікава, які підтеми, які питання задати. Хоча в п"ятницю може трапитися щось таке, що всі наші підготовки переходять у розряд чистої теорії і розробляється нове.


Чи вважаєте Ви , що для ведучого головне, як для спортивного судді, бути поменше в кадрі?

Не завжди. Я думаю, іноді в кадрі потрібно з"являтися додатково, щоб закріпити враження, що ведучий є господарем студії. Головне - не перегнути. Не стати вище тих, хто прийшов до нього в студію. Знову ж - не можна підлещуватися.


Опишіть, будь-ласка, ідеального ведучого Свободи Слова на Вашу думку.

Він дуже схожий на мене. Можливо, трохи більш досвідчений у поводженні в кадрі.


На скільки передач у вас контракт?

Не на кількість передач, а на час.


Дизайн студії зміниться?

Я думаю, ні. Принаймні, не в цьому сезоні.


Було бажання повертатися до України?

Отож воно здійснилося. Не було б - не здійснилося


У програмі буде задіяна нова команда проекту чи залишиться стара.

Залишиться досвідчена. Старими їх не назвеш. Частина людей пішли на Інтер. Частина - залишилися. Думаю - це люди, котрі не змогли кинути саме програму, у яку вони вклали дуже багато сил.


Які політсили вам неприємні? Ви їх будете пускати на шоу?

На першу частину питання коментарю немає, на другу - звичайно будемо запрошувати. Саме тому що не в моїй компетенції обмежувати Свободу слова.


Судячи з манери поведінки, Савік дуже іронічна людина. Чи допускаєте Ви іронічність у спілкуванні з політиками?

Я думаю так. Головне щоб це не була зла іронія. Головне, щоб вона була в першу чергу звернена на себе.


Яку передачу ви хотіли б вести? Можливо з західного ТБ?

Із західних мені подобається шоу Джері Спрингера, передача нагадує Окна Нагієва. Це скандальна програма, але жодного разу не бачив, щоб ведучий намагався принизити кого-небудь з учасників. Спробувати вести таку програму було б цікаво. Ще вів би програму про подорожі, люблю далеко їздити і часто Використовував би службове становище в корисливих цілях


Ви готові вести програму до 2-ї години ночі? Чи маєте намір її зробити "компактнішою"

Є в нас план - зробити її компактнішою. Як це і було спочатку - до 24:00 або до 00:00))) Спробуємо. Але коли треба - будемо і до другої годин ночі. Ми підготовані.


Як ви оцінюєте редакційну політику каналу НТН?

Я мало дивлюся канал НТН, тому від оцінки утримаюся.


Яка тема передачі буде наступною?

Нікуди не дітися від виборів, тому темою буде початок виборчої кампанії. Ми думаємо, як краще її сфокусувати. Докладніше усе сформується в середу.


Чи цікаві Вам безпосередні відгуки глядачів про Вашу роботу у Свободі Слова, чи будете ви їх шукати спеціально? Якщо так - де саме?

Обов"язково. На форумі Свободи слова, і в інших джерелах. Нічого не можу зробити із собою. Хочу знати усе про свою роботу.


Ви будете робити передачу в ніч після виборів?

А це буде з неділі на понеділок? Не знаю, чи буду я її робити, але думаю, канал зможе запропонувати гідний продукт глядачеві. Якщо я там зможу придатися - то звичайно, буду.


В останні передачі Шустер перегинав дещо палицю із зі своєю позицією стосовно подій. Скажіть, ви маєте свою позицію стосовно подій в країні?

Я маю її, як громадянин, як українець, але не як ведучий Свободи слова. Я намагатимуся її не показувати.


Хто з членів Вашої родини причетний до журналістики, письменства?

Моя перша дружина писала для газет, більше ніхто.


Якщо програма "Свобода слова" є програмою незалежною на незалежному каналі, то, скажіть, будь-ласка, Вам що, сказали якою мовою вести передачу, тобто українською чи самі обрали її для себе?

Я сам для себе обрав. Справа в тому, що коли мені зовсім зненацька зробили пропозицію спробувати. А потім, коли я побачив, що начебто виходить, я почав думати, чи не будуть наполягати на тому, щоб вести програму російською. Для мене російська - рідна, я нею спілкуюся з друзями, родичами. Але моя робоча - українська. І мені здається, що українська - певним чином є ознакою національного продукту. Для мене це питання важливе. Мені не вказували якою мовою вести програму, але моє рішення стало результатом обговорення.


Чи буде так часто в ефірі "СС" пан Затулін?

Подивимося. Якщо з драматургії програми такі люди необхідні, то чому б і не запросити таких людей. Якщо нашим глядачам цікаво їх бачити або чути.


Ви приймали участь в останньому голосуванні?... за кого запитувати не буду.. усе одно не відповісте)

Обов"язково, ходжу, голосую, виконую громадянський обов"язок. Якщо потрібно - беру відкріпний талон.


Шустера особисто знаєте?

Ні


Чим у Києві краще, ніж у Лондоні? Або це просто бажання стати зіркою укр. телеефіру?

У Києві краще, тому що це рідне місто і це столиця рідної країни. Бажання стати зіркою українського телеефіру, підсилилося за останні кілька тижнів, але колись і того його не було, а Київ був завжди.


Багато ведучих ТВ-програм, журналістів пішло в політику, чи не маєте Ви таких планів?

Я у більш вигідному положенні, тому що політика залишилася в минулому. Я наприкінці 80-х - початку 90-х був в оргкомітеті товариства української мови, тоді це була політична організація, був делегатом з"їзду Народного руху, був членом компартії СРСР, кандидатом у нардепи РСР і України. На цьому моя політична діяльність кінчена.


Ви не вважаєте українську політику дуже брудною? Вам політика подобається загалом?

Складно відповісти на це питання. Це як у відомому афоризмі... політика взагалі брудна справа. І в Україні вона не особливо кардинально відрізняється від інших країн. Досвіду обмаль. Порівняєте, скільки років Україні, а скільки років іншим країнам. Не усі ще зрозуміли, що набагато зручніше і безпечніше грати і працювати за правилами. Ми починали з нуля, із плутанини, і вийшло так, що в цій плутанині все і робимо. Згодом, сподіваюся, багато хто зрозуміє, що ТБ не призначено для політичної вигоди. Якщо ви його фінансуєте - то для комерційної вигоди, якщо робите - то для самореалізації, якщо дивитеся - тодля задоволення, мабуть.


Хотіли б Ви познайомитися із Савіком Шустером? Про що б ви в першу чергу з ним поспілкувалися?

Дуже хочу. Запитав би, чому, у публікаціях, газетах він мене неначебто б рекомендував як ймовірного ведучого Свободи Слова.


Окрім Свободи Слова чимось ще займаєтеся?

Я продовжую працювати в проекті Євросоюзу і BBC над сприянням журналістської освіти, у нас йде робота з Київськими, Таврійськими й Ужгородським Національними Університетами. І в мене з ICTV повне взаєморозуміння, і вони дозволяють мені працювати паралельно в цьому проекті.


Ваше хоббі? захоплюєтеся спортом?

Я дуже багато ходжу пішки, намагаюся. Комусь це може показатися мало. Ходжу по лісах, парках. Збираю гриби - це моє найбільше хоббі. Збираю гриби, літературу про гриби. Збираю їх, заморожую, та їм.


Як ви вважаєте, чи буде Свобода слова, якщо Янукович стане президентом України?

Думаю, так. Нормальна країна. З великими труднощами, проблемами. Але є суспільство, суспільство розвинуте. Ну не знаю... Ющенко, Янукович, назвіть будь-яке інше прізвище - свобода буде. Ми знову повертаємося до рамок свободи слова... не знаю, свобода слова в принципі, свобода слова в окремих галузях, у свідомості... але вона буде.


Як ви проводили дозвілля в Англії?

Збирав гриби, ходив у кіно, багато дивився телевізор. Там лише 5 наземних каналів, але в них дуже велика кількість цікавих передач. Книжки читав. Безкоштовна районна бібліотека, там безкоштовний інтернет - хочеш, йди книжку читати, хочеш - йди і користуйся електронною поштою.


Якщо б ви були лідером однієї з партій, яким б було основне гасло цієї партії?

Демократична дія!


Чого більше у Свободі Слова: бажання знайти істину чи створити шоу?

Відповідаючи на це питання, варто замислитися чого більше на ТБ узагалі - тоді шоу. Тому з огляду на концепцію ТБ, треба робити шоу. Але робити передачу на основі чого? Лайок, обливання водою? Ні. Скоріше, на основі пошуку інформації, потрібної глядачеві для того, щоб зробити власні висновки


Слава, публічність, що прийде до Вас з виходом передачі, те що Ви станете зіркою... Ви готові до цього?

Я не думаю, що я стану зіркою. Зіркою вже стала Свобода слова. Хто її - веде - не так важливо. А впізнаваність... у мене є приклад, я вів студію на Новому каналі уже кілька місяців, мене почали пізнавати ледь-ледь, на вулицях там, у переходах... І мені приємно було: лають - добре, хвалять - добре, знаєте, як воно буває... І якось увечері вийшов я купувати сигарети. Стоїть дядько, дивиться вже на мене... я груди розправив, приготувався. А він мені: "Слиш мужик, 15 копійок до пива домажеш?" От таке.

Корреспондент.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
net
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4746
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду