Кібервійни як частина конфлікту в Україні

Кібервійни як частина конфлікту в Україні

23 Березня 2014
9345
23 Березня 2014
16:27

Кібервійни як частина конфлікту в Україні

9345
Інтегральна частина сучасного протистояння не лише військова техніка та економічний тиск, але й кібервійни та хакерські атаки. Вони помітно проявилися у ході кримської кризи.
Кібервійни як частина конфлікту в Україні
Кібервійни як частина конфлікту в Україні

Солдати цієї війни не носять одностроїв та не дають присяги на вірність. Втім, їхня диверсійна діяльність може мати руйнівний ефект у сучасному високотехнологічному світі. Головна зброя у цій війні - Ddos атаки, які виводять з ладу функціональність веб-сайтів.

 

Подібних атак зазнають не лише сторінки ЗМІ, але й офіційні представництва владних органів та організацій. Наприклад, останніми днями через хакерські атаки з ладу на кілька годин був виведений офіційний сайт НАТО. Відповідальність за це взяла на себе невідома досі група «КіберБеркут». Відтак атаки зазнав створений сепаратистами в Криму сайт, присвячений так званому референдуму. Кримська влада звинуватила у цьому хакерів з американського університету в Урбана-Шампейн, штат Іллінойс.

 

Труднощі ідентифікації

 

Цьому передували хакерські атаки на сайти Кремля, Банку Росії та інформагенції РІА-Новості. Водночас, як зазначає інформагенція AFP, уряди країн світу та міжнародні організації традиційно не коментують використання хакерських атак проти опонентів. «Ідентифікувати нападників дуже важко. Відповідальність на себе може взяти будь-хто», - пояснює естонський експерт з питань інтернет-технологій Арне Анспер.

 

За даними британської фірми BAE Systems, що працює у сфері оборонних технологій, Ddos-атаки стали вже звичною частиною протистояння в українському інтернет-просторі. За її оцінками, починаючи з 2013-го року принаймні 22 рази проти українських веб-сайтів використовували особливо небезпечний вірус «Snake».

 

«Фішинг» чи кібер-зброя?

 

Його розробили ще 2006-го року, але відтоді він зазнав низки модифікацій, ставши ще агресивнішим, а головною мішенню залишається Україна. За оцінками BAE Systems, за його розробленням та використанням стоїть «добре організована і технічно потужна група».


Офіційно аналітики не беруться стверджувати, яка країна може за нею стояти. Водночас за оцінками голови російської Лабораторії Касперського Євгена Касперського, Росія б діяла більш дискретно, а вірус «Snake», на його думку, швидше нагадує не кібер-зброю, а фішинг-вірус, який використовують онлайн-шахраї для викрадення банківських і персональних даних необережних користувачів.

 

Дмитро Каневський, Deutsche Welle

Фото - http://www.dw.de

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Дмитро Каневський, Deutsche Welle
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9345
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду