Прем’єра документального фільму «Тарас Шевченко. ІDентифікація»

Прем’єра документального фільму «Тарас Шевченко. ІDентифікація»

9 Березня 2014
18322
9 Березня 2014
12:38

Прем’єра документального фільму «Тарас Шевченко. ІDентифікація»

18322
Прем’єрний показ фільму відбудеться 9 березня 2014 19:00 і 21:00 у Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі "Мистецький Арсенал" 21:00 на Майдані Незалежності в рамках Шевченкового Віче
Прем’єра документального фільму «Тарас Шевченко. ІDентифікація»
Прем’єра документального фільму «Тарас Шевченко. ІDентифікація»

Сергій Проскурня та ДП "Українська студія хронікально-документальних фільмів" ("Укркінохроніка") представляють документальний фільм "ТАРАС ШЕВЧЕНКО. IDЕНТИФІКАЦІЯ".


Це повнометражний документальний фільм про міфологізацію образа великого Кобзаря в народні уяві різних часів та серед різних суспільних груп в сьогоденні.
 

Зйомки відбувались на Черкащині, в Бессарабії, Карпатах, Донбасі, в Чорнобильській зоні відчуження, у Відні (Австрія), в Нью-Йорку (США).

 

Проскурня з тарілкою перед тим, як її розбив на церемонії першого кадру 7 листопада 2013 року

 

Образ Шевченка в рушниках серед ікон у селянській хаті і обвітрені, обдерті білборди з деклараційним "Кобзар єднає Україну!" - це різні Шевченки.

 

Буденне і епічне, суєта сувенірного ринку і музейна тиша, невігластво і мудрість - на протиставленні, на конфлікті "фактур" - такі  ритми майбутнього фільму. Множинність "популярного" Шевченка, набираючи сили, викликає інстинктивне бажання очистити метафізичний шевченківський простір і спробувати відчути його справжнього -  основна ідея  фільму.

 

Сюжет об'єднується невізуалізованою постаттю "Подорожнього" з  малюнків Кобзаря, яка, тим самим, ототожнюється з образом самого  Шевченка.

 

Перед незримим Подорожнім, котрий опиняється у різних  обставинах, збираючи по всій Україні "точки зору" з вуст простого народу, та в інших землях - думки вчених та науковців, вимальовується образ Шевченка, якого ми не розгледіли поміж ідеологічних, історичних, політичних та інших нашарувань.

 

І, як потріскана глиняна форма - шмат за шматом - відпадає від скульптури Тараса Шевченка, яку упродовж фільму створює український  скульптор Тарас Цюпа, так і образ Кобзаря очищується від нашарувань хибних уявлень про нього.

 

Кадри кінохроніки радянських канонів вшанування "Т.Г.Шевченка" проходять контрапунктом, переплітаючись зі сценами розповідей гуцулки-мольфарки з  Карпат, маргінала-філософа з донбаських копанок, вівчарів з  Бессарабії, чорнобильських самоселів, професорів з Відня і Гарварду, допомагаючи розумінню глибинної суті істинного образу Шевченка.

 

Пепік, Сніжне на Донбасі

 

Сергій Проскурня, режисер фільму:

"Запрошення студії "УкрКіноХроніка" працювати над фільмом співпало з моїми пошуками "свого" Шевченка - роками ідентифікую Тараса засобами театру. А тепер от фільмуємо! Найважливіше зараз зберегти органіку героя в кадрі, знімати так, щоби унікальні особистості, які зустрічаються на нашому шляху до Тараса, могли максимально розкритись. Тарас Григорович Шевченко сприймається цими людьми, як живий. Вони вбачають в ньому істинного провідника народу і свого особистого заступника, охоронця вічних цінностей і свободи".

 

Володимир Войтенко, кінознавець, керівник проектів "KINO-KOЛО" та "Сценарна Майстерня", відник авторської телепрогами "Арґумент-кіно":              

"Творчий задум фільму Сергія Проскурні "Тарас Шевченко. Ідентифікація" - надзвичайний, викличний, а ці якості прозрівають правдивий мистецький вимір та не менш правдивий суспільний резонанс - спроба впіймати вічне й водночас зникоме - "дух Шевченка, що летить над Україною, піднімається у Космос та обіймає український світ, світ, який він створив"!"

Федір Кучер, пенсіонер зі Сміли на Черкащині, автор 200 портретів Тараса Шевченка 

 

Алік Шпилюк, кінознавець, Член журі та програмний директор низки Міжнародних кінофестивалів

"Проект IDЕНТИФІКАЦІЯ видається сучасним, актуальним і, безумовно, інноваційним. Без банальної формалістичності. Талановитому Сергію Проскурні у всіх його попередніх працях - до якої б царини мистецтва вони не належали: театр, опера, кіно - завжди  вдавалося передати найглибинніше і найважливіше у творі, в Художника, у Часі. Є відчуття, що так само станеться і з Шевченком: на тлі загальної "забронзовілості" ми отримаємо твір живий, яскравий і оригінальний, що відкриє нам щось нове в житті та творчості генія - і в нас самих."

 Чабани Бессарабії, Фрумушика Нова

 

"ТАРАС ШЕВЧЕНКО. IDЕНТИФІКАЦІЯ".

Режисер Сергій ПРОСКУРНЯ   

Оператори Олександр ЗАПОРОЩЕНКО і Валерій ЧИЖОВ

Сценарна ідея: Володимир АРЄНЄВ і Михайло НАЗАРЕНКО 

Редактор Олена МОСКАЛЕНКО

Продюсер Наталія ШЕВЧУК 

Компанія-виробник Українська студія хронікально-документальних фільмів "Укркінохроніка"  Kinochronika@ukr.net

На замовлення Державного агентства України з питань кіно

Жанр - соціальна містерія

Хронометраж - 52 хвилини

Дата виходу - березень 2014

 

«Українська правда. Життя»

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18322
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду