Російська журналістика та українські реалії

Російська журналістика та українські реалії

2 Березня 2014
11740
2 Березня 2014
18:24

Російська журналістика та українські реалії

11740
Або Звідки в сусідів хибне уявлення про нашу революцію
Російська журналістика та українські реалії
Російська журналістика та українські реалії

За останні місяці, а особливо - за останні тижні, провладні російські мас-медіа, ведучи мову про Україну, побили всі рекорди брехні часів Жданова та Геббельса. Проте йдеться не про них: діяльність цих засобів масової дезінформації давно вже вийшла за межі журналістики, й обговорювати її слід за активної участі психоаналітиків і психіатрів. Ідеться про ті нечисленні російські ЗМІ (переважно електронні) і тих репортерів та публіцистів, які намагаються писати правду і відчувають більшу чи меншу симпатію до української антикримінальної революції. А якщо ще конкретніше - то мова про ті ляпи, ляпсуси та недоречності, які фігурують у текстах таких авторів.

 

Почнімо з найпростішого. Знана публіцистка Юлія Латиніна нещодавно гордо заявила, що заслуги українців у боротьбі за свободу підштовхнули її до того, щоби всупереч нормам російської мови, але на прохання українських друзів, писати не «на Украине», а «в Украине».

 

Ну, а публіцист, історик та літературознавець Борис Соколов в опублікованій 24 лютого в Інтернет-виданні «Грані.Ру» цікавій статті «Удержать державу», пише стандартно: «на Украине». Але сам Соколов не помічає абсурдності своєї орфографії, пишучи поряд із «на Украине» словосполучення «в Юго-Восточной Украине»... Але про норми якої літературної російської мови говорить Латиніна? Олександр Пушкін писав: «Внезапно Карл поворотил И перенес войну в Украйну». А Олександр Герцен зазначав: «Она уехала в Украину, я собирался в ссылку». Отож виходить, що це норма мови Путіна, а не Пушкіна, коли обов'язково демонстративно пишеться «на Украине» (маючи на увазі «на окраине»)...

 

  • Тепер про більш серйозні речі. Та сама Латиніна, на початку цього року розмірковуючи про українську революцію, писала: «Більшість України проголосувала за Януковича». Насправді Янукович виявився першим главою Української держави, за якого проголосувала меншість учасників виборів - приблизно 49% - і тільки трохи більше за третину всіх українських виборців - десь так 36%. І лише в силу специфіки виборчого законодавства, а не волі більшості українців, він зміг стати президентом України. Що ж стосується ще недавно повновладної Партії регіонів, то навіть на Донеччині на останніх парламентських виборах Партію регіонів підтримало (якщо вірити офіційним даним) тільки 40% громадян, які мають право голосу, а по всій Україні - десь близько 18%. Годі й казати, що політична сила з таким рівнем підтримки виборців може керувати або в широкій коаліції з іншими (чого не сталося), або як авторитарно-диктаторська потуга з сумнівною легітимністю. На жаль, ці красномовні цифри, схоже, пройшли повз сферу уваги знаної авторки.

 

  • Така неувага до точних цифрових даних характерна для більшості російських симпатиків України. Скажімо, публіцист і правозахисник Лев Пономарьов пише, що в Росії живе 10 мільйонів українців, а в Україні - приблизно стільки ж росіян. Насправді ж етнічних росіян в Українській державі, за даними перепису, 8,3 мільйони. Отож різниця біля 2 мільйонів...

 

А ще всі підряд російські публіцисти пишуть, що Україна вільна від «ресурсного прокляття» і це її щастя, що в ній немає великого числа корисних копалин, а, таким чином, нема нафтогазової ренти та подібних речей. Насправді Україна має на своїй території 5% відкритих корисних копалин світу; чого вони не розробляються і не використовуються належним чином - це зовсім інше питання.

 

  • І, нарешті, жоден із російських авторів не звернув уваги на те, що за результатами січневого всеукраїнського опитування, проведеного центром «Соціс» і Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), Віктор Янукович програвав у другому турі будь-кому з представників опозиції - Віталію Кличку, Петру Порошенку, Арсенію Яценюку, Олегу Тягнибоку або ж Юлії Тимошенко, причому першому - з розгромним рахунком (36,1% проти 63,9%). Так само не було взято до уваги й те, що на парламентських виборах опозиційні партії сумарно взяли б понад 60% голосів, а Партія регіонів разом із комуністами - тільки 35%. Ба більше: деякі автори писали, спираючись на це саме дослідження, що Янукович має найвищий рейтинг, а його партія - найбільшу підтримку. Але вони чогось не звернули увагу на те, що результат голосування за Віталія Кличка у першому турі відрізнявся від результату Віктора Януковича тільки кількома десятими відсотка, що не виходить за межі статистичної похибки, отже, їхні результати були рівними, а рейтинг Партії регіонів не можна аналізувати без порівняння з сумарним рейтингом її запеклих опонентів. Що це - чиясь особиста некомпетентність, чи небажання звертати увагу на «дрібниці», коли йдеться про Україну?

 

  • І ще один важливий сюжет. У загалом цікавій статті «Почему Украина - не Югославия» Леоніда Раґозіна на сайті Slon міститься твердження: «Западные украинцы с их любовью к нацистскому антуражу...». Пане Раґозін, узагалі-то чорні сорочки - це не «Правий сектор», це харківський «Оплот».

 

Ще радикальніший у статті «Еще одна колонка в никуда» на сайті «Каспаров.ру» Григорій Ревзін. Він цілком справедливо стверджує: «Множество постсоветских революций были успешными при условии соединения двух сил - либералов и националистов», при цьому наводить приклади і країн Балтії, і Грузії. Ба більше: він веде мову про Навального і стверджує, що в Росії успішна революція можлива тільки таким чином, але:

 

  • «Как москвич и еврей не могу сочувствовать людям, для которых «Бей жидов!» и «Бей москалей!» - позитивные лозунги, манифестирующие их путь к свободе». Цікаво, від кого на Майдані пан Ревзін чув такі гасла? Ну, а далі йде просто-таки ненаукова фантастика: «Вероятность того, что боевые отряды националистов после победы над Януковичем удовлетворятся достигнутым, кажется не слишком большой - они же уже победили и принесли в жертву свои жизни. Насколько я понимаю, силы, способной теперь их, как бы так сказать, устаканить, в легальном политическим поле не просматривается... По логике вещей, они будут наступать до тех пор, пока не наткнутся на людей, готовых не говорить о единстве Украины или европейском выборе, но пострелять без комментариев. Ну то естьдо восточной Украины, где нерушимый союз титушек и беркутов, буквально уголовников исиловиков, поддержанный широкими массами не вполне европеизированного населения, дастим отпор». Цікаво, звідки у автора статті таке уявлення про Cхідну Україну? І звідки у ньогоуявлення про Бандеру як страхітливогофашиста-ксенофоба? Адже формула ставлення до нацменшин,запропонована Бандерою, зовсім не ксенофобська, хоча й не бездоганна: братське ставлення до тих, хто разом з нами бореться за державність української нації; толерантне до тих, хтовизнає наше право бути господарями власної долі на своїй землі; вороже до тих, хто це заперечує.

 

  • Інакше кажучи, представникам російської демократичної журналістики варто було би, не ображаючись на зауваження, зайнятися поглибленим вивченнямукраїнських реалій і не нехтувати звертанням до першоджерел, коли йдеться про цифри та факти. Бо ж навіть московське місце проживання ще не гарантуєапріорного знання всього геть про усе.

 

Сергій Грабовський, «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Сергій Грабовський, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11740
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду