«Хочемо показати, що тут насправді відбувається», - польські журналісти про події в Україні

«Хочемо показати, що тут насправді відбувається», - польські журналісти про події в Україні

14 Лютого 2014
13522
14 Лютого 2014
17:49

«Хочемо показати, що тут насправді відбувається», - польські журналісти про події в Україні

13522
«Хочемо показати, що тут насправді відбувається», - польські журналісти про події в Україні
«Хочемо показати, що тут насправді відбувається», - польські журналісти про події в Україні

З огляду на значну увагу польських медіа до подій Євромайдану, а відтак перебування в Україні великої кількості представників ЗМІ цієї країни, Польська Асоціація Журналістів уповноважила Павела Боболовича, журналіста  RadioWnet бути офіційним представником ПАЖ в Україні. Сам ПавелБоболович безпосередньо працює на висвітленні подій Євромайдану, перебуває в Україні з 26 листопада.

 

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко привітав пана Павела з делегуванням йому повноважень представляти Асоціацію. Представники медіа-організацій домовилися спільно працювати, реагуючи на факти порушення прав журналістів. Зокрема, НСЖУ відкрита для польських колег, які працюють у Києві, та готова надавати допомогу.

 

За словами пана Павела, зараз в Києві працює кілька десятків польських журналістів.

 

- Ми хочемо хоча б у нашому медійному світі показати, що тут насправді відбувається, - зазначає Павел Боболович.

 

Разом із Павелом - його колега з RadioWnetта співробітник «Кур'єра Галіцийського» Войцек Янковські.  У Києві він - 3 тижні.

 

- У мене є передача українською мовою і головна тема - це пострадянські держави. На мою думку, Україна зараз - найважливіша і найцікавіша держава, - зауважує Войцек.

 

Із його спостережень, польським журналістам дещо легше: коли чують, що це журналісти-іноземці, пропускають на той чи інший захід без особливих  перешкод.

 

Утім, польські колеги визнають, що для журналістів працювати в Україні - вкрай небезпечно. Так, Павел завжди носить із собою захисні окуляри.

 

- Я можу виділити три етапи, як себе ідентифікують журналісти: посвідчення, жилети «Преса», а зараз - уже бронежилети. А що буде далі?  - каже він.

 

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко привітав пана Павела також із отриманням відзнаки «За мужність» Польської Асоціації Журналістів.

 

- Було приємно на запрошення польських колег бути присутнім  наприкінці січня цього року на заході Асоціації Польських Журналістів у Варшаві, на якому, крім вручення професійних нагород за майстерність, відзначали і тих колег, які мужньо працюють в Україні, - сказав перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко.

 

Таку ж відзнаку отримав ще один польський журналіст БартекМасланкевіч, який прославився тим, що у прямому включенні наважився обурюватися діями беркутівцівпід час штурму.  Як кажуть колеги, ставлення до Бартека в Польщі неоднозначне.

 

- Він показав, що до беркутівця теж можна підійти і поставити запитання. Думаю, це певним чином підштовхнуло й українських журналістів, - коментує Павел.

 

- Якби у 80-і роки, коли в Польщі був воєнний стан, якийсь кореспондент зробив таке саме, то всі поляки його б любили, - додає Войцек.

 

Як кажуть польські журналісти, на їх батьківщині зараз дуже цікавляться українськими подіями. Слідкують за новинами, дивляться через інтернет українське «Еспресо.ТВ».

 

- Дивляться навіть ті, хто не розуміє української мови, - зазначають журналісти.

 

Прес-служба НСЖУ

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13522
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду