Хто закриває рота вільній пресі

Хто закриває рота вільній пресі

13 Лютого 2014
10460
13 Лютого 2014
13:28

Хто закриває рота вільній пресі

10460
Сучасна Нацрада з питань телебачення і радіомовлення давно перестала бути незалежним регулятором українських електронних ЗМІ
Хто закриває рота вільній пресі
Хто закриває рота вільній пресі

Нинішнім членам Нацради знадобилось лише три роки для тотального запровадження цензури на основних українських телеканалах, припинення ліцензування незалежних медіа, неодноразового позбавлення ліцензій провідних українських мовників. В результаті найбільші українські телеканали опинились в руках владно-олігархічної верхівки, яка всі сили кидає на збереження нинішнього політичного режиму і не зацікавлена в об'єктивному і чесному інформуванні громадян про події в Україні.

 

Діяльність Нацради прямо шкодить інтересам України. Варто згадати відкриту аферу з розбудовою цифрового телебачення - стратегічний проект надзвичайного державного значення відданий на заклання нікому невідомій фірмі з офшорним корінням, зареєстрованій за фіктивною адресою масової реєстрації. Українське суспільство досі не знає в чиїх руках кнопка, яка дозволяє в один момент викинути з ефіру будь-який телеканал.

 

Як Нацрада викидає канали з ефіру було продемонстровано на прикладі каналу ТВі, який спочатку був позбавлений частот, а згодом його викинули з багатьох кабельних мереж. Незалежні регіональні мовники вирізаються з ефіру по всій Україні. Кримський телеканал «Чорноморська ТРК» і чернівецький «ТВА», харківські канали «Фора», «ТВК», «АТН» і одеський «Круг» - це далеко не повний перелік українських незалежних мовників, які нищились Нацрадою впродовж останніх років.

 

За офіційними планами Нацради вже наступного року з ефіру повністю зникнуть майже 150 телевізійних каналів по всій Україні! Це безпрецедентний випадок - настільки масового відключення мовників не знали навіть найбільш одіозні тоталітарні режими світу! Замість цього в ефірі залишаться лише провладні олігархічні канали, яким Нацрада видала цифрові ліцензії, і основою їх інформаційної політики є відверте маніпулювання суспільною свідомістю та приховування від громадян чесної і об'єктивної інформації про події в світі.

 

Нинішнім складом Нацради повністю нівельоване ліцензування мовлення. Відомі і авторитетні теле- і радіоканали, такі як Ера, 2+2, ATR, Zik, 24, ТВі та багато інших, вже давно не можуть отримати ліцензій. Одночасно з цим нечуваного розмаху набула практика перемог в конкурсах невідомих, фіктивних фірм, які ніколи не здійснювали мовлення, і впродовж декількох років після отримання ліцензій так і не змогли його розпочати.

 

Намагаючись перешкодити доступу громадян до альтернативних джерел інформації Нацрада фактично припинила ліцензування незалежних супутникових мовників. Широковідомим є випадок з відмовою у видачі супутникової ліцензії телеканалу «Еспресо-ТВ», хоча за законом вона видається без конкурсів.

 

Поширювані ЗМІ факти зловживань та відвертих злочинів з боку посадовців Нацради вже давно сприймаються як щось рутинне. Сьогоднішній склад цього органу дискредитований численними кримінальними справами проти її членів по фактах хабарництва, фальсифікаціями даних перевірок незалежних мовників, підробками власних регуляторних рішень, ігнорування судових постанов тощо. Суди майже щодня виносять рішення про зловживання Нацради під час ліцензування і проведення перевірок. Але навіть повністю знищивши авторитет цього органу, жоден член Нацради не знайшов в собі сили припинити цю ганьбу та оголосити про власну відставку.

 

В результаті діяльності нинішнього складу Нацради сьогодні ми маємо повністю зруйновану систему регулювання телерадіомовлення, запровадження цензури в українському телеефірі, витіснення об'єктивного інформаційного мовлення дешевими російськими телесеріалами, панування корупції та телефонного права, а також абсолютна дискредитація національної державної політики в сфері телебачення і радіомовлення. І вжиття є вжиття всіх допустимих заходів щодо припинення цієї діяльності має бути одним із визначальних інтересів держави України та всіх її громадян.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вадим Денисенко, «Еспресо.TV»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10460
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду