«Новини» на ТРК «Львів» - оперативно і в прямому ефірі

«Новини» на ТРК «Львів» - оперативно і в прямому ефірі

7 Лютого 2014
14174
7 Лютого 2014
13:07

«Новини» на ТРК «Львів» - оперативно і в прямому ефірі

14174
«Новини» на ТРК «Львів» - оперативно і в прямому ефірі
«Новини» на ТРК «Львів» - оперативно і в прямому ефірі

Бути в курсі останніх подій та тримати руку на пульсі особливо останні місяці стало настільки природньо, що глядачі не могли не помітити частіші випуски «Новин» на ТРК «Львів». Злагоджено, віддано та, як вони самі говорять, без застережень для своєї аудиторії працює команда служби інформації. Детальніше про її роботу після зміни бренду телеканалу та подій, що уже два місяці визначають інформаційне поле України, «Високому Замку» розповіла її випусковий редактор та ведуча Ірина Гоць.

           

Більше «Новин» - більше оперативності

 

-ТРК «Львів» весь час наголошує на своїх змінах, як вони вплинули на роботу інформаційної редакції?

-«Новини» змінили своє графічне оформлення, виходимо лише у прямому ефірі - у нас немає жодної програми, яка виходить у записі. Вже більше ніж місяць глядачі ТРК «Львів» можуть дивитись «Новини» щодвігодини, а це означає, що ми стали ще більш оперативнішими. Денні випуски, які транслюють об 11.45, 14.00 та 16.00 у парі ведемо я та Христина Купльовська. Це так звані живі новини: прямо у студії моніторимо останню інформацію з сайтів, з якими співпрацюємо, тобто оновлюємо новини під час ефіру. Якщо з'являється щось свіже та важливе, то обов'язково одразу це подаємо. Таких оперативних інформаційних програм не має жодний обласний канал в Україні. Але працювати на щодвігодинні ефіри насправді важко.

 

Для цього необхідно докладати дуже великі зусилля цілої команди і кожного зокрема. Наприклад, я та Христина, окрім функцій ведучих виконуємо обов'язки випускових редакторів. Іншими словами, самі верстаємо випуск, самі обираємо, про що варто розповісти глядачеві, пишемо інформаційні повідомлення, обираємо з іноді великих інтернет-повідомлень найголовніше. Нововведенням стала «гаряча лінія», на яку активно телефонують наші глядачі. Серед них чимало просять нашої допомоги у висвітлені здебільшого комунальних проблем. Лише за останні два місяці ми зробили напевно сюжетів 20 саме з таких звернень людей. Тобто ми активно залучаємо наших глядачів до створення «Новин». Є люди, які телефонують з позитивними та недуже відгуками.

 

Щодо вечірніх випусків - то це підсумок дня. У них збирається, доповнюється та подається повна інформаційна картина дня. Ці випуски ведуть Валерій Лазарчук та Ірина Палига. Ми також трохи розширили географію: зараз багато говоримо про події в Україні. Це зумовлено не лише переформатуванням, але й тим, що відбувається в державі. А ще нещодавно у дирекції інформаційного мовлення з'явився новий відділ, який займається наповненням інтернет-сайту - там завжди найоперативніша інформація. А також у нас є біжуча стрічка, яка йде на екранах від ранку і до самого вечора.

 

-Скільки випусків «Новин» транслює ТРК «Львів»?

-Минулого року в ефір ми виходили тричі на день, цього року п'ять плюс «дайджест» у ранковій програмі.

 

-Це майже вдвічі більше. Як встигаєте?

-Ми готувались до старту такого формату. Про це ми розповідали напередодні у програмі «Доброго ранку, Львове!». Спочатку звичайно було важко, особливі труднощі були у розподіленні часу. Адже ведучі мають бути загримовані, вдягнені, окрім цього ми є випусковими, тому ще готуємо ефір, відбираємо головну інформацію від неважливої. Зараз вже влились у графік. Наші журналісти теж призвичаїлись і стараються працювати оперативніше. Здебільшого вони роблять по одному сюжету в день, але все залежить від подій. Бувають такі дні, коли журналісти виїздять на дві-три зйомки. Враховуючи  збільшення об'єму роботи, збільшили штат. Зараз у нас сім журналістів, два випускових редактора, чотири ведучих, координатор, який забезпечує виїзди творчих груп.

 

Школа інформаційної журналістики

 

-Як відбираєте журналістські кадри?

-До нас багато людей приходить на практику, чи стажування. Звичайно, що не усі підходять: є люди, які просто не хочуть нічого робити, є такі, які думають, що вони все роблять геніально, є такі, що не хочуть вчитись та прислухатись. Насправді наші усі журналісти радо допомагають та дають корисні поради новачкам. У працевлаштуванні надаємо перевагу тим, які хочуть і вміють працювати. Власне ті журналісти, якими нещодавно поповнився колектив, старанні, комунікабельні, амбітні - одне слово, з них будуть люди. Кожен їхній новий сюжет ліпший за попередній.

 

-Отже, ви виховуєте собі кадри. Можна сказати, що ТРК «Львів» є своєрідною школою журналістики?

-Десь воно так є. Більше того, наших журналістів часто запрошують на роботу й інші канали. Минулого року від нас пішло троє людей, переживали це дуже важко, бо всі насправді товаришуємо. Ми з усіма ними підтримуємо зв'язок, інколи обмінюємося відео.  Ми справді гордимося цими людьми.

 

Об'єктивно про Євромайдан

 

- Якщо повернутись до збільшення кількості випусків «Новин», то глядачі звернули напевно увагу, що їх стало більше після початку подій, які тривають в Україні ось уже 2 місяці. Це справді якось пов'язано?

-Звичайно, коли в країні відбуваються якісь надзвичайні події, то людей обов'язково потрібно інформувати про них - це наша робота. Одразу на наступний день після першого розгону Євромайдану у неділю, 1 грудня ми вийшли на роботу. Здається перший ефір був вже о 11.00 годині. Після нього цілий день ми працювали у спеціальному режимі, в ефір я та Христина виходили щогодини. В той день на роботу вийшли усі, хто міг.

 

Якраз в цей час наша журналістка Інна Царук була в Києві. Вона в телефонному режимі як очевидець розповідала про останні події. На місці, у студію, до нас приходили різні гості, кожен з яких мав свою певну позицію. Ми інформуємо, тому не маємо права займати якийсь один бік конфлікту. Фактично, під час усього періоду Євромайдану розповідали усе, що говорила опозиція, влада, записували коментарі депутатів Верховної ради. Про події у Львові також говорили відкрито та збалансовано, не можемо надавати перевагу якійсь одній стороні.

 

-Якихось вказівок, як розповідати про останні події в Україні вам не давали?

-Ні, таких вказівок не було. Чи так склалася доля, що у Львові здебільшого всі думають в одному напрямку, чи у нас таке керівнцтво, але жодного тиску не було. Ми справді розповідали усе. Просто у цій ситуації, яка склалась в Україні, для інформаційних журналістів головне відділяти свої власні емоції, щоб глядач зміг самостійно зробити висновки. Я знаю, як це інколи буває важко, бо працюю в ефірі. Вже згодом, після програми, ми, звичайно, як і всі обговорюємо ці події, адже зараз неможливо бути осторонь.

 

Розмовляла Христина Гірська

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Христина Гірська, «Високий Замок»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14174
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду