Час влаштувати Фірташу холодний душ у Лондоні

Час влаштувати Фірташу холодний душ у Лондоні

18 Січня 2014
18028
18 Січня 2014
11:30

Час влаштувати Фірташу холодний душ у Лондоні

18028
Нинішня здача Фірташем телевізійних активів під контроль влади відбулася майже одночасно з черговими спробами олігарха легалізуватися на Заході
Час влаштувати Фірташу холодний душ у Лондоні
Час влаштувати Фірташу холодний душ у Лондоні

У останньому інтерв'ю колишній посол США Джон Гербст доволі недипломатично, але 100-відсотково справедливо сказав про українських політиків та олігархів: "Найкраще місце, щоб насолоджуватися багатством, яке ти вкрав у власних співгромадян - це не Україна, а Париж, Лондон чи Нью-Йорк".

Українські олігархи давно зробили свій персональний європейський вибір, тоді як для співгромадян залишили життя на задвірках пострадянського простору.

Наприкінці минулого року небайдужі українці у Лондоні провели серію протестів під офісом та найдорожчою квартирою в світі, що належить Рінату Ахметову - неофіційному мажоритарію Партії регіонів. Наскільки ця тема виявилася болючою для Ахметова, засвідчила його знервована поява перед пікетувальниками донецького палацу олігарха.

Тим часом поза увагою активістів ЄвроМайдану в Лондоні залишається ще одна людина, яка не лише контролює з десяток депутатів, але робить суттєвий внесок у зміцнення режиму Януковича.

Ідеться про Дмитра Фірташа, який став одноосібним розпорядником інформаційної служби каналу "Інтер", котра щовечора влаштовує промивання мізків виборцям в інтересах Януковича.

Напередодні нового року політика каналу "Інтер" зазнала радикальних змін. Новинний блок перейшов під контроль Фірташа - його очолив Антон Нікітін, двоюрідний брат Ганни Безлюдної, яка обіймає посаду директора фірташевської Group DF із зовнішніх зв'язків та комунікацій.

Окрім "злиття" головної новинної програми під Януковичу, Фірташ через підконтрольних йому депутатів солідаризувалися з побиттям ЄвроМайдану 30 листопада 2013 року, оскільки жоден з його соратників-депутатів не проголосував за відставку уряду. Більше того, вони підняли руку (або, принаймні, не відкликали свій голос) при схвалення законів, що запроваджують в Україні диктатуру.

Ідеться про керівника охорони Фірташа Івана Мирного, молодшого партнера Фірташа в "РосУкрЕнерго" Івана Фурсіна, колишнього менеджера Фірташа на "Кримському содовому заводі" та "Кримському титані" Олександра Нечаєва, екс-керівника фірташевського "Чернівцігазу" Геннадія Федоряка, а також інших нардепів, що входять до оточення Фірташа та його партнерів Сергія Льовочкіна (Юлія Льовочкіна, Віктор Жеребнюк) та Юрія Бойка (Юлій Йоффе, Ярослав Москаленко).

В принципі, Фірташ має право на свої переконання та може агітувати навіть за приєднання України до Росії, де живе його колишня "криша" - один з найбільш розшукуваних злочинців ФБР Сєва Могилевич, а також нинішній партнер - вчитель Путіна з дзюдо Аркадій Ротенберг.


Але, ставши апологетом антиєвропейського вибору, особисто Фірташ не хоче насолоджуватися російською глибинкою. Замість подорожей до П'ятигорська або Сочі, він воліє проводити час у Лондоні, Відні, Куршевелі та на Лазуровому узбережжі Франції.

Нинішня здача Фірташем телевізійних активів під контроль влади відбулася майже одночасно з черговими спробами олігарха легалізуватися на Заході.

Для відмиття власної репутації у Великій Британії Фірташ створив організацію під назвою "DF Foundation", яка нещодавно змінила назву на "Firtash Foundation". Адресою реєстрації цієї структури вказано місто Лідс, а її керівницею є дружина олігарха - росіянка Лада Фірташ.

 


 
 
Першим масштабним заходом цього фонду стали "Дні України у Великобританії", які у версії "Інтеру" виглядали як "дні Фірташа у Великобританії", оскільки сам герой зі своєю дружиною не зникали з кадру каналу - вони також закупили рекламні матеріали у місцевих виданнях, аби розмістити там компліментарні статті та фотографії Лади Фірташ.

Потяг до самопіару та дикі українські звичаї зіграли злий жарт - на одному зі знімків видно, як український охоронець відтісняє британських фотографів та місцевих мешканців від дружини олігарха у Лондоні.


 
 
А тепер найцікавіше. Отже, намагаючись завоювати репутацію на Заході, Фірташ обзавівся там зв'язками серед представників місцевої еліти. Для них це - респектабельний бізнесмен з України, і вони гадки не мають про методи, які використовує телеканал цього пана в умовах пропагандистської війни.

Зокрема, своєрідним провідником Фірташа в світ британського істеблішменту став лорд Рісбі. Це - колишній бізнесмен-фінансист із консервативної партії, який отримав місце у верхній палаті парламенту лише декілька років тому.

Лорд Рісбі (насправді його звати Річард Спрінг - Richard Spring) увійшов до оргкомітету Фірташа з проведення Днів України у Лондоні. Крім крісла у верхній палаті британського парламенту, Річард Спрінг є директором такої собі організації "British Ukrainian Society"(Україно-Британське Товариство).

Але, насправді, за солідною назвою вгадується клуб Фірташа за інтересами.

Так, серед членів фірташевського оргкомітету опинилися ще два британських депутати, які також одночасно виявилися директорами Україно-Британського Товариства - це депутат Палати громад Джон Віттігндейл, а також лорд Оксфорд.

Ще один британець з оточення Фірташа - Роберт Шетлер-Джонс (Robert Shetler-Jones), який входить до наглядової ради Group DF, також є директором Україно-Британського Товариства. Більше того, за підписом Шетлер-Джонса ідуть звіти Україно-Британського Товариства до державних органів.


 
 
Лорд Оксфорд (реальне ім'я - Раймонд Асквіс, Raymond Benedict Asquith) навіть не приховує своєї афіляції з Фірташем - він є членом спостережної ради материнської компанії олігарха Group DF.

А член фірташевського оргкомітету, депутат нижньої палати парламенту Джон Віттінгдейл, окрім керівництва Україно-Британським Товариством, є головою так званої "групи дружби" між Верховною Радою і парламентом Великобританії. Цікаво також, що, окрім Віттінгдейла, до її складу входить уже згаданий лорд Рісбі, який обіймає посаду секретаря.

При чому обидві діяльності у Віттінгдейла переплітаються. Дивіться сюди.

У британському парламенті кожен депутат має звітувати про витрати коштів платників податків, а також про використання грошей сторонніх осіб. І от в своєму останньому звіті депутат Віттінгдейл повідомляє, що витратив 4 тисячі доларів, отримані від Україно-Британського Товариства, для поїздки на Ялтинську конференції Пінчука цього року, але не в якості директора Україно-Британського Товариства, а в якості голови депутатської "групи дружби" між парламентами.

І ще один момент. Звітуючи про витрату 4 тисяч доларів, депутат Віттінгдейл тут же на сайті британського парламенту наводить лондонську адресу Україно-Британського Товариства - 1st Floor, 25 Knightsbridge, London SW1X 7RZ.

Саме тут, згідно з реєстраційними документами, донедавна був розташований офіс... Firtash Foundation.

При чому, коли Віттінгдейл вказав цю адресу як адресу Україно-Британського Товариства, викрив сам себе - тому що у решті випадків Україно-Британське Товариство наводить іншу адресу, аби не виникало підозр у їхніх зв"язках з Фірташем: Clearwater House, 4-7 Manchester Street, London.

Далі. Нещодавно у Вашингтоні відбулося закладення першого каменю пам"ятника жертвам Голодоморів. Сам Фірташ, який виділив на монумент 2,5 мільйони доларів на церемонії був відсутній - він нев"їзний до США через зв'язки з Сєвою Могилевичем. Згідно з публікаціями в місцевій пресі, на закладенні каменю в якості представника олігарха був присутній Ентоні Фішер - один з екс-директорів фонду Firtash Foundation і знову ж один із директорів... Україно-Британського Товариства.

Таким чином, щонайменше п'ятеро з 12 директорів Україно-Британського Товариства (лорд Рісбі, лорд Оксфорд, депутат Джон Віттінгдейл, Роберт Шетлер-Джонс, Ентоні Фішер) пов'язані з Фірташем зараз. Крім того, на Фірташа працював політтехнолог Володимир Грановський, який також входить до ради директорів Україно-Британського Товариства.

Що в цій ситуації може робити громада Лондона, аби примусити Фірташа відчути репутаційні ризики від знищення демократії на каналі "Інтер" та в Україні загалом?

По-перше, інформувати названих громадян Британії (лорд Рісбі, лорд Оксфорд, депутат Джон Віттінгдейл, Роберт Шетлер-Джонс, Ентоні Фішер) про те, що їх партнер солідарний з Януковичем у запровадженні диктатури. Міністр закордонних справ Британії Вільям Хейг уже висловив занепокоєння законом, за який голосував охоронець Фірташа пан Мирний.

По-друге, проводити мирні пікети офісу за адресою 1st Floor, 25 Knightsbridge, London SW1X 7RZ, інформуючи їхніх сусідів про Фірташа.

По-третє, інформувати про знищення демократії Фірташем членів групи дружби між парламентами України та Британії. Ось її склад з числа депутатів Вестмінстера -http://www.publications.parliament.uk/pa/cm/cmallparty/register/ukraine.htm

По-четверте, клопотати перед Скотланд-Ярдом додатково дослідити причетність Фірташа до організованої злочинності та акцентувати увагу на його зв"язках з Семеном Могилевичем, у чому зізнався сам олігарх, та нев'їзному статусі до США.


По-п'яте, встановити, у яких банках кредитується Фірташ у Британії, та інформувати їх про походження олігарха.

Окрім британського, Фірташ залишив австрійський слід. У Відні зареєстрована йогокомпанія Centragas Holding GmbH - за адресою Schwindgasse 5/1/4, 1040 Wien. Варто, щоб сусідні офіси знали, поряд з ким вони працюють.


Фірташ обслуговується у Raiffeisen Zentralbank Österreich AG. Банки надзвичайно чутливі до будь-якої негативної інформації. Тому вони були би неприємно здивовані, якби дізналися про нинішню антиєвропейську діяльність клієнта та його сумнівне минуле.

Можливо, це змусить Фірташа зрозуміти, що інтереси його держави часом мають переважати інтереси його особистої кишені.
 
Сергій Лещенко, блог для «Української правди»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Сергій Лещенко, блог для «Української правди»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18028
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду