Блог професора Пономаріва: Чи є стилістична відмінність між словами «досить» і «доволі»?

Блог професора Пономаріва: Чи є стилістична відмінність між словами «досить» і «доволі»?

5 Січня 2014
9809
5 Січня 2014
14:02

Блог професора Пономаріва: Чи є стилістична відмінність між словами «досить» і «доволі»?

9809
Доктор філологічних наук Олександр Пономарів відповідає на запитання читачів ВВС Україна
Блог професора Пономаріва: Чи є стилістична відмінність між словами «досить» і «доволі»?
Блог професора Пономаріва: Чи є стилістична відмінність між словами «досить» і «доволі»?

Марія Шикота запитує, чи коректним є слово придбавати в такому, наприклад, контексті: «Лікувально-профілактичні заклади придбавають лікарські засоби».

Це дієслово частіше вживане в доконаному виді: «Поділимо тільки те, що батьки придбали» (Михайло Стельмах).

 

«Нам купили, нам придбали пречудового м'яча» (Леонід Первомайський).

 

Як недоконаний варіянт словники рекомендують: купувати, діставати, здобувати. Але мова намагається заповнювати прогалини в лексичній системі, тому під упливом преси в словниках з'явилося й придбавати, з позначкою «рідковживане».

 

Наприклад: «Під час екскурсій школярі збирають багатий матеріял для майбутніх вечорів, придбавають репродукції окремих картин» (з журналу).

 

Отже, це слово можна використовувати частіше, тоді з нього знімуть обмежувальну позначку.

 

«Доброго дня, - пише один із читачів. (Правильніше казати «добрий день»).- Ви стверджуєте, що латинський дифтонг auпотрібно передавати як ав, але ж в инших мовах - англійській, польській - маємо au».

Насправді цей дифтонг (можна ще його називати українським варіянтом двозвук) є і в латинській, і в польській, і в чеській та инших мовах і своїм другим компонентом має нескладовий у, схожий на наш звук в після голосних: гуляв, ходив, співав, брівка, нивка, сливка. Тому слова латинського походження на зразок Aurelius (римський імператор - філософ), augur (жрець-провісник), Aurora (богиня світанку), laurus (лаврове дерево) ми вимовляємо Аврелійaвгур,Авроралавр.

 

Так само й грецькі за походженнямі слова: автобіографіяавтомат,автохтон і под.

 

Те, що в окремих випадках цей двозвук передається як ау, є непорозумінням, яке давно потрібно усунути.

 

Наступне запитання: засідання проходить чи відбувається?

Великої значеннєвої відмінности між цими словами немає. Засідання може і проходити, і відбуватися. Хіба що коли йдеться про ситуацію, то краще сказати засідання проходить спокійно. А коли йдеться про місце, то ліпше вжити засідання відбувається в одному з академічних інститутів.

 

Як правильно: 3,5 мільйона чи мільйони?

Кажемо три цілих, п'ять десятих мільйона, але три з половиною мільйони.

 

Як правильно: Ричард чи Річард?

У нас є так зване правило дев'ятки - це написання в иншомовних словах після дев'яти приголосних д, т, з, с, ц, ч, ш, ж, р букви и, а після решти - ілірика, фізика, математика, піротехніка, жирафа, шизофренія й под.

 

Але це правильно поширюється лише на загальні назви. У назвах власних правопис рекомендує писати і після всіх приголосних. Проте з цього правила є багато винятків, і їх стає дедалі більше: Америка, Мексика, Рим, Париж, Сингапур, Антарктида тощо.

 

З огляду на це потрібно віддати перевагу формі Ричард.

 

Чи є стилістична відмінність між словами досить і доволі?

Відмінність між цими прислівниками справді не значеннєва, а стилістична. Досить - слово нейтральне, вживане в усіх стилях.Доволі має книжний відтінок і використовується рідше. Але обидва прислівники є літературними.

 

Свої запитання професорові Пономареву надсилайте на адресуbbc.ukrainian.kiev@bbc.co.uk

 

BBC

Фото Павла Довганя

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9809
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду