Діти не винні

Діти не винні

26 Жовтня 2013
11526
26 Жовтня 2013
11:31

Діти не винні

11526
«Магія телебачення» для учасників телешоу може перетворитися на гіркі сльози або закінчитися... самогубством
Діти не винні
Діти не винні

Упродовж останнього часу мало міняється картинка на екранах вітчизняних каналів: розповідають здебільшого про побутове свавілля, вбивства, зґвалтування, аварії у серіалах та ток-шоу, танцюють-співають у талант-шоу. Велика кількість вітчизняних каналів потребує для своїх чисельних програм багатьох учасників. І бажання «побути у телевізорі», а ще матеріальна зацікавленість наївних та довірливих людей переміщує їх на зйомки. «Мені оплатили проїзд із Херсона до Києва і назад, видали 600 гривень добових, а я посиділа у студії і сказала кілька речень», - розповідає одна з учасниць соціального ток-шоу. Далекі від телебачення провінціали, підписуючи папери з телеканалом про нерозголошення інформації про проект упродовж наступних 2-3 років, не завжди розуміють, що телевізійники готують шоу-програми, які у глядачів викликають позитивні або негативні емоції. І кому випаде жереб бути зацькованим чи висміяним у студії - попередньо знають лише режисери.

 

Про вбивство, самогубство і психолога, майстра-практика НЛП

 

В основному, не з позицій ґрунтовного аналізу негативних суспільних явищ, які стають наслідком безвідповідальності і бездіяльності влади, а акцентуючи увагу на «як так можна і що вони зробили?», дійсність показують «Говорить Україна» на каналі «Україна», «Один за всіх» на СТБ, «Стосується кожного» на «Інтері». Перегляд сюжетів викликає запитання: а чи не могли подумати режисери, редактори й продюсери, як людям жити після «сповіді» перед телекамерами?! Хоча перейматися подальшою долею учасників телешоу - не є професійним обов'язком телевізійників. І це мають затямити всі ті, хто збирається отримати свої п'ять хвилин телеслави.

 

Цього року щонайменше двічі телевізійників прямо чи опосередковано звинуватили в аморальності щодо показу учасників у телепроектах. Обидва випадки - з ефіру телеканалу СТБ, який своєю основною цільовою аудиторією вважає жінок. Перша історія - з ток-шоу «Один за всіх». У травні у студії програми обговорювали жахливий злочин, який скоїла у Горлівці 16-річна Аня Грабовенко. Вона вбила 21-річну подругу Юлю, якій завдала 105 (!) ножових ударів, добивала цеглою, кухонною дошкою і молотком. Усе це відбувалося у присутності 19-річного співмешканця жертви Дмитра і 23-річного батька її дитини Василя. Саме молоді чоловіки після вбивства загорнули знівечене тіло у ковдру і викинули у стічну яму громадського туалету. За їхніми поясненнями, робили це, бо боялися собаки вбивці - ротвейлера - та розправи вже над ними. За рішенням суду, неповнолітня вбивця має відсидіти 12,5 року у в'язниці. Дмитра і Василя виправдали і випустили на волю. Усі ці події обговорювали у студії, де був присутнім Василь Прихватілов. Зрозуміло, у телестудії його засу­джували. Ведучому програми Дмитру Карпачову належать такі слова: «Ти як в очі доньки дивитися будеш? Що ти їй скажеш, коли вона запитає, де її мама, як вона загинула? Вась, що ти скажеш? Можливо, правду: «Я сидів і дивився, як убивають твою маму. Собаки боявся». Через два тижні після того, як програму показали в ефірі, 4 червня Василь Прихватілов повісився на дереві на власному городі...

 

У цій ситуації ніхто не може однозначно сказати, що саме участь у телепередачі підштовхнула молодого чоловіка до фатального кроку. І в багатьох може виникнути думка: «Так йому й треба». Але, напевно, саме публічний осуд, моральний тиск був краплею, яка стала вирішальною для скоєння суїциду чоловіком, в діях якого суд не побачив криміналу.

 

Дмитра Карпачова канал СТБ на сайті представляє як психолога, майстра-практика НЛП. Ця абревіатура розшифровується «нейролінгвістичне програмування» і сертифікат про прослуховування курсів НЛП можна отримати за 2500 у.о., прослухавши лекції упродовж двох тижнів (двічі по 7 днів із перервою в 4 місяці). Хоча на каналі кажуть, що у проекті «Один за всіх» Дмитро Карпачов працює не як психолог, а просто як ведучий. До речі, Карпачов також веде проекти «Кохана, ми вбиваємо дітей», «Детектор брехні», «Врятуйте нашу сім'ю», пост-шоу «Доньки-матері» проекту «Вагітна у 16». І наприклад, коли дивишся епізоди проекту «Врятуйте нашу сім'ю», то часто виникає запитання: чи задумуються дорослі, які дають згоду на показ своїх сімейних стосунків, чим обернеться це для їхніх дітей. Чи матимуть змогу батьки вирішити свої проблеми - невідомо. А от до підлітків, якщо їхні однолітки побачать програми, точно будуть присікуватися з глумливими запитаннями-розмовами.

 

«Калинка»-малинка і депресія дітей

 

Навіть участь у талант-шоу може стати для дітей психологічною травмою. Бо для картинки проекту «Україна має талант» потрібні дозовані сльози не лише успіху, а й розчарувань та навіть сорому. У п'ятому сезоні ведуча Оксана Марченко до сцени проводжала маленьку дівчинку, яка танцювала танець живота - судді коментували це «смішно». Ще один хлопчик читав гумореску - щоб виграти призовий мільйон гривень і «купити братика», бо «тато каже, що це дорого». Глядачі у залі посміхалися. А от чотирьом 12-річним дівчаткам-танцюристкам не поталанило. Їх, звичайно, назвали красунями і сказали, що вони вміють танцювати, але в результаті - присоромили. Бо танцювали вони у коротких спідницях під мелодію «Калинки» у стилі вакінгу та хіп-хопу. Судді відразу причепилися до «вакінгу». Дівчатка на запитання, що це таке, не відповіли - зашарілися і трохи зніяковіли. Бо, напевно, знали, що стиль більше півстоліття тому зародився у гей-клубах. Хоча танцівник-суддя Влад Яма і редакторсько-режисерська група не могли не знати, що вакінг зараз - танцювальний стиль креативних молодих людей будь-якої орієнтації, які рухаються енергійно. Але на екрані глядач побачив зйомки дівчаток-підлітків значною частиною ззаду та знизу і почув осуд з боку членів журі Слави Фролової та Ігоря Кондратюка. І хоч засу­джували хореографа дитячого колективу, яка робила постановку, і батьків, які невідомо куди дивляться, - перед камерою плакали діти. Крізь сльо­зи одна з дівчаток читала власний вірш про те, як хоче станцювати з улюбленим танцівником Владом Ямою...

 

Через кілька днів після показу цього епізоду на кількох сайтах міста, звідки танцювальний колектив (не називаємо прізвищ і навіть місто, щоб не травмувати дівчаток знову), з'явилося звернення батьків, у якому вони звинуватили телеканал СТБ у тому, що над їхніми неповнолітніми дітьми глумилися на всю Україну. А згодом і батьки, і керівник танцювального дитячого колективу відмовилися спілкуватися з пресою. Остання на своїй сторінці у соціальній мережі написала, що одна дівчинка залишила колектив, але причина цьому - не участь в «УМТ». Головному режисеру шоу нагадала, що всім суддя - Бог. А ще запевнила: «Якщо нас не зрозуміли з цим номером, ми покажемо десятки інших, фірмових номерів, зі стриманішими мімікою і рухами». Стосовно участі у наступному сезоні телешоу написала: «Все може бути...»

 

У відгуках під публікаціями про лист обурених батьків є багато думок, зокрема, і про відповідальність батьків і хореографа. Але будь-хто, хто перегляне сюжет, побачить, що дітей спеціально часто знімали зі спини і знизу, коли вони нахилялися. І якби хтось із телевізійників думав про дітей і мораль, а не про рейтинги, цей танець просто не показали б саме так, як це зробили.

 

Про смаки глядачів і рейтинги

 

Людей, що вміють мислити логічно, не можуть не обурювати фрази телевізійників на кшталт: «Наповнення телеефіру диктують смаки найнікчемніших представників нашого суспільства, які хочуть у новинах бачити сюжети про вбивства і зґвалтування та до дрібниць­ «обсмоктують» сварки між сусідами у телешоу». По-перше, у навколотелевізійних колах періодично точаться «дебати» про те, чи відповідають рейтинги справжнім показникам перегляду тих чи інших програм. По-друге, навіть російськомовні українці дивилися випуски з іншим наповненням новаторських для кінця 90-х років новин на «1+1». Ще є багато місць по всій Україні, де люди і зараз не мають змоги дивитися більш-менш об'єктивні «5-й канал» та кабельний ТВі, де про український канал «Культура» ніколи не чули. Дійсно, люди дивляться талант-шоу, особливо в невеличких містах і селах, бо навіть на походи у клуб грошей просто бракує, не кажучи вже про кошти на поїздки на концерти в обласні центри чи столицю. Варто згадати, що малоімущі у нас і освічені вчителі, лікарі. Хоч трохи орієнтуючись у навколополітичних процесах в Україні, можна з упевненістю сказати, що телевласникам в Україні вигідніше робити ефір аполітичним, розважальним - це такий зручний спосіб самоцензури в ситуації реального ущемлення свободи слова, набагато зручніше показувати пісні-танці, аніж дражнити владу правдивими сюжетами.

 

Хоча, звичайно, часто людська натура прагне хоча б на кілька хвилин, годин чи днів увійти у красивий, магічний світ телебачення. Але це «задзеркалля» може бути з неприємними несподіванками. Той-такий канал СТБ уже оголосив про зйомки шостого сезону проекту «Україна має талант». І тому всім, хто хоче спробувати показати себе у телеефірі, варто пам'ятати, що часом когось на сцені цього шоу показують і не у найкращому світлі.

 

Оксана Стрілецька, «Україна молода»

Фото - http://www.umoloda.kiev.ua


Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Оксана Стрілецька, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11526
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду