Український богатир Дмитро Халаджі: «На зйомках мене 14 разів переїжджала вантажівка...»

Український богатир Дмитро Халаджі: «На зйомках мене 14 разів переїжджала вантажівка...»

28 Вересня 2013
16702
28 Вересня 2013
15:47

Український богатир Дмитро Халаджі: «На зйомках мене 14 разів переїжджала вантажівка...»

16702
На початку жовтня нстартує прокат фільму «Іван Сила« (режисер Віктор Андрієнко). Івана Фірцака грає наш сучасник — український супербогатир Дмитро Халаджі. Чим став для нього цей фільм? Як вплинув на нього історичний герой? «У чому сила, брате?» На ці та інші запитання він відповів в ексклюзивному інтерв'ю DT.UA
Український богатир Дмитро Халаджі: «На зйомках мене 14 разів переїжджала вантажівка...»
Український богатир Дмитро Халаджі: «На зйомках мене 14 разів переїжджала вантажівка...»

На початку жовтня на екранах України стартує прокат давно очікуваного фільму «Іван Сила« (режисер Віктор Андрієнко). Це розповідь про «великого українця» Івана Фірцака, який у 1928-му був визнаний найсильнішою людиною планети. Він народився на Закарпатті, працював у цирку, але ареною для нього став увесь світ. Івана Фірцака грає наш сучасник - український супербогатир Дмитро Халаджі. Його ім'я внесене в Книгу рекордів Гіннесса як автора 63 рекордів! Усі трюки в «Івані Силі» Дмитро виконував самостійно, без комп'ютерних спецефектів. 

 

Чим став для нього цей фільм? Як вплинув на нього історичний герой? «У чому сила, брате?» На ці та інші запитання в ексклюзивному інтерв'ю DT.UA напередодні прем'єри й відповів Дмитро Халаджі. 

 

- Дмитре, вибачте, що повертаюся у ваше минуле і згадую деякі тяжкі сторінки життя... Але, можливо, не всі знають, що спочатку навіть лікарі сумнівалися, чи зможете ви ходити. Адже ще в дитинстві через перекинутий чайник ви отримали страшні опіки, а потім - 7 операцій, 12 переливань крові. Було відчуття безпорадності? Чи все-таки той стан болю дав вам можливість стати тим, ким ви й стали - силачем із Книги рекордів Гіннесса? 

- Знаєте, я жодного дня не почувався хворим. Річ у тому, що бабуся вчила мене читати не по «Букварю», а по «Билинах». («Букваря» у домівці не було). А билини - у віршованій формі. І більшість я знав напам'ять. У мене ця книжка з 1985 р. У ній чудові ілюстрації. І одна історія вселяла в мене надію. Сидів же Ілля Муромець до певного часу на печі. Ворухнутися не міг. Ось і я вірив: виросту - стану богатирем, Іллею Муромцем.

 

- Тобто вас надихав казковий персонаж? 

- Який же він казковий? А чиї мощі тоді зберігаються в Лаврі? І зріст у нього, як на Середньовіччя, був набагато вищий за середній. Ну й те, що зарахований до лику святих... Жодних сумнівів, був на Русі такий богатир.

 

- Припустімо, ще в дитинстві ви вирішили стати «богатирем». Але казка казкою, а як бути в реальності? У військове училище вступати чи в циркове? 

- Тоді я ще не знав, що з цим робити. Подвиги хотів здійснювати. Та хіба думають хлопчики, які хочуть стати космонавтами, куди їм вступати? Тим більше якщо вони народилися в селі. Хто там знає про льотні, циркові училища? Про те, що є циркове, я не знав до дев'ятнадцяти років. 

 

З дитинства я постійно бився. У мене було підвищене відчуття справедливості. Чим, природно, викликав невдоволення вчителів. І казав те, що думаю. А сил набирався, коли город копав і дрова рубав. Тяжка фізична праця, тренування. І натуральна їжа: домашні яйця, сир, сало, молоко. Молоко для мене досі - головний «допінг»: за день випиваю три-чотири літри. 

 

- А що б ви згадали зараз про своїх дідуся, бабусю? 

- У дитинстві мною більше займалася бабуся. Дідусь був машиністом тепловоза, з ним мене пов'язує трагічна історія: цей фатальний опік я отримав на дев'ятий день по його смерті. Ніби знак якийсь... 

 

І з ведмедем боровся не його батько, а прадід по батьківській лінії, батько батькової матері. Та бабуся свого батька практично не пам'ятала, бо він був репресований у 1930-х рр. Його «розкуркулили», як тоді це називали, і відправили в Сибір. Їй про нього розповідали жителі села та старші родичі. Вони пишалися тим, що їхній односелець виступав у Петербурзі перед царською сім'єю. І навіть ведмедя був здатний побороти. Відомо, що сам цар Микола II його сторубльовкою нагородив. Казали, що добрі гроші заробляв: повернувся, за господарство взявся. Ну, а тут сталася революція, громадянська війна. Дивно, але схожа історія трапилась і з дідом Івана Фірцака, якого мені довелося зіграти у фільмі «Іван-Сила». 

 

- Ваша фізична сила... Цікаво, коли ви відчули цей порив - долати, ламати, штовхати, піднімати? 

- Ще в підліткові роки до моїх рук потрапила книжка «Русская сила, или Секреты атлетизма». Це чудовий збірник: у ньому я знайшов багато стародавніх систем тренувань. За ними і почав займатися. Щось доповнював, щось удосконалював. 

 

Ці системи розроблені наприкінці XIX - початку XX ст. Тоді силовий спорт - важка атлетика і боротьба - йшли пліч-о-пліч із цирком. На його арені демонструвалася фізична сила. Звідки вийшли акробатика, художня гімнастика, важка атлетика, вільна боротьба? Всі вони - дітища цирку. Тоді ж і дізнався про Івана Фірцака, чиє ім'я довгий час свідомо й незаслужено піддавалося забуттю.

 

- Дмитре, а коли вас запросили виступати в американському цирку, напевно тоді ви й усвідомили, що нарешті прийшло світове визнання... 

- Я так не вважаю. Моє ім'я в Книгу рекордів Гіннесса було внесене задовго до Америки. Запросили на гастролі. Доти був український цирк, перед ним - російський. До російського я вісім років тренером працював. Але перший свій світовий рекорд поставив у московському цирку. 

 

Кожен етап мені щось дав. Скрізь черпав щось цікаве. Але ви не повірите: в Америці мене все гнітило, від вигляду дерев до хмар. Усе мені здавалося чужим. 

 

- Тим часом в Америці з великою повагою ставляться до українських богатирів. Ті ж таки брати Клички... 

- А Іван Піддубний? Це що, російський силач? Річ у тому, що в їхніх американських головах немає таких окремих понять, як Україна, Білорусь, Росія. Для деяких американців українці, білоруси, туркмени - це люди з «диких територій». Вони собі уявляють безліч диких племен, які населяють велику «Русь». Якось мене запросили на один із провідних телеканалів американського штату з населенням 10 млн чоловік. Коли запитали: «Де ви встановили свій перший рекорд?» - я відповів: «У Москві». Вони не зрозуміли, де це. Задорнов не перебільшує, коли розповідає про американців. Швидше, багато чого замовчує. 

 

- Може, вам в Америці було некомфортно через стосунки з деякими людьми? 

- Усе було супер: чудовий контракт, великі гроші. Чесно платили, на руках носили. Але той, кому не доводилося жити на чужині, мене не зрозуміє. Та і я тільки там зрозумів, що мав на увазі Піддубний, коли, перебуваючи на гастролях в Америці, писав дружині: «Тут навіть бузок не пахне». 

 

- І тому ви легко відмовилися від грошей в Америці й погодилися зніматися за гонорар на батьківщині?

- Мене багато що привабило в цьому кінопроекті. Такого роду фільм зі справжніми силовими трюками вперше знімається. Не тільки в Україні, а й у світі. Зазвичай це або монтаж, або спецефекти. Та й доля цієї людини мені не байдужа. 

 

- Дмитре, а якщо чесно, що важче було грати у фільмі: ліричні сцени чи трюки по кілька дублів?

- Найважче - це очікування дублів. Коли апаратуру налаштовують, виставляють світло. Кажуть же, що очікування смерті страшніше за саму смерть. А емоції грати мені доводилося і в цирку. Глядачеві нецікаво, коли тебе переїжджає вантажівка, а ти лежиш із напруженим або байдужим обличчям. Ось коли зобразити, що ти помираєш, глядач задоволений, має змогу співчувати. Потім оживаєш - оплески. Та й які там ліричні сцени у фільмі? Це ж дитячий фільм. У ньому немає жодних поцілунків, а вже тим більше сцен. Моїй партнерці під час зйомок 15 років виповнилося. Між героями передбачалася така собі закоханість. Її потрібно було передавати очима. Як правило, це знімалося перебивкою: окремо моє обличчя, окремо обличчя акторки. Зовсім не обов'язково нам було тоді стояти одне навпроти одного. Сьогодні знімали мій закоханий погляд. Завтра - її. У мене були хороші вчителі: Віктор Андрієнко та Ігор Письменний. Найголовніше, коли тобі дохідливо пояснюють. Мені здається, вони зуміли витягнути з мене те, що їм було потрібно. 

 

- А як ваша дружина відреагувала на трюк, коли вас «переїжджає» вантажівка?

- Вона ж ще раніше бачила, як по мені проїхалася «Волга». Мені було сімнадцять, коли я став показувати цей номер. У нас із дружиною різниця п'ять років. Вона побувала на одному з перших моїх виступів, мені тоді було 18, а їй - 13. Але на той час ми ще не були знайомі. 

 

- Вона знову прийшла в цирк?

- Ні, це я прийшов до неї в кафе. Вона з сусіднього села. У нашому селищі був технікум. І вона туди вступила. І відразу влаштувалася на роботу до мого товариша в кафе. Там ми й познайомилися... Дружина часто із мною їздить на гастролі. Намагаємося бути разом. 

 

- І все-таки, скільки дублів знадобилося у фільмі, коли вас «переїжджала» ця сама вантажівка?

- Здається, їх було близько чотирнадцяти. Там був момент, коли вона починає рухатися. Вона мала наїжджати на мене з трампліна. Трамплін саме тоді зламався. Водій розгубився. Я йому показую, мовляв, давай, давай. І цей дубль, коли в нього помітний переляк на обличчі, і ввійшов у фільм. 

 

Взагалі, 15 дублів на трюки - звичайна річ., Коли знімався фільм, американці запитували в нашого продюсера, скільки дублів іде на трюки. Він відповів: «10-15». Вони здивувалися: «Коли ми знімали з Майклом Тайсоном, робили по 30». 

 

- Кажуть, коли на вас розбивали 350-кілограмову плиту, дружина ледь не плакала...

- Вона завжди переживає. Але вона й не таке бачила. 

 

- А що треба робити, коли на тобі лежить така плита: розслабитися чи напружитися?

- Напружитися. 

 

- Із чим пов'язані ваші головні очікування у зв'язку з прем'єрою «Івана Сили»? 

- Звісно, хочу, щоб цей фільм здобув визнання. Щоб якомога більше людей дізналися про Івана Фірцака й перейнялися його дивною долею.

 

ДЕТАЛІ. До видатних рекордів Дмитра Халаджі належать: 1) підняття каменя вагою 152 кг однією рукою (це побило рекорд давньогрецького атлета Бібона); 2) викручування двох гир вагою 50,5 кг та 40,5 кг в одній руці; 3) «чортова кузня»: це коли силача укладають на цвяхи, зверху на нього кладуть три плити загальною вагою 700 кг, які розбивають кувалдами. 

 

Любов Журавльова, «Дзеркало тижня. Україна»

Фото - http://gazeta.dt.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Любов Журавльова, «Дзеркало тижня. Україна»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16702
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду