Ольга Фреймут: На телебаченні все дуже справедливо. Нема рейтингів — до побачення

Ольга Фреймут: На телебаченні все дуже справедливо. Нема рейтингів — до побачення

5 Липня 2013
19033
5 Липня 2013
22:44

Ольга Фреймут: На телебаченні все дуже справедливо. Нема рейтингів — до побачення

19033
Про особливий характер українського глядача та «бойові» умови праці ведучого телешоу
Ольга Фреймут: На телебаченні все дуже справедливо. Нема рейтингів — до побачення
Ольга Фреймут: На телебаченні все дуже справедливо. Нема рейтингів — до побачення

«Оля Фреймут - феномен українського «телевізора», - безапеляційний висновок ревізії «Дня» після ближчого знайомства з «Ревізором» у редакції. Вона енергійна і смілива, не боїться «світів» і сміливо перемішує їх у своїй роботі, безпринципна і принципова. Коротко з особистого, що прозвучало в редакції «Дня»: «збирала ягоди в Польщі», «вчилася в Лондоні», «працювала офіціантом», «стартувала з ВВС», «пішла з політичної журналістики, бо вважала не припустимим бути обслугою чужої ідеології», «я підготувала себе - коли стану страшною і нудною, глядач випхає мене з екрана», «Новий канал» розважальний, а я - соціальна»...

 

За два роки свого «життя» «Ревізор», як зауважує сама Оля, достатньо сильно вплинув на трансформацію суспільного характеру українців. Люди стали більш вимогливими до того, за що платять гроші, і більш сміливими у відстоюванні своїх прав. Здавалося б, розважальне шоу, і от - вагомий суспільний ефект. У «Дні» ми називаємо це «підкопом знизу». В українському ефірі таких «спецназівців», як Оля Фреймут, небагато, але вони є. «День» продовжуватиме знайомити з ними свого читача.

 

А поки що про особливий характер українського глядача та «бойові» умови праці ведучого телешоу читайте в інтерв'ю «Дня» з Олею Фреймут.

 

У понеділок вийшла остання програма сезону. Чим порадуєте глядачів у майбутньому?

- Наступний «Ревізор» вийде уже навесні. Нещодавно я заявляла, що, мабуть, програма виходитиме без мене. Це дуже складно: програма поглинає все моє життя - я з валізами ходила по світу, як Григорій Сковорода. Але таки вирішила, що залишусь у проекті, нові випуски ми будемо потроху знімати від кінця літа. «Ревізор» залишиться «Ревізором» з класичною подачею, але оновлений. Глядачеві буде зовсім не нудно, обіцяю вам це.

 

Проект існує вже більше двох років. Що вдалося реалізувати, а що - ні?

- Проект став універсальним. Він на будь-який вік. Цю програму люблять і ненавидять різні покоління. До мене підходять і ті, яким дев'ять років, і ті, кому п'ятдесят дев'ять. Нещодавно побувала в Карпатах. Якось одного разу в горах зустрічаю двох гуцулів верхи на конях, які карпатською говіркою чітко вимовляють моє ім'я і прізвище. І тоді мені спало на думку, що «Ревізор» - крутий проект, від якого не можна відмовитись.

 

А що не вдалося? Я увесь час сперечаюся з керівництвом каналу, що програма стала дуже довгою. Із самого початку ми планували 26-хвилинну програму. Тепер вона триває 2 години 15 хвилин. Мені не хочеться, щоб глядач мною перенаситився.

 

Але загалом мені здається, що вдалося більше, ніж хотілося. Це одне з найуспішніших шоу. І я думаю, що мені не вдасться повторити успіх «Ревізора» в інших проектах. Можливо, так і зістарюся з ним. (Сміється). Хтозна...

 

Олю, які професіональні риси мають бути у ведучого, який працює в реаліті-форматі?

- Він повинен бути журналістом. Слово «ведучий» взагалі варто забути. Телеведучий у моєму уявленні - це людина, яка стоїть на сцені в гарній дорогій сукні на корсеті. А тут - просто журналіст. Бути ведучим реаліті-шоу - це як працювати в гарячих точках. Ти не знаєш, що з тобою буде наступної миті. До формату реаліті потрібно бути внутрішньо готовим.

 

Українське телебачення продукує дуже мало «зірок». Як ви гадаєте, чому?

- Справді, у нас багато талановитих журналістів і дуже мало «зірок». Та все ж ті, хто стає зірками, - вічні. Класична ведуча в моєму розумінні - Алла Мазур. Вона ніколи не зійде з «олімпу», бо вона там - на своєму місці.

 

Нещодавно ми пили чай з Машою Єфросініною і якраз торкнулися цього питання. Якщо брати наші з нею творчі біографії, то ми обоє працювали в програмі «Підйом». Це дуже небезпечний формат. Програма - як рентген. Глядач бачить, як ти виглядаєш о шостій ранку, яка ти в житті, у постійних розмовах - таким чином вимальовується твій психологічний портрет. І глядач, зрештою, розуміє: ти людина чи нелюд. І ми з Машею дійшли згоди - виживають ті ведучі, які пройшли кастинг у глядача.

 

До речі, український глядач дуже вибагливий. У нас набагато якісніший ТВ-продукт, якщо порівнювати з російськими каналами, візьміть хоча б усілякі «Огоньки»... На столах стоять бутафорські фрукти, водичка замість шампанського, на зірках - «штукатурка», яка осипається. У нас би це не пройшло.

 

Чому, як мені здається, я пройшла? У мене була хороша школа. Я почала свою кар'єру на Бі-Бі-Сі, а там мене навчили мати глядача за мудрого. Крім того, з глядачем варто розмовляти, як з тим, кого любиш. Усі програми я веду для дочки Злати. А хтось просто стає в кадр і думає, що цього досить.

 

Бути телеведучим - це дуже крутий шанс. Це - одна з найцікавіших професій. А люди нехтують цим шансом - перестають стежити за собою, нічого не читають. Вони стають нецікавими. Як наслідок, глядач просто скидає їх із рахунків, програма закривається. На телебаченні все дуже справедливо: як тільки я стану занудою і страшною - глядач мене просто випхне з екрана. Немає рейтингів - до побачення.

 

Як ви обираєте заклади для ревізії?

- У нас є велика команда редакторів, які стежать за форумами різних міст. Крім того, «пропозиції» перевірок надходять на сайт «Нового каналу» і в групи «Ревізора» в соціальних мережах. Звичайно, ми - шоу, тож мусимо шукати цікаві місця. Один готель сам висунув себе, написавши, що приймає відвідувачів з домашніми улюбленцями. Ну, я прийшла до них з козою - маю такого домашнього улюбленця. У них був шок.

 

Пригадуємо цей випуск. Там власник готелю приніс вазон для кози...

- Так, власник бідний старався... Багато чого в ефір не пішло: довелося вирізати. Отже, шукаємо неординарні місця, як-от «приймаємо з домашніми улюбленцями», або йдемо туди, куди просять люди. Мені дуже подобається, що український глядач - естет. Як показують рейтинги, найкраще дивляться гарні місця: закордонні ревізії, або п'ятизіркові готелі чи манюсінькі, але чисті, охайні ресторани. Можливо, ще й у цьому причина того, чому я тримаюся на телевізійній позиції. Адже канали пропонують жорстокі убивства і сумні сюжети, а ми даємо позитив.

 

- А на форумах пишуть: «Прийдіть, перевірте - тут дуже крутий ресторан або готель»?

- Пишуть, звісно. І ми вже знаємо, хто це пише: самі власники або конкуренти.

 

«Ревізор» може спричинити закриття якогось готелю...

- Знаєте, скільки їх уже позакривали.

 

Або ж, якщо говорити відверто, це - хороша реклама. До того ж безкоштовна. Чи були спроби погроз вам особисто чи редакторам, спроби тиску через керівництво каналу, чи намагались, навпаки, якось віддячити за програму?

- І те, й інше - весь час. Мене викликали на зустрічі псевдорекламодавці, які буцімто хотіли зняти мене в рекламі, а потім з'являлися люди у шкіряних куртках. Були погрози, коли мені навздогін кричали: «Ми так це не залишимо!» Була просто пряма дія агресії, яку ви бачили в кадрі. Тому ми вирішили, що мені нададуть охорону. Я довго категорично відмовлялася від цього, але мама дуже хвилюється за мене... Мені написала жінка на форумі, мама шістьох дітей: «Олю, у мене чоловік помер, він боровся з корупцією - його вбили. І теж все здавалося на початку дуже класно, оптимістично, але одного разу він просто не прийшов додому... Зупиніться, навіщо вам ця програма?». Я знаю, що часто нариваюсь на проблеми, це видно в кадрі. Але ж я тільки приходжу й захищаю, як можу, свої права та інтереси. Я йду до них з Конституцією в руках.

 

А хабарі теж пропонують. Щойно я була на фотосесії. Приходжу в заклад, де її влаштовували, а для мене вже накрито стіл з усілякими десертами. Я кажу: «Дякую, але я цього не їм». Я попросила каву - вони не беруть грошей, бігаю за ними, залишаю, бо маю свої особисті принципи. Намагаються залишити сувеніри. Це таке, дрібниці. Або просто просять приїхати на зустріч і пропонують віддячити. Весь час телефонують керівникові каналу. Але жодного разу команда «Ревізора» не взяла ні магнітика, ні кепки, ні безкоштовного обіду... Запевняю: ми не йдемо на компроміси. Жодного компромату, я впевнена, на «Ревізорі» не знайдуть, тому що репутація у програми бездоганна.

 

- Вторгнення у бізнес-простір, яке ви постійно практикуєте, сповнене викликів для журналіста. Скажіть, будь ласка, що лежить в основі - просто характер ведучого чи потрібна ще якась спеціальна підготовка?

- Потрібно бути принциповим. Також має бути легка «маніакальна схибленість». Із чого взагалі виникла ідея? Коли я працювала у програмі «Підйом», ми знімали «Марафон бадьорих ранків», а тому їздили по всій країні. Одного разу мене поселили в жахливому готелі. Я взяла свої речі і сказала, що йду на вокзал. Краще пересиджу на вулиці, аніж спатиму на зіпсованому людьми матраці. Ця моя принциповість створила «Ревізор». Якби я була трошки інакша, то не було б такої програми.

 

Олю, кілька днів тому, перемикаючи канали, здається, на Discovery, я помітила дуже схожу програму «Готель. Місія нездійсненна». Її веде чоловік. Він - як ви, тільки у штанах.

- Це «Пекельний готель» з Гордоном Рамсі?

 

Ні, ця програма стосується й ресторанів. Скажіть, хто в кого запозичив ідею?

- Коли я жила в Англії, то бачила подібний проект, здається, на четвертому британському каналі. У цій програмі дві жінки ніби з виїзної лабораторії оглядали об'єкт, виносили вердикт і вказували на помилки. Але ідею «Ревізора» я вважаю оригінальною. Той чоловік у штанах більше сидить, розповідає про їжу, так?

 

Він навіть стрибав на ліжку в готелі. В якійсь із програм ви теж так робили, щоб перевірити якість матраца.

- Чесно кажучи, не бачила цієї програми. Знаю, що нас копіюють поляки: в Польщі з'явилася програма після нашого «Ревізора». До речі, поляки часто просять у мене автограф. Також «Ревізор» дивляться білоруси. А ще нас скопіював Китай. Через рік після виходу «Ревізора» в ефір з'явилася програма, яку веде дівчина, схожа поведінкою на мене. Тобто поляки і китайці нас скопіювали. Про Discovery не знаю. Є подібний проект у Гордона Рамсі - «Пекельний готель». Може, це просто потреба суспільства. «Ревізор» і подібні програми виникають тому, що поліпшився рівень життя.

 

Олю, як ви оцінюєте український інформаційний простір? Що у вашому медіа-меню?

- Новин в Інтернеті не читаю спеціально, тому що не люблю засмучуватися, адже я дуже сентиментальна. Але мені подобаються наші новини на ТБ. Хоч би що там казали про їхню заангажованість. Та коли порівняти з тим, наскільки заангажовані російські! Навіть якщо українські ведучі розповідають про щось нейтрально, особливий відтінок голосу чи вираз обличчя - і вже глядачеві стає зрозуміло, що існує реальна проблема. Тобто наші дають про щось знати, тоді як у Росії це неможливо. Британські новини для мене якісь занудні - вони віддалені від життя. Дуже багато показують того, що відбувається за межами держави. А мене вчили колись в університеті в Лондоні: те, що не стосується твого сусіда, людям уже не цікаво.

 

Наостанок - про ваші плани на майбутнє. Якось ви сказали, що плануєте новий проект, у якому перевірятимете харчування в школах. Коли стартує?

- Мабуть, цього року ще його не зроблю. Він у планах. Наразі працюємо над новим проектом для «Нового каналу», який глядачі побачать восени. Нині - розпал його здійснення. Я не маю права розповідати, бо це комерційна таємниця. Можу сказати лише, що проект реалізує в основному команда «Ревізора».

 

Все-таки це буде соціальний проект чи розважальний?

- «Новий канал» розважальний, але я ж - соціальна. Тому це буде соціально-розважальний проект.

 
Алла Дубровик, Марина Кучук, Вадим Лубчак, Вікторія Скуба, «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Алла Дубровик, Марина Кучук, Вадим Лубчак, Вікторія Скуба,«День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19033
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ktrcec
3939 дн. тому
Эт правильно: идем по пути тупологового большинства! Рейтинги ведь дают самые дебильные и развращающие проекты.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду