У Парижі розпочався судовий процес щодо карикатур на пророка Магомета

8 Лютого 2007
7306
8 Лютого 2007
11:04

У Парижі розпочався судовий процес щодо карикатур на пророка Магомета

7306
Кожну зі сторін представляють відомі адвокати, а головуватиме на засіданні голова суду. Крім того, на процесі зачитали листа міністра внутрішніх справ Ніколя Саркозі в підтримку виданню, щоб “в ім’я свободи сміятися з усього”.
У Парижі розпочався судовий процес щодо карикатур на пророка Магомета

Сьогодні розпочався судовий процес за позовом Спілки ісламських організацій і Великої Мечеті Парижа до сатиричного тижневика “Шарлі Ебдо” (Charlie Hebdo), який у лютому 2006 року опублікував три карикатури на пророка Магомета. Судовий розгляд від самого початку набрав великої ваги. Кожну зі сторін представляють відомі адвокати, а головуватиме на засіданні голова суду. Крім того, на процесі зачитали листа міністра внутрішніх справ, кандидата на президентську посаду Ніколя Саркозі, в якому він висловив свою підтримку виданню, щоб “в ім’я свободи сміятися з усього”.

Публікація карикатур на пророка Магомета в Данії та інших країнах восени 2005 року викликала хвилю обурення в мусульманському світі, яка вилилася в напади на дипломатичні установи західних країн. Були і загиблі. В столиці Лівану Бейруті підпалили, наприклад, приміщення посольства Данії. А в Сирії рік тому протестанти атакували дипломатичні місії Данії і Норвегії.

Така хвиля насильства ще більше вкорінила негативні стереотипи щодо мусульман. Про це мовиться у грудневому дослідженні Європейського Союзу, автори якого закликають і європейські уряди, і мусульманські громади боротися з цією проблемою. Багато європейців вважають, що мусульмани не шанують головних західних цінностей, таких як свобода слова.


Карикатури не були расистськими...”

Судовий процес у Парижі може тривати два дні. Мусульманська громада звинувачує тижневик Charlie Hebdo в образі, завданій групі осіб через їхні релігійні переконання. Якщо буде доведена вина цього видання, його редакторові Філіпові Валю загрожує максимальний за цією статтею термін 6 місяців ув’язнення і штраф розміром 22 з половиною тисячі євро.

Філіп Валь не визнає своєї провини. 7 лютого він сказав: “Абсолютно очевидно, що карикатури не були расистськими. Достатньо подивитися їх, щоб зрозуміти, що над жодним мусульманином не поглумилися. Зате віруючий мусульманин може бути ображений у своїй вірі цими карикатурами. Це правда. Але демократія – це якраз місце для дебатів, під час яких можна почути речі, які ображають нас у наших переконаннях. І це залагоджується в дебатах”.


Ми просто республіканці і захищаємо світський характер держави”

Одна із карикатур, опублікованих у серії тих скандальних, вийшла з-під руки французького карикатуриста, співробітника цього тижневика Кабю (Cabu). Його карикатура називається “Магомет стомився від інтегральних мусульман” (Mahomet débordé par les intégristes). На ній пророк жаліється: “Важко, коли тебе люблять негідники”.

Французький карикатурист називає судовий процес “середньовічним”: “Я не кажу про всіх мусульман, про всіх віруючих, а про фанатиків. Ми так нападали на католицьку релігію і Ватикан, що тепер повинні нападати на всі релігії, зміст яких – завоювання світу. Тому наше завдання відповідати на це – в ім’я свободи слова, в ім’я цінностей Республіки. Ми просто республіканці і захищаємо світський характер держави”.
Тарас Марусик, Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Радіо Свобода
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7306
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду