Реформування друкованих комунальних ЗМІ: як ніколи близько?

Реформування друкованих комунальних ЗМІ: як ніколи близько?

27 Березня 2013
23306
27 Березня 2013
18:03

Реформування друкованих комунальних ЗМІ: як ніколи близько?

23306
Реформування друкованих комунальних ЗМІ: як ніколи близько?
Реформування друкованих комунальних ЗМІ: як ніколи близько?

В з'язку з дорученням Президента Віктора Януковича Прем'єр-Міністру Миколі Азарову прискорити доопрацювання за участю НСЖУ проекту закону про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації та вимогою до 5 квітня ц.р. подати його Президентові для внесення на розгляд Верховної Ради як невідкладного, є сенс стверджувати, що реформування, навколо якого останні десять років точилось багато розмов, стає реальністю.

 

21 березня ц.р. (того ж дня, яким датоване доручення Президента), група народних депутатів (Томенко М.В., Раупов Р.Б., Мірошниченко І.М., Курпіль С.В., Баграєв М.Г.) зареєструвала у ВР свій законопроект «Про  реформування друкованих засобів масової інформації». Тож тепер, згідно з регламентом ВР, альтернативний законопроект можна зареєструвати протягом 14 днів (до 03 квітня).

 

До секретаріату НСЖУ  в ці дні надходить велика кількість дзвінків, листів. Редактори газет, журналісти схвильовані і стурбовані настільки різким пришвидшенням подій, адже після засідання Секретаріату НСЖУ за участі Прем'єр-Міністра М.Азарова, яке відбулось 1 лютого 2013 року, прем'єр доручив зацікавленим відомствам опрацювати пропозиції НСЖУ та подати змінений законопроект на розгляд уряду до 1 червня 2013 р.

 

Зрозуміло, що прискорення, запропоноване Президентом, викликане необхідністю виконання давніх зобов'язань України перед Парламентською Асамблеєю Ради Європи. Тож зараз, як ніколи, ми дійсно близькі до роеформування державної та комунальної преси.

 

Слід мати на увазі, що урядові структури зараз також як ніколи раніше сприймають, чують і враховують принципові пропозиції НСЖУ. Маємо великі сподівання, що в законопроекті, що буде подано Президентові, всі наші ключові вимоги будуть враховані. Вони, в першу чергу, стосуються пріоритетного права колективів редакцій на вибір способу реформування, безоплатної передачі колективам реформованих редакцій майна, приміщень (або безоплатна передача, або довгострокова оренда за ставками, як для бюджетних організацій), тимчасової фінансової підтримки реформованих видань, соціального захисту журналістів (в частині пенсійного забеспечення).

 

Після першого читання в парламенті ми матимемо змогу добитись корекції законопроекту, якщо в цьому буде необхідність. За згодою всіх сторін передувати процесу роздержавлення  протягом 2-3 років, буде пілотний проект, участь у якому візьмуть редакції виключно на добровільній основі. І тільки після цього стартує процес роздержавлення згідно з проектом закону, який продовжиться 2-3 роки. НСЖУ активно співпрацює в цьому плані і з Держкомтелерадіо, і з профільним Комітетом Верховної Ради, і з Міжвідомчою робочою групою.

 

Ми цілеспрямовано і неухильно відстоюватимемо інтереси колективів редакцій на всіх етапах проходження відповідних законопроектів і в процесі реформування.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Голова НСЖУ О.Наливайко, Секретар НСЖУ В.Горобець Сайт НСЖУ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23306
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ole_litvinova
4017 дн. тому
Думаю, что все позиции и предложения в новом законопроекте будут учтены.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду