Юрію Горбунову закидають некоректне висловлювання щодо людей з синдромом Дауна

16:06,
15 Березня 2013
8192

Юрію Горбунову закидають некоректне висловлювання щодо людей з синдромом Дауна

16:06,
15 Березня 2013
8192
Юрію Горбунову закидають некоректне висловлювання щодо людей з синдромом Дауна

Всеукраїнська благодійна організація «Даун Синдром» висловила стурбованість щодо некоректного висловлювання  ведучого «Просто Шоу» Юрія Горбунова під час ефіру програми 13 березня 2013 року. Про це йдеться у відкритому листі організації.

 

«Саме під час цієї програми, вельмишановний ведучий дозволив собі вислів, який зачіпає честь та гідність тисяч українських родин, в яких виховуються та живуть люди із синдромом Дауна. В програмі йшлося про помилки жінок - білявок за кермом. На питання «Чому ж вона не їде на зелений колір світлофору?», лунали різні відповіді. Підсумував їх пан ведучий дослівно так: «А то ви вже білявку зробили якимось дауном», - йдеться у листі.

 

Відео  можна переглянути тут.

 

На думку організації, слово «даун» пролунало в образливому та зневажливому контексті і мало негативне забарвлення.

 

«Прикро, що жоден з учасників програми не звернув на цей випадок уваги. А оскільки програма виходила в ефір в запису, редактори під час монтажу могли виправити очевидний ляп ведучого, але цього також не було зроблено, - наголошує організація - Зважаючи на мільйонну аудиторію, популярність та авторитет каналу «1+1», подібне висловлювання сприяє поширенню в нашому суспільстві міфу та некоректного сприйняття людей із генетичною аномалією як людей неповноцінних та асоціальних».

 

Саме тому, аби підтримати людей із синдромом Дауна, організація «Даун Синдром» запросила ведучих каналу «1+1»  взяти участь у масовій акції «LOTSOFSOCKS» міжнародної організації Down Syndrome International, яка пройде по всьому світу. Акція відбудеться  21 березня у Всесвітній день людини із синдромом Дауна.

 

«Запрошуємо вас приєднатися до акції та вдягнути в цей день різнокольорові або непарні шкарпетки. Це буде вважатися вашим офіційним вибаченням перед тисячами родин, в яких є люди із хромосомною аномалією. Також, запрошуємо ведучих каналу «1+1» 21 березня всесвітню акцію і також вийти в ефір в веселих шкарпетках. Важливо щоб кожен з нас прикладав зусилля до того, щоб діти і дорослі із синдромом Дауна могли повноцінно приймати участь в розвитку спільноти на рівні з іншими», - йдеться у повідомленні організації.

 

Також, Юрія Горбунова організація запросила на екскурсію в єдиний в Україні спеціалізований Центр раннього розвитку для дітей із синдромом Дауна.

 

У  коментарі «Детектор медіа», прес-служба «1+1» зазначила, що їй прикро за непорозуміння, що сталося в ефірі. 

 

«Дійсно, в суспільстві побутують міфи та стереотипи стосовно людей з генетичними аномаліями. Ми глибоко переконані, що люди із синдромом Дауна  повинні мати усі можливості для реалізації своїх прав», - повідомили у прес-службі та запевнили, що ведучі каналу підтримають акцію.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Микола
17:55 / 15.03.2013
Треба вибачатись, бо це не по-людськи. Не можна так говорити, тим більше в ефірі!
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду