Програму «Гроші» запідозрили у фальсифікації розслідування - керівник проекту відкидає звинувачення

15 Березня 2013
9522
15 Березня 2013
12:50

Програму «Гроші» запідозрили у фальсифікації розслідування - керівник проекту відкидає звинувачення

9522
Програму «Гроші» запідозрили у фальсифікації розслідування - керівник проекту відкидає звинувачення

Прес-секретар каналу ТВі та журналіст Лана Самохвалова занепокоєна якістю розслідування програми «Гроші» у сюжеті про крадіжки експонатів  з українських музеїв. На її думку, журналісти каналу «1+1» стали «жертвою в руках вищого менеджменту чи то жертвами власної гонитви за сенсаціями». Про це вона пише на своїй сторінці у Facebook.

 

Випуск «Грошей», про який йдеться у повідомленні Лани Самохвалової, вийшов в ефір «1+1» 11 березня. Серед інших сюжетів було показано експеримент, коли журналістка програми, не називаючи свого прізвища і посади, запропонувала директорові Переяслав-Хмельницького музей-заповідника Павлу Довгошиї продати за певну суму картину з його музею. В ефірі було показане відео зустрічі з ним, а суть розмови подавалася у вигляді титрів.

 

За словами Лани Самохвалової, від друзів-медійників вона дізналась про вихід сюжету, у якому  директор Переяслав-Хмельницького заповідника Павло Довгошия на відео домовляється про продаж картини з музею. Колеги запевнили Лану Самохвалову, що сюжет був підтасований, а насправді  директор Переяслав-Хмельницького музей-заповідника - порядна людина. Вони  попросили її зустрітись з ним і  порадити, де варто провести прес-конференцію аби спростувати подану у сюжеті «Грошей» інформацію.

 

«Я таки зустрілася із Павлом Довгошиєю. Дивиться в очі, у нього прямий погляд. Телефон за триста гривень, таких вже не роблять. Розповідає про те, що директор він лише три роки. Почав робити облік фондів заповіднику, тоді йому підпалили машину та почали підкладати під двері вінки такі, які приносять на похорон, - пише пані Самохвалова.

 

Також вона цитує слова самого пана Довгошиї, який стверджує, що за час роботи директором заповідника йому неодноразово пропонували  продати експонати, однак він відмовлявся. За його словами, якось до нього прийшла жінка і запропонувала купити експонат за 50 тис. доларів.

 

«Я її попросив вийти, прийти через 15 хвилин, а сам дзвоню в прокуратуру. Якби суд запросив ці телефони у мобільного оператора, то він би підтвердив, що якраз в цей час я говорив зі співробітником прокуратури. Я попросив його приїхати. А він каже: ця справа - компетенція МВС. Ми можемо приїхати, але ми не маємо підстав її затримувати. Я веду ці розмови, до мене приїжджає таки цей співробітник прокуратури, ми говоримо кілька слів, нарешті, потім до мене приходить ця жінка. Ми домовляємося із нею про наступну зустріч. На наступну зустріч вона не приїжджає, проте в ефірі каналу «1+1» з'являється запис без звуку. Просто мій кабінет, я - нічого не говорю. Й титри, понависмикувані з розмови. Я подаю в суд, починаю вимагати, щоб було оприлюднено повний запис, міністр культури обіцяє розібратися. Колектив встає на мій захист. Втім мені натякають, що я маю писати заяву», - цитує Лана Самохвалова Павла Довгошию. 

 

Пані Самохвалова наголошує на тому, що через цей сюжет директора Переяслав-Хмельницького музею-заповідника можуть звільнити з посади.


«Телеканал може багато. Навіть може запроваджувати такий жанр як розслідування на замовлення. А якщо міністр з новеньких чиновників хоче заробити та йому слина капає від думки, що він може наколядувати нове призначення, це ж яка синергія канал плюс чиновник! Подейкують, що на це місце директора в Переяславі мітить колишній директор одного із заповідника, яка розвела цей заповідник на восьмизначну суму, а тепер хоче продовжити свято життя на периферії, - пише Лана Самохвалова, -  І тут ніби справа каналу плюсів - маленька. Підставити Довгошию. Одним словом, коли новий міністр Новохатько, (це не він чи не його зами Литовченко в Лавру призначали?) заявить про боротьбу із корупцією у окремому заповіднику та звільнить Довгошию, не погребуйте записати самого Довгошию. Якщо звичайно, сюжет про це звільнення вам не замовили».

 

У відповідь на ці звинувачення головний редактор програми «Гроші» Максим Сухенко у коментарі «Телекритиці» зазначив, що журналісти «1+1» дотримувались професійної етики та  розкрили схему, за якою зникають музейні експонати.

 

«Метою будь-якого журналістського розслідування програми «Гроші», як у випадку й з розслідуванням про  крадіжки творів мистецтва, - це викриття злочинців та корупції.  Журналісти програми «Гроші» провели два наочних експерименти, у яких показали, як легко отримати картину із музею та замінити її підробкою», - сказав він.

 

За його словами, у другому експерименті, що проводили у Переяслав-Хмельницькому, журналістка провела із директором музею-заповідника дві розмови про продаж картини, що підтверджує сам чиновник.

 

«На другій зустрічі директор музею зазначив, що питання складне й розмова безпредметна, бо фігурують картини різних цінових категорій. Запис розмови є у  редакції програми «Гроші».  Хочемо звернути увагу захисників Довгошиї, що на жодній із зустрічей, поки працювала знімальна група, ані протягом тижня потому, директор музею так і не звернувся до правоохоронців. І про свою непідкупність заявив лише після виходу сюжету в ефір. Ми спрацювали чітко й недвозначно, без власних оцінок та коментарів, дотримуючись професійної етики,  зробили розслідування й показали, за якою схемою зникають музейні експонати. А що вже робити з цією інформацію, засуджувати когось, чи ні - це справа правоохоронних органів», - вважає пан Сухенко.

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9522
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ElenaS
4031 дн. тому
http://blogs.korrespondent.net/users/blog/ungaz/a81234 колишній працівник пункту прийому склотари, нині генеральний директор Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» Довгошия П. намагається встановити «контроль»
Знавець
4031 дн. тому
Дяді і тьоті, я вам аткрою адін сєкрєт. Це не перший випадок фальсифікації у проекті, і не останній. Наприклад, нещодавно "Гроші" показали лєдєнящій сюжет про те, як маленьку невинну дівчину-школярку тіпа вербували у стрип-клуб. Весь діалог дівчини з менеджерихою - примітивне фуфло: "скритая камєра" чомусь знімає не менеджериху, як мало б бути, а... школярку, причому через стіл. :) Але нічого, барбоси лопають.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду