Анхар Кочнєву передали українській стороні - журналістка повертається в Україну (ОНОВЛЕНО)

13 Березня 2013
4509
13 Березня 2013
10:40

Анхар Кочнєву передали українській стороні - журналістка повертається в Україну (ОНОВЛЕНО)

4509
Анхар Кочнєву передали українській стороні - журналістка повертається в Україну (ОНОВЛЕНО)

12 березня сирійська влада передала журналістку Анхар Кочнєва, яка напередодні втекла з полону бойовиків, тимчасовому повіреному посольства України у Сирії Євгену Жупеєву. Про це повідомляють «РИА Новости» з посиланням на пані Кочнєву.

 

«Сирійська сторона, дотримуючись всіх необхідних заходів обережності, доставила мене у вівторок в МЗС Сирії, де в присутності посла Росії Азамата Кульмухаметова мене передали тимчасовому повіреному посольств України Євгену Жупеєву. Зараз я перебуваю в безпечному місці», - сказала Анхар Кочнєва.

 

Наразі факт передачі Анхар Кочнєвої українській стороні підтвердила прес-служба МЗС. Стан здоров‘я української громадянки задовільний, її життю нічого не загрожує.

 

«Нашій співвітчизниці надано матеріальну допомогу, забезпечено засобами зв'язку для  підтримання контактів з рідними. Посольством України в САР проводиться робота, пов'язана з її документуванням з метою повернення в Україну. Анхар Кочнєва висловила вдячність за заходи, які вживалися Українською державою задля її визволення, та повідомила про свої наміри повернутись на Батьківщину ближчим часом», - йдеться у повідомленні МЗС.

 

За повідомленням МЗС, пані Кочнєва висловила вдячність за заходи, які вживалися Українською державою задля її визволення, та повідомила про свої наміри повернутись на Батьківщину ближчим часом

 

Нагадаємо, 11 березня Анхар Кочнєва втекла з полону.

 

Журналістка, громадянка України Анхар Кочнєва, яка живе і працює в Сирії, перестала виходити на зв'язок з колегами та близькими в жовтні 2012 року. Про викрадення української журналістки, котра працювала із низкою російських ЗМІ, повідомила 12 жовтня подруга журналістки Дарія Мітіна. На початку листопада Анхар Кочнєва попросила українських і російських дипломатів виконати вимоги викрадачів. Ті погрожували вбити Кочнєву 13 грудня. За інформацією Дарії Мітіної, вони нібито вимагали  викуп у 50 млн доларів, хоча в повідомленнях повстанців ця інформація не фігурувала.

 

Міжнародні організації Article 19, Комітет захисту журналістів (CPJ), Міжнародний інститут преси (IPI) та «Репортери без кордонів» оприлюднили 12 грудня спільну заяву на підтримку журналістки, звертаючись до французької, британської, американської влади та Європейського союзу із закликом сприяти звільненню Кочнєвої. У відповідності до міжнародного права, відзначається у заяві, журналісти розглядаються як цивільні особи, і не втрачають цього статусу навіть потрапляючи до зони бойового конфлікту з професійною метою. Якщо журналістів заарештовують, їм потрібно або пред'явити звинувачення та утримувати у адекватних умовах, або звільнити, підкреслювали медіа- та правозахисні організації.

 

15 грудня із закликом звільнити Анхар Кочнєву виступив Державний департамент США. 17 грудня повідомлялося, що в інтернеті з'явилися погрози сирійських бойовиків стратити Кочнєву.

 

Анхар Кочнєва співпрацювала з  низкою російських та українських видань і телеканалів, в тому числі з Russia Today, і надавала матеріали про Сирію.

 

«Детектор медіа»

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4509
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду