Дарка Чепак запропонувала звернутись до Комісії з журналістської етики щодо УНІАН

19 Лютого 2013
5569
19 Лютого 2013
11:02

Дарка Чепак запропонувала звернутись до Комісії з журналістської етики щодо УНІАН

5569
Міжвідомча робоча група ще раз обговорила ситуацію в агенції, чорні стрічки в Кабміні та інші порушення прав журналістів
Дарка Чепак запропонувала звернутись до Комісії з журналістської етики щодо УНІАН

Прес-секретар президента Дарка Чепак пропонує направити запит в Комісію з журналістської етики щодо дотримання журналістських стандартів інформаційним агентством УНІАН. Про це вона сказала під час засідання Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, яке відбулося в «Укрінформі» 18 лютого.

 

«Я підтримую пропозицію пана Наливайка (голови Національної спілки журналістів України Олега Наливайка - Ред.) з приводу передачі цієї справи в Комісію з журналістської етики. Я пропоную цю заяву зробити спільно як подання від Міжвідомчої робочої групи», - зазначила вона.

 

Дарка Чепак нагадала, що Міжвідомча робоча група у грудні 2012 року вже розглядала питання щодо цензури в УНІАН, однак офіційної реакції керівництва агенції не отримала.

 

На засідання 18 лютого керівники УНІАНу також не прийшли. Колектив агенції представляли редактори Любов Жаловага, Марина Сингаївська та Ольга Падірякова. Вони звернулися до журналістів і ЗМІ не бойкотувати агенцію, оскільки це призведе до її банкрутства. «УНІАН перед загрозою знищення. Чи існують важелі впливу на керівництво агенції, щоб змусити їх вийти на діалог з колективом? На наш погляд, не зважаючи ні на що, ці люди почуваються дуже захищеними. 26 грудня я йшла на засідання міжвідомчої групи з надією, а зараз повернулася сюди ще більше зневіреною», - сказала Любов Жаловага. Вона запитала у правоохоронців, чи є якась реакція на заяву колективу УНІАН про цензуру. Представник Генпрокуратури Віталій Білоус пообіцяв надати відповідь 19 лютого.

 

 

 Колектив агенції представляли Ольга Падірякова, Марина Сингаївська та Любов Жаловага

 

Колишній генеральний директор, а нині президент УНІАН, голова НСЖУ Олег Наливайко повідомив присутнім, що агенції через місяць виповнюється 20 років. За його словами, УНІАН мав бездоганну репутацію, і тепер 2-3 особи повинні відповідати за втрату цієї репутації. Як один з шляхів вирішення цієї ситуації, він бачить звернення до Комісії з журналістської етики. Він також категорично не згоден з бойкотом, який оголосили деякі видання УНІАНу.

 

Прес-секретар президента також зауважила, що глава держави неодноразово наголошував на неприпустимості будь-яких спроб тиску на ЗМІ, а також на ключовому значенні свободи слова у захисті демократичних досягнень. «Разом з тим питання відповідальності ЗМІ перед читачем - це одна з головних засад, на яких тримається авторитет мас-медіа. Дотримання головних засад свободи слова можливе лише за фаховості та відповідальності дій журналістів і, в першу чергу, це - збереження професійних журналістських стандартів з дотриманням етичних норм. Тому ми виступаємо проти будь-яких дій, які ідуть в розріз з професійною етикою журналістів. Інформація має бути чітка та вивірена, а чесність та відповідальність ЗМІ мають стояти передовсім», - підкреслила вона.

 

«Питання відповідальності ЗМІ перед читачами - одна з головних засад, на яких тримається авторитет мас-медіа. Дотримання головних засад свободи слова можливе лише за фаховості та відповідальності дій журналістів. У першу чергу - це збереження професійних журналістських стандартів з дотриманням етичних норм, - зазначила керівник Міжвідомчої робочої групи Дарка Чепак. - Ми виступаємо проти будь-яких дій, які йдуть у розріз з професійною етикою журналістів. Інформація має бути чітка та вивірена. Чесність та відповідальність ЗМІ - передусім. У цьому конфлікті між менеджментом та журналістським колективом крапку має бути поставлено з точки зору моралі та професійних стандартів».

 

Нагадаємо, що 11 лютого ВО «Батьківщина» заявила, що сайт УНІАН розмістив сфальсифіковані заяви народних депутатів Олександри Кужель і Сергія Власенка.  Недостовірними названо інформацію від імені Сергія Власенка про спроби його, на отруєння та стеження за ним осіб «у костюмах мультиплікаційних ведмедів». Також 11 лютого народний депутат Олександра Кужель заявила, що новину УНІАН Кужель: «Мене можуть посадити на 10 років» частково сфальсифіковано й додано декілька неправдивих абзаців. Новини вийшли лише на сайті, а в стрічці новин інформаційної агенції, які отримують інші медіа за передплатою, її не було.

 

 

Як повідомляла «Детектор медіа», шість редакторів сайту УНІАН зробили спільну заяву, що впевнені: сфальшовані коментарі - це джинса, і відповідальність за це мають нести гендиректор агентства і шеф-редактор. Генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий відмовився коментувати «Детектор медіа» цю заяву.

 

Також Незалежна медіа-профспілка України у зв'язку з цими подіями заявила, що призначене кілька місяців тому керівництво інформаційного агентства УНІАН, має піти у відставку.

 

Колектив УНІАН у свою чергу оприлюднив звернення до основного акціонера Ігоря Коломойського, голови Національної спілки журналістів України Олега Наливайка та керівника групи «1+1» Олександра Ткаченка, у якому також закликає з метою зберегти репутацію УНІАН відкликати призначений на початку 2012 року менеджмент. Ініціативна група планує провести 19 лютого збори трудового колективу агенції.

 

У засіданні міжвідомчої робочої групи взяли участь представники Адміністрації Президента, Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Кабінету Міністрів, Інституту масової інформації, Міжнародної організації «Репортери без кордонів» та громадської організації «Детектор медіа».

 

Представники правоохоронних органів поінформували учасників засідання про стан розгляду справ, які перебувають на контролі міжвідомчої робочої групи. Учасники засідання розглянули також звернення, що надійшли на адресу «Відкритої розмови», заслухали доповіді комітету з оперативного реагування на інциденти за участю ЗМІ та робочої групи щодо сприятливого інвестиційного клімату, розвитку медіа та індустрії преси в Україні.

 

Учасникам презентували нову ініціативу - експертну раду з питань приведення законодавства у сфері медіа до європейських стандартів. Також відбулося обговорення умов роботи працівників ЗМІ у Кабінеті Міністрів України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5569
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Фата Моргана
4055 дн. тому
У засіданні міжвідомчої робочої групи взяли участь представники Адміністрації Президента, Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Кабінету Міністрів, Інституту масової інформації, Міжнародної організації «Репортери без кордонів» та громадської організації «Телекритика».... Один загон беркута швидко б вирішив усі проблеми із УНІАН ;)... Злив Ткаченко зайвий ресурс, і нічого тут вже не поробиш. А весело спостерігати, як колишні журналісти перетворюются на "мочителів". Чи не сталося б такого із Гією - аби він пережив зустріч із посланцями гаранта?
Тетяна
4055 дн. тому
Колеги, виправте, плиз, помилочку (початок шостого абзацу): О.Наливайко екс-генеральний директор УНІАН. Але він - чинний президент УНІАН.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду