Виплату компенсації Пашаєву зупинено через касацію заступника Бородянського

13 Лютого 2013
7517
13 Лютого 2013
16:55

Виплату компенсації Пашаєву зупинено через касацію заступника Бородянського

7517
Стало відомо ім’я особи, через яку Пашаєв поки не отримав 300 тис. грн
Виплату компенсації Пашаєву зупинено через касацію заступника Бородянського

Касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду міста Києва, якою зупинено виплату компенсації поновленому на СТБ Осману Пашаєву, подав заступник голови правління ПрАТ «ММЦ-СТБ» Олександр Клишавчук. Про це «Детектор медіа» повідомив представник пана Пашаєва в суді Юрій Свірко.

 

Через відкриття касаційного провадження зупинено виконання рішення Апеляційного суду Києва, який 26 вересня поновив Османа Пашаєва на роботі та зобов'язав канал сплатити журналісту 284 тис. 891 грн компенсації за час вимушеного прогулу та 5 тис. грн моральної компенсації.

 

Олександр Клишавчук у коментарі «Детектор медіа», наданому прес-службою, зазначив, що подав скаргу як фізична особа. «Я, як уповноважена посадова особа, підписав наказ про звільнення Пашаєва і вважаю його законним, але суд не залучив мене до справи, хоча оскаржувалось прийняте мною рішення про звільнення. Я маю законне право на подачу касаційної скарги з метою захисту своїх законних прав, і хочу довести, що не порушував закон», - сказав він.

 

Однак Юрій Свірко переконаний, що пан Клишавчук не мав права подавати касаційну скаргу: «Є дві сторони - позивач і відповідач. Суди інколи в якості третьої сторони залучають керівника підприємства як третю особу. Але Клишавчук не був залучений як третя особа, він представляв інтереси каналу в першій інстанції  і не просив про це. Окрім цього Османа Пашаєва на роботі поновив Бородянський (голова правління СТБ. - ТК) наказом від 2 жовтня 2012 року. Тому навіть фізична особа Клишавчук не міг про це не знати до лютого 2013 року. Тобто 2 жовтня Пашаєва формально поновлено на роботі, а 15 жовтня сплив строк подання касаційної скарги. Далі 29 жовтня 2012 року Вищий спеціалізований  відмовив СТБ у відкритті касаційного провадження. На цьому справа скінчилась, і не було жодних підстав поновлювати строк Клишавчуку».

 

За його словами, на сьогодні склалась досить «абсурдна ситуація», через те, що Осман Пашаєв поновлений на роботі через судове рішення, однак виконання цього рішення призупинено новою ухвалою суду. «Османа Пашаєва формально поновлено на роботі 2 жовтня 2012 року. Удруге формально поновлено 4 лютого 2013 року, коли він вийшов на роботу. Але фактично його не поновлено через те, що його не допустили до ньюзруму. Зараз виконання цього рішення зупинено. Але як можна його зупинити після двох формальних поновлень до фактичного?», - додав Юрій Свірко.

 

Заступник голови правління ПрАТ «ММЦ-СТБ» Анатолій Максимчук у коментарі «Детектор медіа» зазначив: «Хоча касаційна інстанція призупинила дію рішення суду апеляційної інстанції, ми зазначене рішення виконуємо. Ми очікуємо на швидке одужання пана Пашаєва й повернення його до виконання обов'язків спеціального кореспондента телеканалу СТБ».

 

Нагадаємо, Осман Пашаєв позивався до ММЦ-СТБ і просив суд поновити його на роботі та виплатити 480 тис. грн компенсації моральної шкоди та 50,8 тис. грн зарплати за час вимушеного прогулу (близько чотирьох місяців).

 

Шевченківський районний і Київський апеляційний суди відмовили Осману Пашаєву в поновленні на СТБ. Юрій Свірко оскаржив рішення в касаційній інстанції. Однак Вищий спеціалізований суд України (ВССУ) відхилив касаційну скаргу, зазначивши, що вона необґрунтована. Представник позивача звернувся до Верховного суду, який скасував постанову ВССУ і направив справу на повторний розгляд до ВССУ. Після цього ВССУ прийняв рішення на користь Османа Пашаєва, однак суд не поновив його на роботі, а спрямував справу на повторний розгляд до Київського апеляційного суду.

 

26 вересня Апеляційний суд міста Києва повторно розглянув справу за позовом журналіста Османа Пашаєва до СТБ і прийняв рішення на користь позивача. Відповідно до рішення суду СТБ має виплатити Осману Пашаєву 284 тис. 891 грн компенсації за час вимушеного прогулу та 5 тис. грн моральної компенсації.

 

На початку лютого 2013 року стало відомо СТБ, що поновив Османа Пашаєва на роботі. Наказ датований 2 жовтня та підписаний керівником СТБ Володимиром Бородянським. А 4 лютого журналіст розпочав роботу на СТБ.

 

СТБ заявив, що перерахував на вказаний Державною виконавчою службою рахунок Османа Пашаєва суму, визначену рішенням суду. Однак виплата заблокована через нову ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, якою відкрито нове касаційне провадження у справі за позовом Османа Пашаєва до СТБ.

 

Окрім цього 10 грудня 2012 року Юрій Свірко подав ще один позов до Шевченківського суду Києва: «Як представник Пашаєва я вимагаю стягнути з СТБ заробітну плату з вересня 2012 року, тобто відтоді, як відбулось поновлення на роботі».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7517
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
юрысту свирку
4087 дн. тому
Стаття 237. Покладення матеріальної відповідальності на службову особу, винну в незаконному звільненні або переведенні працівника Суд покладає на службову особу, винну в незаконному звільненні або переведенні працівника на іншу роботу, обов'язок покрити шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації у зв'язку з оплатою працівникові часу вимушеного прогулу або часу виконання нижчеоплачуваної роботи. Такий обов'язок покладається, якщо звільнення чи переведення здійснено з порушенням закону або якщо власник чи уповноважений ним орган затримав виконання рішення суду про поновлення на роботі. Стаття 35. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору 2. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть бути залучені до участі в справі також за клопотанням сторін, інших осіб, які беруть участь у справі. Якщо суд при прийнятті позовної заяви, здійсненні провадження у справі до судового розгляду або під час судового розгляду справи встановить, що судове рішення може вплинути на права і обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду