Колектив Чорноморської ТРК страйкує

7 Лютого 2013
6203
7 Лютого 2013
13:17

Колектив Чорноморської ТРК страйкує

6203
Під загрозою виходу новини і ще частина програм
Колектив Чорноморської ТРК страйкує

7 лютого колектив Чорноморської телерадіокомпанії у Криму страйкує - в ефір можуть не вийти новини і можуть бути ускладнення з іншим забезпеченням ефіру. Причина страйку - борги по зарплаті. Про це «Детектор медіа» повідомила програмний директор «Чорноморки» Наталія Андронакі.

 

«Новини і частина колективу, яка приєдналася до протестувальників, оголосили страйк, про що в понеділок було повідомлено засновника і вчора письмовою заявою було повідомлено новопризначеного президента телекомпанії (Олену Титаренко. - ТК) і головного редактора (Олександру Квітко. - ТК). Сьогодні всі вийшли на роботу, щоб це не вважалося прогулом, але працювати відмовилися», - розповіла пані Андронакі.

 

Страйкують до 20 осіб. Загалом у телекомпанії працюють близько 50-60 осіб, точну кількість співробітників телекомпанії пані Андронакі назвати не змогла, оскільки нещодавно відбулася реструктуризація.

 

За словами пані Андронакі, президент телекомпанії Олена Титаренко погодилася вислухати колектив після того, як приїхала місцева преса і стало зрозуміло, що ситуацію тримають на контролі ЗМІ. «Уперше пролунало бажання з боку керівництва хоча б вислухати колектив. Президент, пояснивши, що вона не зовсім володіє ситуацією, оскільки третій день не посаді, попросила колектив припинити страйк і дати їй час розібратися в ситуації», - зазначила пані Андронакі.

 

Однак колектив відмовився припинити страйк, доки їм не виплатять заборгованість по зарплаті, яка, за словами пані Андронакі, становить чотири місяці. «Протягом тривалого часу (років двох), коли люди збиралися оголошувати страйк, з боку засновника (народного депутата Андрія Сенченка. - ТК) лунали неодноразово обіцянки вирішити питання, якщо ми припинимо страйк. На жаль, ці обіцянки засновником не виконувалися. Тож колектив сказав президенту, що ми не можемо припинити цю акцію, тому що точка кипіння дійшла до межі. Людям буквально нічого їсти, немає за що їздити на роботу і нічим годувати своїх дітей. Якщо сьогодні не буде знайдено грошей, які нам заборгували, значить ми продовжимо страйк завтра. Якщо завтра їх не буде знайдено, значить новини і частина ефіру не виходитимуть у понеділок, вівторок і так далі», - заявила програмний директор «Чорноморки».

 

Засновник Чорноморської ТРК, народний депутат («Батьківщина») Андрій Сенченко стверджує, що зарплату затримано не за чотири, а за два місяці. Однак сьогодні заборгованість точно не буде виплачено, тому що немає такої можливості. «Люди знають, що до 15 лютого буде аванс - це було оголошено на загальних зборах»,- додав він.

 

Пан Сенченко стверджує, що конфлікт підбурює одна людина - ведучий Володимир Андронакі: «Є мотор конфлікту - Володимир Андронакі - людина, яку в грудні спіймали на крадіжці (з використанням обладнання в робочий час неодноразово робив "халтуру"). Я йому сказав, що він не має морального права працювати. А він вирішив повоювати з компанією, користуючись тим, що нам тяжко, ми опозиційний канал і маємо труднощі з рекламодавцями. Я знаю, що активність пана Андронакі фінансують наші політичні опоненти, які давно борються з "Чорноморкою". У них одна мета - її закрити».

 

За словами пана Сенченка, зараз із кожним співробітником відбуваються персональні переговори. «Предмету спору немає, ніхто не каже, що людям заборгували - заборгували. Але підприємство заробляє стільки, скільки заробляє. На зборах оголосили, що в лютому зарплата й аванс будуть. Поки що затримка певний час збережеться. Якщо хтось не хоче працювати - нехай пише заяву і йде. Легко в "Чорноморці" не буде - ні сьогодні, ні завтра, ні післязавтра, тому що є жорсткий тиск влади», - каже засновник телекомпанії.

 

Пан Сенченко також заявляє, що порушники трудової дисципліни шукатимуть інше місце роботи. На запитання «Детектор медіа», чи означає це, що всіх страйкарів буде звільнено, засновник «Чорноморки» додав: «Будь-який працівник має право на страйк, але треба відкрити закон і почитати, що для цього має бути попереджено менеджмент, має бути якийсь строк для вирішення проблем. Той строк, який я назвав колективу, не перевищує передбаченого законом. А все інше називається порушенням трудової дисципліни. Ми розуміємо, що є заблудші, і все робиться для того, щоб пояснити людям, що так не діють. А той, кого заклинило - значить заклинило. Стосовно пана Андронакі - він однозначно там працювати не буде».

 

Голова Комітету з моніторингу свободи преси в Криму Володимир Притула вважає, що соціальний конфлікт у Чорноморській ТРК має політичний бекграунд і є наслідком дій влади щодо знищення економічної бази опозиційних політиків у Криму.

 

«Фінансова криза в телекомпанії розпочалася одразу після зміни влади, - розповідає кримський медіаексперт. - Власниками "Чорноморки" є народні депутати від "Батьківщини". Одразу після президентських виборів у них почалися проблеми. Було порушено кримінальні справи проти керівника телекомпанії, яка змушена була піти, у них забрали частину частот. Але найголовніше - після виборів влада і правоохоронні органи з політичних мотивів фактично знищили кримський бізнес власників телекомпанії. Телекомпанія була дотаційною, це був не економічний, а політичний проект для власників, і після знищення економічної бази власників почалися фінансові проблеми в телекомпанії. Наскільки я знаю, представники влади неодноразово пропонували власникам продати телекомпанію, але вони відмовлялися - Андрій Сенченко публічно заявляв, що він ніколи не продасть телекомпанію».

 

На думку пана Притули, в рішенні трудового колективу політики немає, хоча він не виключає, що соціальний конфлікт підбурювався ззовні. «Там працюють люди різних політичних поглядів. Вони реалізовували редакційну політику, яку визначали власники телекомпанії. Але там дійсно тривалий час затримували і не виплачували зарплату, провідні журналісти пішли, набиралися на роботу студенти, аматори. Фактично з 2010 року телекомпанію знищувала влада. А менеджмент і власники винні в тому, що не змогли цьому протистояти і виробити стратегію», - зазначив пан Притула.

 

Учора, 6 лютого, колектив Чорноморської ТРК у відкритому листі до народних депутатів заявив, що оголосить страйк, якщо до 7 лютого не отримає зарплату за кілька місяців попередньої роботи. Перед тим, 4 лютого, у компанії змінився менеджмент і відбулася реструктуризація. Президентом телекомпанії стала Олена Титаренко, старша донька співзасновниці телекомпанії, народного депутата Людмили Денисової (її молодша донька Олександра Квітко є головним редактором телекомпанії). А до структури «Чорноморки» увійшли редакція газети «События» із сайтом і рекламне агентство «Гуру Медіа Груп» у якості комерційного відділу Чорноморської ТРК

 

Нагадаємо, що фінансові проблеми і заборгованість по зарплаті існують у Чорноморській ТРК протягом останніх двох років. 20 березня 2012 року вперше за 17 років існування «Чорноморки» внаслідок страйку співробітників в ефір не вийшов випуск новин. Унаслідок переговорів було досягнуто компромісу - співробітникам телекомпанії виплатили 70% зарплати за лютий, після чого вони вийшли на роботу. Але проблеми продовжилися. Влітку в телекомпанії відбулися масові скорочення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6203
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду