Томенко обурений позовами посадовців до журналістів з вимогами матеріального відшкодування

1 Лютого 2013
5085
1 Лютого 2013
16:53

Томенко обурений позовами посадовців до журналістів з вимогами матеріального відшкодування

5085
Томенко обурений позовами посадовців до журналістів з вимогами матеріального відшкодування

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко заявив, що звернення посадових осіб із судовими позовами до журналістів і вимогами відшкодування моральної шкоди стає нормою в Україні. Про це повідомила прес-служба нардепа.

 

Микола Томенко поінформував, що до Комітету надійшло звернення  від редактора інтернет-видання «Херсонська правда» з приводу порушення його процесуальних прав. Начальник  райвідділу Херсонського міського управління МВС України подав судовий позов проти редактора інтернет-видання та вимагає стягнення моральної шкоди у сумі 100 тис. гривень.

 

Як повідомив журналіст голові Комітету, в оприлюдненій у виданні інформації, де йшлося про вбивство злочинця, застреленого правоохоронцями під час затримання, не було названо нікого з «силовиків». Крім того, «Херсонська правда»  одразу ж оприлюднила офіційне повідомлення міської прокуратури із спростуванням факту такого інциденту. Не зважаючи на це, зазначає пан Томенко, на журналіста подали до суду і вчасно не поінформували про початок судових засідань.

 

Микола Томенко вважає, що у даному випадку порушуються норми закону «Про інформацію», які прямо вказують, що посадові особи не мають права вимагати відшкодування моральної шкоди. Голова Комітету переконаний, що найчастіше вдаються до таких порушень посадовці МВС та інших правоохоронних органів.

 

«Це правове невігластво, яке демонструють керівники структурних підрозділів МВС, позиваючись до журналістів з вимогами відшкодування моральної шкоди всупереч положенням частини 2 статті 31 Закону України «Про інформацію», де чітко сказано, що посадові особи у справах про захист честі, гідності та ділової репутації вправі вимагати в судовому порядку лише спростування недостовірної інформації про себе і не мають права вимагати відшкодування моральної шкоди. Таке право надається лише фізичним особам», - зазначив Микола Томенко.

 

На його думку, звернення посадових осіб із судовими позовами до журналістів стає нормою в Україні: «Раніше це були тенденції «кучмівського» режиму, тепер - режиму Януковича».

 

Микола Томенко також поінформував, що Комітет з питань свободи слова та інформації ВР звернувся до міністра внутрішніх справ України та до голови районного суду м. Херсона з проханням звернути увагу на даний інцидент та розібратися у ситуації, що склалася.

 

Окрім того, за словами Миколи Томенка, Комітет буде уважно відслідковувати цей судовий процес, оскільки практика такого «діалогу» правоохоронних органів та журналістів в Україні сьогодні стає загрозливою тенденцією.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», начальник Дніпровського райвідділу міліції Херсона Володимир Мартиненко подав позов про захист ділової репутації та стягнення моральної шкоди на керівника інтернет-проекту «Херсонська правда» Тараса Бузака. Про це повідомив сам пан Бузак у своєму блозі на «Херсонській правді». Приводом для позову стала інформація, оприлюднена в новині «Вчера на углу улиц Перекопская и Черноморская стреляли».

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5085
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду