У Великобританії молодь дедалі більше читає новини з планшетів. А в Україні?

29 Січня 2013
4952
29 Січня 2013
09:29

У Великобританії молодь дедалі більше читає новини з планшетів. А в Україні?

4952
У Великобританії молодь дедалі більше читає новини з планшетів. А в Україні?

Олексій Погорєлов: Наразі немає сталої моделі, яким чином представити своє видання у планшетній версії так, щоб одразу досягти успіху

 

Найкомпактніша форма комп'ютера - планшет набуває у світі все більшої популярності. Згідно проведеного опитування, з 2055-ти британців-власників планшетів віком від 18 до 24 років близько 56% використовують їх для читання новин, - повідомляє російське інтернет-видання media-media.ru з посиланням на The Guardian. Прикметно, що, у віці від 25 до 34 таких людей ще більше - 60%!

 

Цифри й далі вражають: загальна кількість людей, що мають планшетні комп'ютери у Великобританії, становить 12 млн осіб.

 

І у Великобританії, і в усьому світі кількість користувачів значно зросла під час новорічних свят.

 

Інтернет пістрявіє заголовками на кшталт: «Планшети визнано найкращим новорічним подарунком». Наприкінці минулого року вони на 2% обігнали за популярністю смартфони: 51% активацій мобільних пристроїв в день католицького Різдва припав на iPad, Kindle, Surface та інші моделі, тоді як на смартфони - 49%, - повідомляють журналісти сайту «Факти. ICTV» з посиланням на аналітичну компанію Flurry.

 

Що ж маємо в Україні? Минулого року інтерес українців до планшетів спершу зрівнявся, а згодом і перегнав запити щодо ноутбуків. За даними «Яндекс.Маркету», які надає портал Finance.ua, в січні 2011 року планшетами цікавилися менше 2% українських користувачів, у той час як інформацію про ноутбуки шукали 9% українців. У липня інтерес зрівнявся і тепер тільки зростає.

 

До поштової скриньки діда Мороза у м.Буча Київської області протягом свят надійшло дуже багато листів від дітлахів із проханням отримати в подарунок планшет чи айфон, - стверджує газета «Сегодня».

 

Однак, найбільш зацікавленими у нових гаджетах є якраз-таки найактивніші і найчисленніші інтернет-користувачі - українці від 15 до 29 років. Як бачимо, це приблизно та ж вікова категорія, яка у Великобританії дізнається новини за допомогою планшетів.

 

Ще менше, ніж півроку тому, третина українців не мала персонального комп'ютера (згідно з дослідженням компанії Ericsson ConsumerLab), але вже тоді більше 4% українських родин було власниками «повного набору» гаджетів - стаціонарного комп'ютера, смартфона, планшета та ноутбука, повідомляє портал «Укрбізнес» з посиланням на експерта «Лабораторії Касперського».

 

З наведеної статистики складається враження, що незабаром молоді українці наздоженуть європейських колег у захопленні планшетами, а отже, традиційні ЗМІ або швидко переорієнтуються на нові вимоги ринку, створивши спеціальні версії для мобільних пристроїв, або втратять значну частину аудиторії.

 

«80% новин я читаю з планшета. Це зручно, швидко, можна одразу шукати інформацію в різних джерелах, не копирсатися в купі паперу. Очевидно, що без того ж паперу не обходиться, я читаю й деякі журнали. В Європі контент друкованих джерел та їхніх інтернет-версій різний. Більшість видань має дві окремі редакції. В Україні ж поки радикальної різниці немає, тож чому б не читати з екрану?», - розповідає Дарія ЛИТВИНОВА, 20-річна студентка з Києва.

 

Натомість Олексій Погорєлов, генеральний директор Української асоціації видавців періодичної преси, не вбачає у планшетах небезпеку для видавничого бізнесу: «Схожа статистика ніяк не є загрозою для нас. Я вважаю, до того, що відбувається, варто ставитися як до розвитку. Як колись виникло кіно, телебачення, мобільний зв'язок, так тепер планшети надали можливість швидко і зручно отримувати інформацію. Працювати в нових умовах не просто, у журналістів та видавців тепер вдвічі, якщо не втричі більше роботи, ніж кілька років тому. Адже немає сталої моделі: яким чином треба представити своє видання у планшетній версії так, щоб одразу досягти успіху. Треба пробувати, більше працювати і шукати власну нішу. У кожного медіа є своя унікальна аудиторія, її потрібно знати настільки добре, щоб можна було спрогнозувати: які з моїх читачів куплять планшетну версію, і чим вони відрізняються від тих людей, які придбають в кіоску газету? Це в принципі різні аудиторії, різні потреби. Хоча можливий інших підхід: якою має бути планшетна версія газети і якою - друкована, щоб людині було цікаво придбати обидві».

 

Катерина Толокольнікова, «День»

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Катерина Толокольнікова, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4952
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду