Прокуратура розбереться, чи перешкоджали роботі тернопільського журналіста

29 Січня 2013
6719
29 Січня 2013
11:06

Прокуратура розбереться, чи перешкоджали роботі тернопільського журналіста

6719
Прокуратура розбереться, чи перешкоджали роботі тернопільського журналіста

24 січня Тернопільський міськрайонний суд постановив задовольнити скаргу журналіста і громадського діяча Тараса Дяченка (на фото) на відмову в порушенні кримінальної справи за ознаками злочину, передбаченого ст. 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання професійної діяльності). Про це повідомляє Інститут розвитку регіональної преси, чий юрист Дмитро Вагін надає юридичну допомогу журналістові.

 

Нагадаємо, у вересні 2012 року Тараса Дяченка депутати сільради села Буцнів Тернопільської області силоміць виштовхали журналіста із засідання сесії сільради, коли він відмовився залишити її самостійно. Матеріал із сесії, на якій розглядали земельні питання, позаштатний журналіст Тарас Дяченко планував опублікувати в місцевій газеті «Інформаційний простір», а відео - на каналі YouTube. Журналіст також є членом обласної громадської організації «Правда».

 

«Після того, як голова сільської ради зачитала порядок денний, вона запропонувала депутатам проголосувати за проведення сесії закритого типу, - розповідає голова Тернопільської обласної громадської організації «Правда» Віталій Крутиголова. - Усіх, крім депутатів та запрошених, попросили покинути зал. Тарас заперечив, що земельні питання не можуть розглядатись на закритій сесії, але депутати силоміць виштовхали його з зали, порвали штани, куртку, поламали відеореєстратор і побили. А за зачиненими дверима роздали близько 13 гектарів землі».

 

Журналіст викликав міліцію і звернувся до прокуратури Тернопільського району із заявою. Прокуратура у порушенні кримінальної справи відмовила. Відтак, журналіст оскаржив відмову в суді.

 

24 січня Тернопільський міськрайонний суд задовольнити скаргу журналіста на постанову про відмову в порушенні кримінальної справи відносно Буцнівського сільського голови, депутатів органу місцевого самоврядування та інших осіб, які були присутні на засіданні сесії сільської ради за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналіста за ознаками злочину, передбаченого ст. 171 КК України, як незаконну. Суд постановив направити матеріали справи за вказаною заявою в прокуратуру Тернопільського району для проведення додаткової перевірки.

 

«Тепер у відповідності до норм чинного Кримінального процесуального кодексу України прокуратура зобов'язана внести відповідні відомості за заявою Тараса Дяченка до Єдиного реєстру досудових розслідувань і почати розслідування, здійснивши його у строки, визначені законодавством», - каже адвокат Дмитро Вагін.

 

Факти перешкоджання професійній діяльності журналіста мають бути встановлені не пізніше, як за два місяці.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6719
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду