США критикують Росію за ухвалення «закону про пропаганду гомосексуалізму»

26 Січня 2013
4807
26 Січня 2013
13:12

США критикують Росію за ухвалення «закону про пропаганду гомосексуалізму»

4807
США критикують Росію за ухвалення «закону про пропаганду гомосексуалізму»

 

Вашингтон заявляє, що стурбований ухваленням у Росії у першому читанні закону, який запроваджує штрафи за так звану пропаганду гомосексуалізму серед неповнолітніх. Про це повідомляє «Радіо Свобода»

 

Речниця Білого дому Вікторія Нуланд наголосила, що закон обмежуватиме права і свободи «як представників сексуальних меншин, так і всіх росіян». Вона закликала Росію дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань із захисту прав людини та уникати дискримінації.

 

Держдума Росії ухвалила цей закон у першому читанні у п’ятницю 25 січня. Законопроект має на меті заборонити дії, які можуть бути сприйняті за пропаганду гомосексуалізму серед неповнолітніх: наприклад, гей-паради, які можуть побачити неповнолітні, чи публічне поширення інформації про життя гомосексуальної спільноти. Пропоновані штрафи за порушення можуть сягати для окремих осіб 5 тисяч рублів (майже 1350 гривень), а для організацій – 500 тисяч рублів (майже 135 тисяч гривень). Для набуття чинності законопроект має пройти три читання в Державній думі, бути схваленим у верхній палаті Федеральних зборів Росії, Раді федерації, і отримати підпис президента Володимира Путіна.

  

Як повідомляла «Детектор медіа», в Україні законопроект №8711 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір)», який забороняє пропаганду гомосексуалізму, Верховна Рада прийняла за основу 2 жовтня 2012 року. Проект має на меті внесення правок до таких законів як «Про друковані засоби масової інформації», «Про телебачення і радіомовлення», «Про видавничу справу» та ін. Також законопроект передбачає запровадження кримінальної відповідальності за пропаганду гомосексуалізму (внесення правок до ст.300 Кримінального кодексу).

 

Ухвалення цього законопроекту викликало різку критику у світі. Рішуче засудили ухваалення законопроекту представники Європейського Союзу. Прес-секретар європейського комісара з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле Пітер Стано назвав це рішення Верховної Ради таким, що суперечить міжнародним зобов'язанням України та цінностям Європейського Союзу. За його словами, цей документ поставить під додаткове навантаження принципи недискримінації та ситуацію зі свободою вираження, свободи ЗМІ, свободою асоціацій і свободу мирних зборів.

 

Комісар з прав людини Ради Європи Нільс Мужнієкс закликав український парламент відкликати проект закону щодо заборони пропаганди гомосексуалізму

 

ООН висловила стурбованість прийняттям Верховною Радою в першому читанні законопроекту щодо заборони пропаганди гомосексуалізму. «Закон, який вводить зміни і доповнення до чотирьох існуючих законів, а також до Кримінального кодексу, є явно дискримінаційним і суперечить взятим на себе Україною міжнародним зобов`язанням щодо забезпечення свободи слова та інформації», - зазначив верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллай.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4807
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду