Нацрада затвердила звіт за 2012 рік і завтра подасть його Президенту та ВР

23 Січня 2013
5322
23 Січня 2013
15:31

Нацрада затвердила звіт за 2012 рік і завтра подасть його Президенту та ВР

5322
Нацрада затвердила звіт за 2012 рік і завтра подасть його  Президенту та ВР

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення затвердила свій звіт за 2012 рік. Таке рішення регулятор прийняв на засіданні 23 січня.

 

За словами голови Нацради Володимира Манжосова,  завтра, 24 січня, звіт буде поданий Президентові України, Верховній Раді та оприлюднений на офіційному сайті.

 

 Звіт Нацради складається з 64 сторінок.

 

Підсумовуючи діяльність регулятора за 2012 рік, пан Манжосов зазначив, що Нацрада виконувала три свої основні функції - розвитку та захистку, регулювання та контролю.

 

При цьому, на думку члена  Нацради Миколи Фартушного, основною з них була перша. «Тенденцією 2012 року був розвиток нових медіа. Саме тому, Нацрада більшу увагу  приділяла функції розвитку. Тут мова йде і про наземне цифрове мовлення і  про IPTV,  і про наші наполегливі контакт з індустрією та міжнародними організаціями щодо вивчення проблем регулювання нових медіа, це і зміщення акцентів у розвитку дитячих медіа тощо», - сказав він.

 

Як наголосила заступник голови Лариса Мудрак, минулого року у діяльності регулятора пріоритетом номер один була розбудова цифрового мовлення. Зокрема був проведений конкурс на вільні канали у мультиплексі МХ-5.

 

Також  Нацрада, за її словами, упродовж року видала 295 нових ліцензій та переоформила 992 чинні ліцензії телеорганізацій та провайдерів програмної послуги. При цьому було анульовано 106 ліцензій, з них 102 - за власним бажанням телеорганізацій.

 

З поміж іншого було проведено 389 перевірок компаній, з них 301 планова та 88 позапланових. Лариса Мудрак також відзначила те, що Національна рада здійснювала нагляд за дотриманням порядку мовлення під час виборчої компанії, за результатами якого було виявлені 44 ліцензіати, в діяльності яких зафіксовані ознаки порушень.

 

Лариса Мудрак звернула увагу і на співпрацю регулятора з громадськими організаціями та правоохоронними органами щодо боротьби з піратством, підготовку  проекту нової редакції Закону України «Про телебачення та радіомовлення» та розвиток дитячого мовлення. Також члени Нацради у звіті відзначили проведення національної премії «Телетріумф» та фестивалю «Кришталеві джерела».

 

Перший заступник голови Оксана Головатенко ще одним досягненням минулого року вважає початок ліцензування IPTV та ухвалення правил формування програмної послуги.

 

Своїми стратегічними завданнями у 2013 році регулятор бачить: розбудову національного цифрового наземного телемовлення, вироблення підходів до регулювання нових медіа,  розвиток дитячого мовлення тощо.

 

Нагадаємо, голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко висловив припущення, що Верховна Рада може висловити недовіру діяльності Нацради за результатами розгляду її звіту за 2012 рік.

 

У відповідь на прохання «Детектор медіа» прокоментувати згадану заяву, Володимир Манжосов зазначив: «Це є заява політика, голови профільного комітету, який має свою думку. Я буду сподіватись, що більшість депутатів у ВР мають іншу думку.  І мабуть я не помилюсь, якщо скажу, що за результатами розгляду звіту парламент може лише затвердити його чи ні». Лариса Мудрак зазначила, що для  Нацради важливо щоб її діяльність була сприйнята індустрією і суспільством.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5322
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду