Журналістка «Аргументів тижня – Крим» не порушувала законодавство - юрист НМПУ

21 Січня 2013
7560
21 Січня 2013
17:18

Журналістка «Аргументів тижня – Крим» не порушувала законодавство - юрист НМПУ

7560
Журналістка «Аргументів тижня – Крим» не порушувала законодавство - юрист НМПУ

Медіа-юрист НМПУ Ігор Ворон стверджує, що текст кримської журналістки Анни Андрієвської «Общежитие как пристанище для крымских VIPов. История Павла Бурлакова», опублікований у виданні «Аргументи тижня - Крим» 1 листопада  2012 року, не містить будь-яких порушень інформаційного законодавства. Про це повідомляє сайт Незалежної медіа-профспілки (НМПУ), на якому також надрукований юридичний коментар з цього приводу з аргументацією спеціаліста.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», публікація стала підставою для кримінального провадження, відкритого за заявою першого віце-прем'єра Криму Павла Бурлакова щодо розповсюдження виданням «Аргументи тижня - Крим» конфіденційної інформації про його особу.

 

Медіа-юрист НМПУ Ігор Ворон зазначає, що право журналіста на інформацію у даному випадку засноване на фундаментальних правових нормах - статті 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та статті 34 Конституції України. Тож Анна Андрієвська, збираючи, використовуючи та поширюючи інформацію у своїй статті, діяла в рамках закону.

 

Судова практика Європейського Суду з прав людини містить відповідь, яким чином юридично вирішити проблему зіткнення двох прав: право фізичної особи (Павла Бурлакова) на захист своїх персональних даних та право журналістки Анни Андрієвської на вільне використання інформації для досягнення своїх завдань та інтересів з метою належного повного та всебічного інформування громадськості. Юрист нагадує, що і Конвенція, і рішення Євросуду є невід'ємною частиною національного законодавства України.

 

«Євросуд завжди займає таку позицію, що політик повинен бути більш відкритий для суспільства, так як він сам, коли "йде в політику", добровільно погоджується на прояв більш пильної уваги до його особистості, способу життя і його діям в будь-яких їх проявах», - зазначає Ігор Ворон.

 

На думку юриста НМПУ, оцінку правомірності дій журналістки треба давати з огляду на кінцеву мету публікації у виданні «Аргументы недели - Крым» - привернути увагу громадськості до важливої ​​суспільно-політичної теми дотримання законодавства з боку політика вищого рангу, зобов'язаного в силу свого суспільного становища і політичної ваги демонструвати неухильне дотримання букви і духу закону.

 

«Оцінюючи статтю в цілому, слід зробити однозначний і об'єктивний висновок про те, що метою журналіста в даній статті було не розкриття персональних дій приватної особи Павла Бурлакова, а залучення уваги до деяких дій політика Павла Бурлакова, що займає одну з найвищих посад в автономії, які пов'язані з рішенням цією посадовою особою своїх житлових проблем і які не в повній мірі укладаються в усталену практику забезпечення житлом та реєстрацією місця проживання чиновників в АРК. А цей висновок, з урахуванням судової практики, вказує на правомірне використання журналістом своїх прав, спрямованих на максимально повне і неупереджене інформування громадськості про що мають місце проблеми в житті місцевої громади», - вказує Ігор Ворон.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», перший віце-прем'єр-міністр Криму Павло Бурлаков подав у листопаді минулого року скаргу до прокуратури за фактом розголошення його особистих даних.  Підставою для скарги чиновника стала опублікована виданням «Аргументи тижня - Крим» стаття «Общежитие как пристанище для крымских VIPов. История Павла Бурлакова», у якій йшлося про прописку чиновника.

 

За заявою Павла Бурлакова розпочато кримінальне провадження за ст.182 ККУ, головного редактора видання Заіра Акадирова і журналістку Анну Андрієвську повістками було викликано на допит у міліції. Пізніше перший віце-прем'єр заявив, що хоче отримати вибачення від журналістів. Редакція вважає відкриття кримінального провадження здійсненням тиску на видання.

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7560
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду