Комітет свободи слова проти закриття газетних кіосків у Кривому Розі

11 Січня 2013
6731
11 Січня 2013
16:45

Комітет свободи слова проти закриття газетних кіосків у Кривому Розі

6731
І контролюватиме питання з газетами «Фортеця» і «Експрес»
Комітет свободи слова проти закриття газетних кіосків у Кривому Розі

Парламент зобов'язаний не допустити перешкоджання діяльності засобів масової інформації та порушення прав журналістів. Про це заявив голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко на черговому засіданні Комітету, що відбулося 10 січня 2013 року.

 

Члени Комітету під час засідання розглянули питання щодо ситуації з газетами «Фортеця» та «Експрес», а також з розповсюдженням преси у Кривому Розі.

 

Микола Томенко поінформував, що Комітет вислухав головного редактора львівської газети «Експрес» Ігоря Починка, директора ТОВ «Фортеця» Ольгу Жмудовську (м.Кам'янець-Подільський), голову правління Видавничого дому «Картель» Валентину Білоусюк (м.Київ), директора ТОВ «Преса-М» Олега Макаренка (м.Кривий Ріг) та ухвалив відповідні рішення.

 

«Стосовно ситуації з газетою «Фортеця», проти якої подано безпрецедентний судовий позов на загальну суму 12 мільйонів гривень з вимогою арештувати її рахунки, Комітет вирішив звернутися до суду з проханням взяти до уваги необхідність нормального функціонування газети та не допустити арешту її рахунків», - зазначив Томенко.

 

Щодо виявлення підслуховуючого пристрою в особистому помешканні журналіста газети «Експрес», то Комітет доручив голові підкомітету з питань телебачення і радіомовлення  Миколі Княжицькому взяти під особистий контроль це питання. Про це йдеться на сайті Комітету.

 

Щодо закриття мережі газетних кіосків у Кривому Розі члени Комітету вирішили направити звернення Криворізькому міському голові Дніпропетровської області з пропозицією призупинити знесення кіосків преси, які належать у Кривому Розі ТОВ «Преса-М», що входить до складу видавничого дому «Картель», відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про запровадження мораторію на виселення редакцій друкованих засобів масової інформації, закладів культури, у тому числі бібліотек, видавництв, книгарень, підприємств з розповсюдження книг та преси» № 901-VI від 16.01.2009 року. Згідно з цією постановою встановлено обов'язковий для виконання органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування прямий припис - «тимчасово, до схвалення відповідного закону, припинити прийняття рішень та призупинити виконання раніше прийнятих рішень про виселення редакцій друкованих засобів масової інформації, закладів культури, у тому числі бібліотек, видавництв, книгарень, підприємств з розповсюдження книг та преси із займаних ними на законних підставах приміщень державної та комунальної власності, а також про знесення існуючих кіосків з продажу друкованих засобів масової інформації».

 

«У разі потреби на черговому засіданні Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації дане питання буде розглянуто за участі всіх зацікавлених сторін», - йдеться у повідомленні.

 

Крім того, члени Комітету розглянули питання щодо виключення телеканалу «Рада» з соціального пакету в деяких регіонах України. Народні депутати відзначили, що на сьогодні не відомо про факти системних виключень телеканалу «Рада» з соціального пакету, а випадок в окремому районі Дніпропетровської області не дає підстав робити такі висновки. Однак з огляду на те, що системна робота «Ради» сприяє донесенню до громадян країни оперативної об'єктивної інформації про роботу парламенту, Комітет триматиме це питання на контролі.

 

Також народними депутатами було затверджено план роботи Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації на лютий - липень 2013 року.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6731
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду