Робоча група «Відкритої розмови» розробить рекомендації для вирішення конфлікту в УНІАН

27 Грудня 2012
4859
27 Грудня 2012
13:54

Робоча група «Відкритої розмови» розробить рекомендації для вирішення конфлікту в УНІАН

4859
Робоча група «Відкритої розмови» розробить рекомендації для вирішення конфлікту в УНІАН

Міжвідомча робоча група з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів розробляє рекомендації для вирішення  конфлікту в інформаційному агентстві УНІАН і подібних випадків, а також  налагодження ефективної роботи редакційних рад. Про це йдеться у повідомленні робочої групи.

 

Під час засідання Міжвідомчої робочої групи представники  інформагентства УНІАН звернулися до учасників з проханням взяти на контроль справу щодо фактів цензури в агентстві та сприяти в розслідуванні цієї ситуації.

 

Редактори УНІАН повідомили, що приводом для оприлюднення фактів цензури, до якої вдавалося керівництво ресурсу протягом тривалого  періоду, стала колективна незгода з рішенням керівництва зняти з сайту новини про пікет під Адміністрацією Президента України на захист Біличанського лісу.

 

У відповідь прес-секретар президента та керівник міжвідомчої групи Дарія Чепак наголосила на тому, що «втручання в редакційну роботу та цензура в будь-яких засобах масової інформації є неприпустимими». Редактори УНІАН також навели інші факти перешкоджання їхній роботі з боку керівництва агентства та передали їх до правоохоронних органів.

 

Начальник Головного управління захисту прав і свобод громадян, протидії корупції та злочинності у сфері транспорту Генеральної прокуратури України  Ірина Зарубинська запевнила у тому, що  за результатами розгляду цих матеріалів буде надана письмова відповідь. На наступному засіданні Міжвідомчої робочої групи представник ГПУ окремо доповість по цій справі.

 

Як вже повідомляла «Детектор медіа», 21 листопада  адміністрація інформаційної агенції УНІАН вирішила провести внутрішнє службове розслідування за фактом перевищення керівником департаменту інтернет-проектів, головним редактором сайту УНІАН Миколою Кондратенком службових повноважень у частині погроз накладання стягнень, не передбачених трудовим законодавством України. Замість пана Кондратенка виконувачем обов'язків головного редактора сайту УНІАН призначено Мар'яну Олійник.

 

Нагадаємо, 26 жовтня п'ятеро редакторів сайту УНІАН заявили про цензуру з боку генерального директора Вадима Осадчого. Приводом до цього стало те, що гендиректор на підставі службової записки керівника інтернет-проектів Миколи Кондратенка оштрафував двох редакторів сайту на 200 гривень кожного за оприлюнення на сайті новини під заголовком «На Банковій - пікет: Януковичу принесли черевик з ялинкою». Штрафам, за словами співробітників, передувало розпорядження зняти новину з сайту.

 

Генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий, коментуючи ситуацію, сказав, що «деякі співробітники компанії сприйняли спробу зробити інформаційні продукти УНІАН нейтральними і позаконтекстними як цензуру або практику утисків свободи слова, не усвідомлюючи різницю між об'єктивністю і суб'єктивністю».

 

27 жовтня із заявою на захист редакторів сайту УНІАН виступила Незалежна медіа-профспілка, 29 жовтня - журналістський рух «Стоп цензурі!».

 

31 жовтня шестеро редакторів сайту УНІАН оприлюднили відкритий лист до Вадима Осадчого, у якому навели факти цензури з боку керівництва, зокрема Миколи Кондратенка.

 

 23 листопада шестеро редакторів УНІАН заявили про те, що кадрові зміни у агентстві та заява адміністрації про внутрішнє службове розслідування є  спробою формально зам'яти конфлікт, допоки вщухне публічна увага. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4859
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду