«Укрінформ» заявляє, що дотримувався професійних стандартів у цитуванні німецької газети-фантому

26 Грудня 2012
4845
26 Грудня 2012
17:41

«Укрінформ» заявляє, що дотримувався професійних стандартів у цитуванні німецької газети-фантому

4845
«Укрінформ» заявляє, що дотримувався професійних стандартів у цитуванні німецької газети-фантому

Державне інформаційне агентство «Укрінформ» за підсумками проведеного внутрішнього розслідування інформує, що його журналісти і редактори діяли «у межах як професійних так і етичних стандартів», посилаючись на німецьке видання BerlinerTageszeitung та цитуючи його. Про це йдеться у повідомленні генерального директора «Укрінформу» Олександра Децика.

 

Зокрема встановлено, що видання BerlinerTageszeitung  зареєстроване у німецькій доменній зоні «.de», а, отже, за висновком «Укрінформу», де-факто існує офіційно, має вихідні дані і сайт, де регулярно оновлюється інформація різноманітної тематики.

 

Водночас, як зазначено за результатами розслідування, «не можна вживати щодо нього (BerlinerTageszeitung  - "Детектор медіа") такого терміну як видання в класичному розумінні цього слова тільки з огляду на наявність сайту. Також не може використовувати у даному випадку узагальнення на кшталт "німецькі ЗМІ повідомляють"». Відповідні рекомендації надані моніторинговим службам агентства та журналістам.

 

Також гендиректор «Укрінформу» звертає увагу, «що й в українському сегменті Інтернет достатньо медіа-ресурсів, зв'язатися з колективами яких під час свят (наприклад, католицького Різдва) і не тільки за телефонами, електронною поштою, або, як варіант, за допомогою соціальних мереж, неможливо. Проте вони існують, і цей факт ніхто з вітчизняних ЗМІ не заперечує».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», видання «Німецька хвиля» (DW) з'ясувало, що газети Berliner Tageszeitung,  повідомлення якої з низкою закидів на адресу Юлії Тимошенко українські  ЗМІ наразі активно цитують, де-факто не існує. Про це пише сайт видання.

 

В оригіналі статті, розміщеної за інтернет-адресою berlinertageszeitung.de,  йдеться про те, що у відомстві канцлера Німеччини начебто «задаються питанням, навіщо досі підтримували Тимошенко». DW спробувала перевірити цю інформацію. «Однак зв'язатися з Berliner Tageszeitung виявилося неможливо. У розділі вихідних даних телефони редакції відсутні, що вже є досить дивним, - пише видання. - Жодна з вказаних e-mail-адрес, однак, не функціонує, що ще більше посилило сумніви в серйозності цього веб-сайту, повідомлення якого наробило стільки галасу в Україні. Єдина адреса берлінської, як випливає з самої назви, газети, вказана чомусь в американському Далласі, а єдиний присутній на сайті телефон - у Великобританії. До того ж, цей номер веде на автовідповідач».

 

Першим повідомленні про Тимошенко з газети Berliner Tageszeitung процитувало  державне інформагентство «Укрінформ». Потім передрук продовжили й інші українські ЗМІ, у тому числі - агенція УНІАН та газета «Кримська правда».

 

DW наголошує, що українська агенція «Укрінформ» за останні півроку цитувала «газету-фантом» щонайменше 11 разів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4845
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду