На телеканалі «Інтер» створили громадську наглядову раду

14:15,
10 Грудня 2012
9595

На телеканалі «Інтер» створили громадську наглядову раду

14:15,
10 Грудня 2012
9595
На телеканалі «Інтер» створили громадську наглядову раду

10 грудня «Інтер» та Міжнародний фонд «Відрождення» підписали меморандум про створення на телеканалі громадської наглядової ради, яка буде здійснювати незалежний моніторинг  його інформаційної діяльності. Про це стало відомо на спільній прес-конференції  телеканалу і фонду «Відроження».

 

Члени громадської ради спостерігатимуть за дотриманням журналістами «Інтеру» професійних стандартів і  даватимуть публічну оцінку щодо збалансованості подання каналом політичної, економічної та соціально значущої інформації. Також рада сприятиме розвитку нових суспільно важливих форматів мовлення на телеканалі, посиленню експертно-аналітичної складової інформаційних програм та співпраці представників українського та європейського інформаційного мовлення.

 

 

«Ми будемо рекомендувати певні нові формати, робити публічні звіти про те, як відбувається висвітлення суспільно важливих тем. Моніторинг відбуватиметься за чіткими критеріями - чи немає замовчуваних тем, замовчуваних політиків, чи відділені факти від коментарів», - зазначила Вікторія Сюмар, виконавчий директор Інституту масової інформації та член новоствореної наглядової ради телеканалу «Інтер».  

  

За словами Ярослава Порохняка, голови правління ПАТ «Телеканал Інтер», одне з ключових завдань цієї ініціативи - підвищення рівня журналістських стандартів і професійності журналістів взагалі.  

 

 

«Цей проект поклав початок серйозній дискусії і визначення того, що ж таке об'єктивність і що є професійними стандартами - не на теоретичному рівні, а на рівні практичної журналістики. Журналісти, медіа-експерти та громадськість зможуть виробити спільне бачення цих понять. На цьому ми зможемо виховати нове покоління журналістів», - сказав пан Порохняк.

 

До складу наглядової ради увійшли восьмеро громадських експертів: Іван Дзюба (академік НАН України), Ігор Бураковський (директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій), Олександр Сушко (науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва), Вікторія Сюмар (виконавчий директор інституту масової інформації), Валерій Чалий (заступник генерального директора Центру Разумкова), Олександр Смоляр (політолог, голова правління Фонду ім. Стефана Баторія), Андерс Аслунд (провідний науковий співробітник інституту економіки ім. Петерсона) та Ендрю Вілсон (старший науковий співробітник Європейської ради з міжнародних відносин).

 

«Сьогодні суспільство перевантажене інформацією. Через це відбувається її спрощення і вульгаризація, про важливі речі говорять надто просто і поверхово.  Тому перше завдання громадської ради - переломити цю тенденцію. Друге - підвищувати професійний рівень журналістів, працювати над змістовими стандартами», -  розповів Ігор Бураковський, член наглядової ради.

 

Створення громадської ради на «Інтері» стало продовженням ініціативи «Відкриті новини заради чесних виборів», яку започаткував Міжнародний фонд «Відродження» під час останьої виборчої кампанії. Нагадаємо, що в рамках цього проекту саме телеканал «Інтер» продемонстрував найбільші досягнення у покращенні контенту. Так, впродовж жовтня показник балансу точок зору на каналі зріс з 17% у вересні (до підписання Меморандуму) до 18-22% у середині жовтня і 32% за третій тиждень жовтня.

 

За словами члена громадської ради Олександра Сушка, восени політичні дискусії розгорталися переважно в рамках журналістських стандартів.

 

«Порівняно з виборчим періодом 2002 чи 2004 років нам вдалося втримати непогану планку рівня політичної дискусії в медіа. Це стало можливим саме завдяки співпраці медіа та громадськості.  Приклад «Інтера» є найбільш показовим у цій історії - там вдалося досягти відчутного прогресу. Тому фонд «Відродження» ухвалив рішення продовжити співпрацю з провідним телеканалом, адже громадський інтерес до збалансованого і чесного висвітлення політичної ситуації лишається і після виборів», - сказав пан Сушко.

 

Здійснювати моніторинг новин «Інтера» та надавати рекомендації будуть також незалежні медіа-організації, які були учасниками ініціативи «Відкриті новини заради чесних виборів», - видання «Детектор медіа», Академія української преси.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
хехе
22:46 / 10.12.2012
Приличные вроде люди, а верят в сказки Хорошковского
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду