Новий сайт для заборонених статей

4 Грудня 2012
19917
4 Грудня 2012
08:55

Новий сайт для заборонених статей

19917
Новий сайт для заборонених статей

Якщо на батьківщині журналіст наражається на цензуру, в нього тепер є вихід. Важливу статтю опублікують на спеціальному сайті правозахисної організації «Репортери без кордонів» - wefightcensorship.org. Цілком анонімно.

 

У низці країн світу цензура «фільтрує» критичні журналістські матеріали. У відповідь на цю тенденцію правозахисна організація «Репортери без кордонів» запустила сайт, на якому публікуватимуться матеріали, які потенційно можуть бути заблоковані цензурою у країнах світу.

 

Людям властиво виявляти посилений інтерес до всіляких «табу». Інформація «не для преси» в інтернеті поширюється з неабиякою швидкістю. Наприклад, фото оголеної Кейт Міддлтон, майбутньої королеви Англії, через лічені години розлетілося через інтернет по всьому світу. Цей принцип «Репортери без кордонів» хочуть взяти на озброєння у роботі з журналістським контентом.

 

«Ми переконані, що має існувати онлайн-платформа для публікації статей, які не можуть потрапити у ЗМІ в країні, де вони створені»,- говорить Матіас Шпількамп з організації «Репортери без кордонів» в інтерв'ю DW. Ми розраховуємо, що до нас потраплятимуть якісні журналістські розслідування, які в авторитарних та тоталітарних державах оминають шпальти газет, теле- або радіоефір через проблеми зі свободою слова.

 

Сторінка не має на меті ставати платформою на кшталт Wikileaks, через неї не планується розповсюджувати «жовті» доробки журналістів, пояснює Шпількамп. Проект фінансується за кошти Євросоюзу, міста Парижа, а також за рахунок благодійних внесків. Окрім публікації, на сайті можна буде знайти пояснення, чому матеріал увійшов в число «заборонених» на батьківщині журналіста.

 

Описание: Репортери без кордонів публікуватимуть журналістські матеріали разом з поясненнями, чому їх заборонили на батьківщині автора

Репортери без кордонів публікуватимуть журналістські матеріали разом з поясненнями, чому їх заборонили на батьківщині автора

 

«Забороненим» авторам гарантується анонімність

 

Автором однієї із перших статей на сайті є марокканець Омар Броуксі. Видавець критично висловлювався про роль королівської родини під час останніх виборів в країні, за що уряд позбавив його акредитації. Броуксі більше не дозволено займатися журналістською діяльністю у себе вдома. Проте матеріал опозиційного автора «ожив» онлайн. Попередньо отримавши згоду Броуксі, статтю розмістила в себе редакція сайту wefightcensorship.org.

 

Співробітники правозахисної організації обіцяють, що автори залишатимуться анонімними

 

Отже, невдовзі портал має стати прихистком для журналістських робіт, які через цензуру в авторитарних країнах не можуть потрапити на очі читачам. Сюди вони надсилатимуться анонімно, так, щоб авторство не можна було відслідкувати. Хоча зі співробітникам організації «Репортери без кордонів» все ж доведеться познайомитися. Лише таким чином правозахисники зможуть переконатися, що джерело справді надійне, пояснює Шпількамп.

 

Статті можна надсилати будь-якою мовою. Якщо вони не написані англійською або французькою - їх перекладуть для сторінки. Усі публікації будуть відкриті для завантаження, заохочується і пряме копіювання матеріалу. Посилання на сайт можна розмістити у профілі в соцмережі.

 

Безпечніше, ніж блог

 

Матіас Шпількамп каже, що проект зорієнтований на публікацію ґрунтовних журналістських розслідувань

 

У мережі є багато різних платформ для поширення інформації. Серед них - соціальні мережі і блоги. Кубинка Йоні Санчес, наприклад, дозволяє собі вільно висловлюватися у своєму онлайн-щоденнику. І хоч її вже неодноразово намагалися «приборкати», Санчес зазвичай вдається перехитрити обставини. Від небезпечних наслідків активістку, серед іншого, рятує популярність.

 

Проте Шпількамп застерігає від такого роду самодіяльності. «В авторитарних державах буває небезпечно запускати власні платформи»,- пояснює він. Зазвичай легко визначити, хто за цими проектами стоїть.

 

Натомість команда wefightcensorship.org обіцяє не розголошувати персональні дані. Анонімними залишаться автори та головні герої журналістських історій. Водночас правозахисна організація гарантує достовірність кожної опублікованої роботи.

 

Юлія Манке, Наталія Соколовська, dw.de

Фото - dw.de

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юлія Манке, Наталія Соколовська, dw.de
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19917
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду