Молдова хоче подати скаргу на програму Малахова «Пусть говорят»

20 Листопада 2012
4196
20 Листопада 2012
13:50

Молдова хоче подати скаргу на програму Малахова «Пусть говорят»

4196
Рада преси Молдови не тільки хоче поскаржитись на російський «Первый канал», але й провести майстер-класи щодо висвітлення прав дітей, презумпції невинності і плагіату
Молдова хоче подати скаргу на програму Малахова «Пусть говорят»

Рада преси Молдови має намір подати транскордонну скаргу до Мережі організацій саморегулювання ЗМІ, до якої входять Азербайджан, Вірменія, Грузія, Молдова, Росія та Україна, на програму Андрія Малахова «Пусть говорят», яка транслювалася російським «Первым каналом». Про це сказав секретар Ради преси Молдови Петру Маковей під час міжнародної конференції Мережі організацій саморегулювання ЗМІ «Висвітлення в ЗМІ виборів. ЗМІ і особисте життя громадян», яка нещодавно відбулася в Києві.

 

«Ми хочемо подати скаргу на російський "Первый канал", а саме на випуск програми "Пусть говорят" про дітей з Молдови. Ця програма з нашої точки зору не враховує і порушує права дітей», - зауважив Петру. Він додав, що для того, щоб розглянути це питання, потрібно внести відповідну норму до статуту Мережі організацій саморегулювання ЗМІ.

 

За словами Петру Маковея, наразі більшість суперечливих питань щодо ЗМІ вирішуються в Раді преси Молдови, авторитет якої постійно зростає. Рада не тільки розглядає скарги, а й займається моніторингом. Петру вважає, що такі органи мають розглядати скарги на ЗМІ, незалежно від того, підписали вони кодекс журналістської етики чи ні.. «Навіть якщо ЗМІ не підписав кодекс етики, то з нашої точки зору, журналісти мають дотримуватися загальноприйнятих міжнародних норм», - зазначив секретар Ради преси.

 

Рада преси Молдови, незважаючи на те, що створювалася вона як структура, яка має розглядати скарги щодо друкованих ЗМІ,  тепер займається заявами щодо всіх ЗМІ.

 

Кількість скарг на молдавські ЗМІ цього року збільшилася, порівняно з попереднім, і сягнула 40. Здебільшого вони стосуються захисту дітей. У результаті діяльності Ради преси, за словами пана Маковея, в молдавських ЗМІ вже не побачиш обличчя дітей, які стали жертвами насилля.

 

Окремо Петру Маковей зупинився на питанні якості членів саморегулюючих органів. «Якщо в комісіях будуть засідати журналісти з хорошою репутацією, тоді рівень довіри до них з боку суспільства буде набагато вищий», - сказав він.

 

Петру розповів, як до Ради преси надійшла скарга від прикордонної служби на журналістів, які проникли на заставу, не маючи на те дозволу. Як виявилося, журналісти потрапили на заставу разом з депутатами парламенту. «Рада преси відповіла прикордонникам, що журналісти знаходилися при виконанні своїх службових обов'язків. А те що прикордонники не запобігли цьому, то це вже їхня проблема, а не преси. Після цього влада зрозуміла, що Рада преси є структурою, рівновіддаленою від усіх політичних сил і розглядає тільки питання поведінки журналістів», - зазначив Петру.

 

Також Петру Маковей запропонував колегам з Азербайджану, Вірменії, Грузії, Росії та України провести низку майстер-класів на тему висвітлення прав дітей, презумпції невинуватості і плагіат. «Всі у всіх крадуть інформацію, і ми поки що не знаємо, як з цим боротися», - сказав він.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4196
Читайте також
20.11.2012 09:14
Богдан Кутєпов
2 754
05.06.2012 15:32
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
23 950
30.06.2011 12:31
Алексей Середюк, для «Детектор медіа»
12 584
11.04.2005 15:34
Інститут демократії імені Пилипа Орлика, для "Детектор медіа"
996
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду