«Молодість»: ейфорія і депресія

22 Жовтня 2006
16350
22 Жовтня 2006
18:29

«Молодість»: ейфорія і депресія

16350
Стартує 36-й Міжнародний кінофестиваль «Молодість». У Палаці «Україна» під час відкриття форуму відбудеться прем’єра кінопроекту «Люблю Париж» (картину зіткано з 18 кіносюжетів про кохання у 18 районах Парижа, які зняли брати Коени, Том Тиквер, Гас Ван Сент та інші).
«Молодість»: ейфорія і депресія

Стартує 36-й Міжнародний кінофестиваль «Молодість». У Палаці «Україна» під час відкриття форуму відбудеться прем’єра кінопроекту «Люблю Париж» (картину зіткано з 18 кіносюжетів про кохання у 18 районах Парижа, які зняли брати Коени, Том Тиквер, Гас Ван Сент та інші).

 

Про «Молодість» також можна зняти чимало кіносюжетів. Наприклад 36. Не лише про любов елегійну, а й про пристрасті без взаємності. Головний «сюжет» — про неподілене кохання. Закадровий текст злегка актуалізовано: «Бардак у країні — хаос у зв’язку з фестивалем». Почесний президент (він же президент), напевно, тут ні при чому. Але до останнього дня ніхто не розумів, куди селити гостей, бо не оплачено корабель. І не розуміють, куди цей «корабель» допливе взагалі, якщо фест недоодержав 300 тис. гривень.

 

Не дивно, що розтанули-розчинилися в астралі рожеві й інші різнобарвні плани доставити до Києва живих і блискучих — «статусно-міжнародних» — кіноартистів. Можливо, Фанні Ардан, котра не так давно в Московському будинку музики виступила в ролі Жанни Д’Арк. Можливо, Жерара Депардьє, котрий улітку на ММКФ зруйнував усі наші держплани зняти «Тараса Бульбу» з собою в головній ролі. Можливо, навіть Шерон Стоун, котра, звісно ж, більше заклопотана «Основним інстинктом-3», ніж проблемами дірок у нашому бублику, тобто бюджеті.

 

До останнього тривали переговори з Майклом Йорком («Кабаре», «Федора»). Але, на жаль. Тепер, зважаючи на все, головними зірками «Молодості» стане шановне сімейство Бондарчуків. Федір Сергійович — творець «9 роти», висунутої на «Оскар» від Росії. І Ірина Костянтинівна Скобцева — дружина Сергія Федоровича й мати Федора Сергійовича, блискуча радянська кінозірка («Отелло», «Серьожа», «Зигзаг удачі», «Війна і мир»).

 

Сам гендиректор «Молодості» Андрій Халпахчі з якимось вагнерівським надривом у голосі повідомив також, що після 36-го дубля навряд чи буде дубль номер 37 (за його особистої участі в статусі гендиректора). Каже: втомився, набридло боротися з вітряками, не вмію займатися «відкотами». Але дітище, мовляв, не кину, а спробую залишитися консультантом. Бо «Молодість» уже давно не надбання кіносоюзу чи Мінкульту. Цей фест із 1993 року зареєстровано FIAPF як фестиваль, що відповідає міжнародним стандартам — і в Східній Європі до нього ставляться з належною увагою. Свідченням чого є й нинішня конкурсна програма, яка складається з трьох категорій (перші професіональні повнометражні ігрові картини; перші професіональні короткометражні фільми; студентські фільми).

 

У першому конкурсному блоці є фільми й маловідомі, і такі, що набули розголосу на медійних просторах. Зокрема Російська Федерація подана відразу двома відомими назвами — «Зв’язок» Авдотьї Смирнової (з Михайлом Пореченковим і Ганною Михалковою) та «Ейфорія» Івана Вирипаєва. Остання стрічка недавно відзначилася ще й на 22-му Варшавському міжнародному кінофестивалі (Гран-прі). Картину 32-річного російського драматурга й режисера визнали також найкращою в рамках престижного конкурсу «Нові фільми, нові режисери». А зовсім недавно «Ейфорія» була в основному конкурсі 63-го Венеціанського кінофестивалю, завоювавши «Малого золотого лева» — кінопремію молодіжного журі. Отож, «Молодість» дістала титулований кінопродукт.

 

Серед інших назв у конкурсі перших професіональних повнометражних фільмів також: «12:08. На схід від Бухареста» (Румунія, реж. Корнеліу Порумбою), «13» (Франція—Грузія, реж. Гела Баблуані), «Гра» (Франція, реж. Алісія Шерсон), «Друге Січня» (Великобританія, реж. Метт Вінн), «Життя інших» (Німеччина, реж. Хенкель фон Доррен), «Мавпи взимку» (Болгарія, реж. Мілена Андонова), «Пінг-понг» (Німеччина, реж. Маттіас Лютхардт), «Поет сміття» (Іран, реж. Ахмад Мохаммад), «Свіже повітря» (Угорщина, реж. Агнес Кочіш), «Свобода — це також добре» (Італія, реж. Кім Россі Стюарт). Україна, як уже відомо, позмагається в цьому конкурсі картиною «Orange Love» молодого кліпмейкера Алана Бадоєва.

 

Уточню ще раз, основні програми «Молодості» — уже не в Будинку кіно, а в кінотеатрі «Батерфляй Ультрамарин». І зазначу, що з позаконкурсних подій кіноманам варто звернути увагу на «Панораму українського кіно 2005—2006» у кінотеатрі «Жовтень», програму «Сучасне кіно Франції» (у кінотеатрах «Батерфляй Ультрамарин» і «Київській Русі»), ретроспективу фільмів Лукіно Вісконті, приурочену до 100-ліття від дня його народження — «Людвіг», «Смерть у Венеції» й інші шедеври (у кінотеатрі «Київ»), програму «Особливі події» (у тому самому «Києві»).

 

«Ціна» питання

Гран-прі «Молодості» за найкращий фільм усієї конкурсної програми — статуетка «Скіфський олень» і 10 тис. дол. Приз за найкращий повнометражний ігровий фільм — 2,5 тис. дол. Приз за найкращий короткометражний фільм — 2,5 тис. дол. Приз найкращому молодому актору — 1000 євро.

 

Дзеркало Тижня

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16350
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду