«Репортери без кордонів»: журналісти в Україні під сильним тиском

26 Жовтня 2012
20747
26 Жовтня 2012
08:26

«Репортери без кордонів»: журналісти в Україні під сильним тиском

20747
«Репортери без кордонів»: журналісти в Україні під сильним тиском

Організація «Репортери без кордонів» констатує, що перед виборами до Верховної Ради критичні до влади журналісти дедалі більше потерпають від тиску та насильства.

 

Перед парламентськими виборами в Україні, що відбудуться 28 жовтня, критично налаштовані журналісти дедалі більше мають справу з насильством і тиском. Про це йдеться у звіті міжнародної організації «Репортери без кордонів». Загалом за останні три місяці шестеро українських журналістів стали жертвами тяжких злочинів, заявила організація у четвер, 25 жовтня, у Берліні.

 

Щонайменше 25-тьом репортерам частково з застосуванням сили перешкоджали працювати. Для країни, яка у січні має перебрати на себе головування в Організації з безпеки та співробітництва в Європі, це ганебно, зазначається в заяві. «Українська влада має потурбуватися про створення умов, за яких журналісти могли критично повідомляти, не побоюючись насильства», - вимагають «Репортери без кордонів». Злочини, скоєні проти журналістів в Україні, дуже рідко розслідуються. У рейтингу свободи слова, складеному «Репортерами без кордонів» Україна посідає 116-ту сходинку зі 179.

 

Небезпечні для життя теми

 

Особливо небезпечно під час виборчої кампанії повідомляти про екологічні проблеми та корупцію в земельній сфері. У серпні внаслідок брутального нападу загинув активіст-еколог і видавець газети «Еко Безпека» Володимир Гончаренко. Правоохоронці не виключають, що напад на журналіста було скоєно у зв'язку з його професійною діяльністю. Він досліджував забруднення Дніпра, а за п'ять днів до нападу повідомив про нелегальне звалище хімічних та радіоактивних відходів.

 

У редакціях українських ЗМІ дедалі сильніше відчувається тиск, констатують в організації. Чимало відомих журналістів через це покинули свою роботу. Великі проблеми має, зокрема, і телеканал TVi, «один з небагатьох телеканалів, що повідомляє критичну інформацію про президента Януковича», йдеться в заяві «Репортерів без кордонів».

 

Наталя Неділько, dw.de

Фото - dw.de

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталя Неділько, dw.de
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20747
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду