Медійники починають власний моніторинг ефективності роботи Міжвідомчої робочої групи

23 Жовтня 2012
8490
23 Жовтня 2012
13:10

Медійники починають власний моніторинг ефективності роботи Міжвідомчої робочої групи

8490
Журналісти не задоволені ефективністю роботи групи
Медійники починають власний моніторинг ефективності роботи Міжвідомчої робочої групи

Члени Міжвідомчої робочої групи (МРГ) з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, які представляють медійні громадські організації, розпочинають власний моніторинг ефективності роботи групи, яка працює в рамках «Відкритої розмови». Результати моніторингу надсилатимуть міжнародним організаціям. Про це сказала представник в Україні міжнародної організації «Репортери без кордонів» Оксана Романюк на засіданні міжвідомчої групи, що відбулося 22 жовтня.

 

Журналісти не задоволені ефективністю роботи групи, оскільки ні міліція, ні прокуратура вже вкотре не надала жодної нової інформації по випадках нападів на журналістів і перешкоджання їхній професійній діяльності. Зокрема, немає зрушень по нападу на Мустафу Найєма, досі не порушено кримінальну справу за перешкоджання журналістській діяльності кореспондента програми «Гроші» Дмитра Волкова (телеканал «1+1»), не знайдено охоронця, який виривав плакати з рук журналістів на Всесвітньому газетному конгресі тощо.

 

«Ми говоримо про діалог і співпрацю, але на практиці цієї співпраці немає. Охоронця, якому крім штрафу нічого більше не загрожує, знайти не можуть. Дмитра Волкова побито у зв'язку з журналістським розслідуванням, бо він отримував погрози по цій же справі ще рік тому. Але прокуратура не порушила справу по 171-й статті. Тому виникає питання про ефективність цієї групи. Ми збираємося, говоримо, прекрасно, але результату діалогу немає. Ми минулого засідання поставили питання, і на жодне з них ми не отримали відповіді», - сказала Оксана Романюк.

 

 

 

Світлана Остапа й Оксана Романюк

 

«Нам усім потрібна ефективність. Тому що ефективність буде найкращим піаром і найкращим шляхом для встановлення дружніх зв'язків між журналістами і правоохоронними органами. Тому з метою підвищення ефективності журналістські організації проведуть моніторинг виконання рішень, які були прийняті або озвучені на МРГ, і його результати будуть відсилатися до міжнародних організацій. Ми підвищимо свою замученість до роботи МРГ, будемо засилати запити до прокуратури і МВС», - запевнила представник в Україні «Репортерів без кордонів».

 

За словами заступника начальника головного слідчого управління МВС України Олега Татарова, у справі Дмитра Волкова дано доручення оперативним органам для встановлення осіб, які можуть мати відношення до вчинення небезпечного діяння. «В інтернеті з'явилася інформація, що Дмитро Волков нібито впізнав кривдника, який вчинив суспільно-небезпечне діяння. Ця інформація відпрацьовується в ході слідчих дій і пошукових заходів. Стверджувати, що вже є особа, яка вчинила напад, на сьогодні не можна», - сказав він.

 

 

 

Олег Татаров

 

Стосовно справи побитого фотографа Tochka.net Віталія Лазебника, Олег Татаров нагадав присутнім, що була порушена кримінальна справа за статтею про хуліганство, яка зараз у суді. «Потім з неї виокремлено ще одну справу, в якій він є потерпілою стороною, проводяться оперативно-пошукові заходи і слідчі дії, злочин залишається поки що не розкритим», - повідомив представник МВС.

 

Також на сьогодні триває перевірка за фактом інциденту, який трапився на Всесвітньому газетному конгресі. «На даний момент опитані Олена Притула і Катерина Горчинська. Крім того в ході дослідчої перевірки взяті свідчення в організаторів конгресу. У ході перевірки отримана офіційна відповідь від УДО, що особа, про яку зазначали представники руху "Стоп цензурі!" не є військовослужбовцем УДО. На території закладу, де відбувався конгрес, охорону забезпечували не лише працівники УДО, а й низка інших охоронних структур, наприклад, такі як "Стелс" і "Вольф". Які ще були структури, поки що не можемо повідомити», - зазначив Олег Татаров.

 

Члена правління ГО «Детектор медіа» Світлану Остапу обурило те, знову немає реальних конкретних результатів по жодній резонансній справі. «Ми постійно чуємо, що ці справи знаходяться в полі зору правоохоронних органів, а результату немає. Жодна справа з охоронцями, які напали на журналістів, не розслідується до кінця. Стаття 171 Кримінального кодексу про перешкоджання законній журналістській діяльності не порушується, все тільки на контролі з місяця в місяць. Таке враження, що охоронці у нас поза законом. Фрази, що це на контролі, нас більше не влаштовують. Якщо результату не буде, то ми ставитимемо питання про вихід з цієї групи», - сказала вона.

 

«Детектор медіа»

 

Фото надані прес-службою президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8490
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Луканов
4172 дн. тому
На жаль, не згадали про Максима Кас"янова, якого у Донецьку скрутили при спробі сфотографувати голову облдержадміністрації. Схопили навіть не охоронці губернатора, а працівники податкової поліції. Прокуратура відмовился порушити кримінальну справу. Але вона не надає жодних матеріалів, щоб це рішення можна було оскаржити.
Шанувальник
4174 дн. тому
Ірішка Дацюк - найкраща. Я думаю усе сказане у новині не про неї
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду