Кандидат у депутати Голєва не згодна з рішенням суду і вважає, що канал «Аверс» не дотримується рівності прав кандидатів

18 Жовтня 2012
4789
18 Жовтня 2012
12:19

Кандидат у депутати Голєва не згодна з рішенням суду і вважає, що канал «Аверс» не дотримується рівності прав кандидатів

4789
Кандидат у депутати Голєва не згодна з рішенням суду і вважає, що канал «Аверс» не дотримується рівності прав кандидатів

Кандидат у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі №22 Олена Голєва заявляє про те що телекомпанія «Аверс» не дотримується рівності прав і можливостей кандидатів при наданні часу для розміщення політичної агітації. Про це вона заявила у листі до «Детектор медіа».

 

За її словами, договір з телекомпанією був укладений ще 21 серпня, відповідно до його умов ТРК «Аверс» зобов'язувалася надавати ефірний час для поширення матеріалів передвиборної агітації з 29.08.2012 року по 30.09.2012 року.

 

Пані Голєва звертає увагу, що відповідно до ефірної довідки №283 від 16.10.2012 року ДП «ТРК "Аверс"» здійснило поширення передвиборної агітації лише частково 30.08.12 р., 31.08.12 р., 02.09.12 р. - 07.09.12 р., 25.09.12 р., 27.09.12 р. - 29.09.12 р. Також кандидат вважає, що поширення політичної агітації «Народний адвокат» «Аверс» здійснював без погодження з нею, а матеріал ролику «був взятий телерадіокомпанією із попередніх ефірів, який надавався не кандидатом, а Обласною правозахисною громадською організацією "Народний адвокат Волині" ще до проведення передвиборної агітації».

 

«Також слід наголосити, що ДП "Телерадіокомпанія ‘Аверс'" відмовлялася отримувати передвиборну агітацію кандидата у народні депутати України, тим самим ухилялася від виконання умов договору. У зв'язку із відмовою отримувати передвиборну агітацію для поширення в ефірний час, вручення кореспонденції здійснювалося через кур'єрську доставку, однак посадові особи ДП "Телерадіокомпанія ‘Аверс'" при приїзді кур'єра повідомляли, що немає особи, яка відповідальна отримувати кореспонденцію, що директор не уповноважений отримувати кореспонденцію, що немає печатки і т.п. », - наголосила вона.

 

Також, за її словами, після припинення дії згаданого договору від 21.08.2012 року, пані Голєва звернулася до телекомпанії із заявою про надання ефірного часу у жовтні. Однак листом від 05.10.2012 року телерадіокомпанія відмовила у наданні ефірного часу. Цю відмову кандидат розцінила як порушення законодавчих норм щодо рівності прав і можливостей та звернулася до суду.

 

За її словами, у своїй ухвалі Львівський апеляційний адміністративний суд від 01.10.2012 року по справі №158447/12/9104 вказав, що укладення 21.08.2012 року сторонами договору №11 про надання ефірного часу для проведення передвиборної агітації свідчить про надання ефірного часу телерадіоорганізацією. При цьому, Львівський апеляційний адміністративний суд у ухвалі від 11.10.2012 року по справі №166299/12/9104 зазначив, що телерадіокомпанія не відмовляється від укладення угоди про надання ефірного часу, однак для цього є відповідна пропозиція.

 

Рішення судів Олена Голєва вважає абсурдним і стверджує, що вони суперечать нормам закону «Про вибори народних депутатів України, а також самій же практиці суду, які виносили протилежні рішення у аналогічних справах.

 

«Аналізуючи зазначене вище, постає два питання, яким же чином в Україні забезпечується рівність умов та неупереджене ставлення телерадіокомпанії до всіх кандидатів в народні депутати України, і яким чином захистити права кандидата як суб'єкта виборчого процесу?», - наголошує кандидат.

 

Шеф-редактор ТРК «Аверс» Наталія Московка у коментарі «Детектор медіа» наголосила, що трансляція передвиборчих роликів відбувалася відповідно до укладеного з кандидаткою договору, а не відповідно до рішення суду, оскільки суд з пані Голевою виграла ТРК «Аверс».

 

«Телекомпанія "Аверс" досі з нетерпінням чекає агітаційної продукції пані Голевої для розміщення у власному телеефірі за умови що надання цієї продукції відбуватиметься у межах Закону України "Про вибори народних депутатів України" та не буде порушувати прав інших кандидатів. Стосовно рекламного фільму пані Голевої то його трансляції відбувалась згідно з додатком №1 до договору № 11 від 21.08.2012 і була проплачена з виборчого фонду кандидатки. Телеканал "Аверс" сподівається, що демократичні цінності та європейські принципи життя будуть не лише лозунгами у передвиборчих кампаніях, а втілюватимуться у повсякденному житті», - наголосила пані Московка.

 

Нагадаємо, раніше керівник виборчого штабу кандидата в депутати Олени Голєвої Ігор Юрченко заявив, що один з представників «Аверса» виступив посередником у переговорах між пані Голєвою та її конкурентів по округу. «Під час розмови він озвучив його умову зняти кандидатуру Олени Голєвої з перегонів, натякаючи, що є певні важелі, які будуть задіяні, якщо кандидатка на це не погодиться». «Після того, як Голєва відмовилася зняти свою кандидатуру, "Аверс" припинив подавати матеріали кандидатки до ефіру.» , - сказав він.

 

У відповідь директор ТРК «Аверс» Олег Величко спростував інформацію, що в ефірі телеканалу немає реклами Олени Голєвої. За його словами, нині ролики кандидатки в ефірі каналу не виходять, оскільки сплив термін договору з нею. «Загалом в ефірі "Аверса" було близько двох з половиною годин рекламного часу пані Голєвої. Також виходили матеріали за участі кандидатки», - сказав Олег Величко. На підтвердження він надав ефірну довідку.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4789
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду