Джинса від мажоритарників: майстерклас цинізму

13 Жовтня 2012
24451
13 Жовтня 2012
14:27

Джинса від мажоритарників: майстерклас цинізму

24451
Політичні партії у джинсі зазвичай шельмують «папєрєдніків» і вихваляються глобальними «досягненнями». Мажоритарники на цій ниві взялися за цілком прозаїчне «гречкосіяння», - від безпардонного рекламування вручених пакетів цукру та борошна до відкриття дитячих майданчиків і автобусних маршрутів.
Джинса від мажоритарників: майстерклас цинізму

У серпні-вересні 2012 року у пресі різко збільшилась кількість замовних матеріалів від кандидатів у народні депутатів по окремих одномандатних округах. У вересні ж взагалі рівень політичної джинси досяг апогею.

 

У 184 матеріалах політичного характеру із 1721-го експерти Інституту масової інформації (ІМІ) знайшли ознаки замовності. У серпні, коли реально розпочалася виборча кампанія, у шести загальнонаціональних друкованих та чотирьох інтернет-ЗМІ, охоплених моніторингом ІМІ, 16% від загальної кількості джинси розмістили мажоритарники.

 

Для порівняння, у липні цей показник склав лише 4%.

 

Зміна закону про вибори до Верховної Ради, що сталася менш ніж за рік перед черговими парламентськими виборами, прийнята 17 листопада 2011 року, повернула охочих отримати депутатський мандат до реальності "бути прикріпленим" до конкретного округу і бути впізнаваним на "території".

 

Не всі з нинішніх депутатів притримувалися цього принципу під час панування пропорційної системи, коли електорат голосував за закриті списки партій, і проходження до парламенту гарантувалося прохідним номером та харизматичним лідером.

Тепер же обрання по мажоритарці можливе за умов: постійної роботи в окрузі, чим займалася мінімальні кількість потенційних обранців; належність до системи адмінресурсу, - коли кандидат в депутати є, приміром, діючим мером міста; наявність яскравого прізвища, як, для прикладу, сини прем'єр-міністра Олексій Азаров, або ж генпрокурора Артем Пшонка.

 

Для решти ж, особливо коли кандидат на округ своєю політичною силою був в останній момент "спущений на парашуті", залишається улюблена джинса.

І хоч про реальний вплив джинси говорити важко, іншого шляху достукатися до сердець людей, до яких ти ще був вчора апріорі байдужий, кандидати в депутати не шукають: засівають "гречку" і про неї рапортують у розісланих по редакціях "статтях".

 

 "Час Київщини" 20 липня, №12

Політолог Дмитро Гаврилюк висловив думку, що для громадянина України поява великої кількості політичної джинси має свідчити про те, що її замовники не знають, яким чином можна вирішити наявні у суспільстві проблеми і не збираються їх вирішувати.

 

Самих же "героїв" неякісних, нудних до блювотиння матеріалів це, схоже, обходить мало.

 

Улюбленим прийомом поки що є власне "допомога обездоленим".

Допомагає стареньким та дитбудинківцям через спільну фотографію в комунальній газеті "Час Київщини" кандидат від ПР по Миронівці (округ 93) Олександр Онищенко.

 

Ігор Лисов, що є кандидатом у депутати від Партії регіонів в 211-му одномандатному окрузі у Києві, взявся активно оздоровлювати київських дітей у Полтавській області та "рятувати" Пирогово.

 

Переймається проблемами непрацездатних ужгородців Василь Ковач (округ №68) - той самий текст по-російськи і по-українськи в двох обласних газетах Закарпаття: "Фест" від 7-13 вересня, №35 та "Європа - центр" від 7 вересня, №36. Підписи під статтею різні: "Наш корр." та "Степан Горват".

 

 

Та ж стаття на сайті "Голос Карпат".

 

Сайт "Новости Донбасса" взявся досліджувати кількість передвиборчої джинси на Донеччині. В газеті "Донецкие новости" матеріал про "адресну допомогу" від Тетяни Бахтєєвої (округ №42), яка "дає конкретний результат".

В газеті "Вечерний Донецк-суббота" Бахтєєва клянеться: "Я помогу каждому". В обох газетах однакове фото пані Тетяни із хлопчиком.

 

"Донецкие новости" № 35 від 30 серпня 2012 року 

 

"Вечерний Донецк-суббота" від 1 вересня 

 

Бахтєєва вважає нормальним, що "головна запорука успішної діяльності депутата - благодійність не на словах". А й дійсно, навіщо та законотворчість, коли закони приймаються за помахом руки Чечетова?

Херсонський депутат Олексій Журавко переконує зі сторінок обласного тижневика "Новий день", що "смисл його життя" - "залишити після себе добрий слід на землі".

 

"Новий день", №33 від 9 серпня 

 

Дуже нагадує таке ж ніяке "Нам треба жити для добра", - лозунг ірпінського колеги Журавка по партії Петра Мельника. "Зробимо разом багато хороших справ і все буде добре", - переконує також один з кам'янець-подільських кандидатів.

Інша теза Журавка "Будущее у нас одно" б'є наповал безальтернативністю житія без Партії регіонів:

 

"Новий день" №32 від 2 серпня 

 

Майже так само, як у харківської регіоналки Ірини Горіної в газеті "Вечерний Харьков", №69 за 9 червня, де розміщено 5 (!) матеріалів, у яких акцентується лише на позитивних її сторонах.

 

 

 

У суцільному позитиві зобразила себе і комуністка Катерина Самойлик, котра, влаштувавши пісенний фестиваль у селі Хорли на Херсонщині, обурилася, що в кількох районах області вочевидь "злочинна влада" не пустила самодіяльні колективи на фестиваль.

 

 "Новий день", №32

"Треба спитати тих, хто погрожував керівникам колективів навіть звільненням.

Як же таке можна робити?" - вопрошала Самойлик, забувши, що "з тими" приміром, не раз голосувала проти скасування депутатської недоторканості.

 

Так само можна запитати Аллу Шлапак, яка йде по округу №221 у Печерському районі столиці, чим займалася вона, очолюючи п'ять років комісію з гуманітарних питань Київради, щоб тепер можна було повірити її обіцянкам вирішити "проблеми Києва в гуманітарній галузі".

 

Натомість, якщо йдеться про більш конкретні речі, котрі можна не лише відчути, а й помацати, як приміром нову маршрутку до твого району, то тут майже як брати-акробати спрацювали кожен в своєму місті "молоді талановиті" Микола Левченко в Донецьку та Олесь Довгий в Києві.

До слова, разом ми вже їх бачили у фільмі "Інший Челсі", тепер маємо неабиякі шанси побачити у Верховній Раді.

 

Микола Левченко щоправда, не зміг, як Олесь повернути цілий маршрут, але зупинку збудувати допоміг. Що він там говорив про будівельний бізнес в фільмі "Інший Челсі"?

 

 

 

Текст про Левченка, нібито авторський, підписано Данилом Ткаченком. Хоч такого журналіста в "Муниципальной газете" (№35, 31 серпня) немає.

Цей же текст, "Вечерний Донецк" № 100, 1 вересня 2012. Текст підписано іншим автором.

 

Варто сказати, що "Новости Донбасса", котрі займалися моніторингом донецьких ЗМІ, також розмістили цей же текст, але під рубрикою "Работа в округах", яка заснована "с целью проведения мониторинга активности указанных лиц во время избирательных кампаний и в межвыборный период".

Ніде не написано, що послуга розміщення платна, лишень подана адреса для звернень.

 

До слова, обхід законодавства щодо політичної реклами під час виборів характерний для більшості регіонів.

Голова херсонського КВУ Дементій Білий говорить: "Джинса - це звичайне явище для місцевої преси. Це спосіб їхнього заробітку, вони чекають виборів, щоб трохи заробити. Саме закон про вибори і підштовхує це робити. Що таке "джинса" згідно закону про вибори? Це політична реклама. Деякі вказують, що це політична реклама, деякі ні".

 

Деякі газети, як ось ужгородський "Старий замок", примудряються приліпити позначку PR так, щоб до неї мали шанс додивитися лише найгострозоріші.

На думку юриста ІМІ Романа Головенка, таке маркування не може вважатися позначкою. Судіть самі, погляд в правий верхній кут:

 

 

 

Стаття про депутатські перемоги Володимира Смолянки, кандидата по округу 68, "Старий замок", №40, 6-12 вересня.

Наявність масової джинси від мажоритарників не лише покликана довести їхню перемогу завдяки фальсифікаціям, як справедливо зазначають експерти. Вона відкриває саму суть тих, хто хоче стати народними обранцями.

Перше: вони згадують про народ лише перед виборами. Друге: вони здатні лише на самопіар, нерідко не підкріплений реальними справами.

 

Роман Кабачій для блога «Української правди»

Фото - http://www.pravda.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Роман Кабачій для «Української правди»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24451
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Лещ
4205 дн. тому
Втопку всё, потому что, хотя бы одну "наглую морду" привлекли к ответственности ... НЕТ !!! и не привлекут. Пустой звон...
Лещ
4205 дн. тому
Втопку ...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду