Спроба позбавити Лещенка й Найєма парламентської акредитації є небезпечним прецедентом – НМПУ

10 Жовтня 2012
4187
10 Жовтня 2012
19:29

Спроба позбавити Лещенка й Найєма парламентської акредитації є небезпечним прецедентом – НМПУ

4187
Спроба позбавити Лещенка й Найєма парламентської акредитації є небезпечним прецедентом – НМПУ

Незалежна медіа-профспілка України не бачить підстав для позбавлення журналістів Сергія Лещенка і Мустафи Найєма акредитації Верховної Ради (підстави виписані в ч. 7 ст. 26 закону «Про інформацію»).Про це повідомляє прес-служба профспілки.

 

Звинувачення у систематичному порушенні журналістами умов загального режиму роботи парламенту не мають під собою підстав, оскільки не наведено таких фактів, крім одного, зазначають у профспілці.

 

Наведений факт (розгортання плакату із закликом проти закону про наклеп) також неможливо визнати порушенням, вважає НМПУ, оскільки судова практика визнає грубим порушенням випадки, коли дії звинувачених осіб відзначаються особливим цинізмом, зухвалим неприйняттям моральних засад суспільства.

 

«Висловлення журналістами своєї позиції щодо зухвалої та цинічної спроби народних депутатів парламенту обмежити права громадян на критику у вигляді кримінального покарання за наклеп не порушувало норми моралі і не заважало членам парламенту виконувати свої службові обов'язки», - наголошує профспілка.

 

НМПУ вважає, що у випадку позбавлення акредитації двох журналістів буде створено вкрай небезпечний прецедент: «Фактично буде здійснено розправу над критично налаштованими журналістами. Апарат парламенту покаже суспільству, що він може покарати тих журналістів, які критикують владу, дасть зрозуміти працівникам ЗМІ, що вони мають бути лояль ними до влади. Таким чином примусить ЗМІ вдаватися до само цензури».

 

Медіа-профспілка закликає керівника апарату Верховної Ради В.Зайчука відмовитися від ідеї позбавлення акредитації. «Автор такої пропозиції ризикує опинитися в списку найбільш небезпечних ворогів преси. Не дуже почесна роль для працівника установи, яка покликана забезпечувати плюралізм і свободу висловлювань», - каже голова НМПУ Юрій Луканов.

 

Нагадаємо, Апарат Верховної Ради просить Комітет з питань свободи слова розглянути питання про доцільність пропуску журналістів «Української правди» Сергія Лещенка та Мустафи Найєма на засідання парламенту наступного скликання. Причиною став лист коменданта охорони Ільїна М.О. щодо «інциденту, що стався 2 жовтня - під час засідання Лещенко та Найєм розмістили плакат в ложі преси на балконі сесійної зали».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4187
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Луканолог
4206 дн. тому
Луканов - попустись. Ти як був ідіотом на повідку, так ним і лишаєшся. Керівника апарату парламенту записувати у найбільш небезпечні вороги преси? За що? За те, що хоче не дати двом хуліганам Лещенко і Найему і далі хуліганити в парламенті? Правильно робить Зайчук, що не дає хуліганити! Чому ж ці двоє не журналістикою, а хуліганством займаються?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду